Könyvajánló: Örömfőzés – Buddhák a konyhámban

Amióta főzők nagyon érdekelnek a különböző kultúrák ételei, ételkészítési szokásai és az alapanyagok szervezetre gyakorolt hatásai. Számos szakirodalmat elolvastam a ma fellelhető diétákról, elvekről, táplálkozási módszerekről, azok szervezetre gyakorolt hatásáról. Nem egyszerű eligazodni a rengetegben, hinni mi a jó, mi nem, ugyanis minél mélyebbre ássuk magunkat ezekben a témákban annál több ellentétre találunk és elbizonytalanodunk abban, miben higgyünk. Legalábbis nálam ez volt a folyamat. a sok olvasás eredménye azonban mára az, hogy tudom és biztos vagyok benne mit kell száműznöm a konyhából, mit kell mértékkel fogyasztanom és mi az ami szinte bármikor asztalra kerülhet. Figyelem a szervezetem és azt, ahogy reagál, és ez működik.

Amire biztosan rájöttem, hogy az egyensúly nagyon fontos, mindenhol, így az étkezésben is. A másik fontos dolog pedig a szeretet, mindenhol, így az étkezésben és az ételek elkészítésben is. A harmadik fontos dolog a tisztelet, a testünk, és az alapanyagok, ételek tisztelete is. Tisztelet alatt értem azt, hogy megbecsüljük az alapanyagot, nem pazaroljuk és arra (is) használjuk, amire való.

Táplálkozzunk változatosan, ne essünk szélsőségekbe, szeressük az ételt elkészíteni, tiszteljük azt, amiből készítjük, gyógyítsuk vele a testünket, lelkünket. Ha ezeket betartjuk a testünk is meghálálja és a főzés is örömmé válik. 

Amikor meghívtak az Örömfőzés, Buddhák a konyhámban című könyv bemutatójára, nagyon megörültem, mert már a cím alapján is úgy éreztem ez nekem való lesz és imádni fogom a benne lévő recepteket.

A bemutatón a szerzővel volt egy beszélgetés, ami teljesen elvarázsolt. Janits-Szabó Virágból áramlott a harmónia, a szeretet, az életigenlés. Sugárzott, pont úgy, ahogy a könyvben szereplő képeken is.

Virág tibeti fordítónak tanult, sokáig ezzel foglalkozott, majd férjével megalapították a Városi Jógik Csoportját, ahol tanítanak, egy életmódot  mutatnak, azoknak aki a városban is szabadon, harmóniában, békében szeretnének élni. Békében elsősorban önmagukkal, és másokkal.

„Az Örömfőzés egyik kulcsszava a természetesség – és ez ugyanúgy igaz a könyv stílusára, mint a

benne bemutatott ételekre és alapanyagokra. Ez persze nem is csoda, hiszen Janits-Szabó Virág

nemcsak vacsoráiról ismert, hanem arról is, hogy a Városi Jógi tanítójaként a megszabadulásról, a

harmóniáról, önmagunk valódi természetéről adja át tudását, de dogmák és külsőségek nélkül. Itt

és most, a ma emberének, vagyis azoknak, akik szellemi útkeresőként a hétköznapi életet választják,

nem pedig az elvonulást.”

A könyv is ebben a szellemben íródott, sokat tesztelt recepteket tartalmaz, melyekhez inspirációt Virág több területről is szerzett. A receptek sok esetben tartalmaznak távol-keleti, indiai jellegzetességeket, de akikhez ez az ízvilág nem áll közel, azok is találnak számos újdonságot benne.

 

 

A könyv érzések köré épül, így például vannak receptek amelyek az örömmel kapcsolatosan, olyanok, amelyek a nyugalommal, a gyógyulással, a nőiességgel. A receptek többsége vega, de vannak benne igen ígéretesnek tűnő húsos finomságok is. Az alapanyagok szerintem könnyen beszerezhetőek, csak néhány dologhoz kell ázsiai boltba menni,  a receptek egyszerűek, gyorsan kivitelezhetőek.

A könyv a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, így hozza a rájuk jellemző magas színvonalat szerkesztésben, tördelésben, nyomtatásban.

Ami nekem különösen tetszik a könyvben, hogy minden egyes fejezethez van egy bevezető személyes szöveg, illetve a recepteknél mindenhol jelezve van a testi hatás és a lelki hatása.

Néhány étel ízelítőnek: 

 •  rózsaborsos csokinyalóka
 • gyömbéres uborkaital
 • snidlinges-sajtos házi cipó
 • aranymazsolás kacsamájkrém
 • Örömteli mandulatorta
 • Árparizottó miszóval
 • Virág thai tésztája
 • Akácvirágos peres piskóta
 • …..

Ízelítőnek pedig egy recept, amit Virág könyve ihletett (nagyon hasonló recept szerepel benne, csak más fűszerekkel)!

 

20141202_181328

Fűszeres rizstej ital

Hozzávalók: 

 • 1 liter rizstej
 • 5 szem csillagánizs
 • 4 rúd fahéj
 • 1 rúd vanília kikapart magja és rúd maga
 • 1 teáskanál szegfűszeg
 • tálaláshoz: méz ízlés szerint

Elkészítése: 

A tejet a fűszerekkel felforraljuk és 10-15 percig áztatjuk. Leszűrjük, mézzel melegen tálaljuk.

 

 

 

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .