Könyvajánló: Bereznay Tamás – Süteményeskönyv

Mitől jó egy szakácskönyv? Fontos kérdés! Előre nehezen prognosztizálható, hogy fogják a vásárlók, olvasók fogadni egy könyv megjelenését, milyen sikere lesz, mennyi fogy belőle. Fontos szempont a szerző személye, népszerűsége, a receptek, és az hogy a könyv mit ad az olvasónak. Személy szerint nálam egy könyv akkor jó, ha többet ad szimpla recepteknél. Egy élményt szeretnék, egy életérzést, azt, hogy azonnal neki akarjak fogni főzni. Nekem fontos a könyv tapintása, a képek minősége, a szöveg szerkesztése. Sajnos nagyon jó tartalommal rendelkező könyveket is meg tudnak csak ” elég jó” minőségben csinálni, ami engem rettentően zavar.

A Boook Kiadó könyveiről sokszor olvashattatok már a blogomon, ennek pedig elég prózai az oka, nincs mögötte semmilyen összefonódás: egyszerűen a könyveik nemzetközi színvonalúak, a legjobban szerkesztett könyvek közé sorolandók a magyar piacon.  Hogy milyen a külcsín az egy fontos dolog, de annál még fontosabb a belbecs és itt abból sincs hiány.

Ezt bizonyítja, hogy Bereznay Tamás Süteményes könyve megélte a második kiadást és még szebb lett, mint valaha.

A könyv külseje is megváltozott, laza, hangulatos, az ember úgy érzi legszívesebben belecsöppenne abba a szép konyhába, ahol Tamás épp mogyorókrémes kenyeret falatozik. A tartalomjegyzés szerkesztése vidám, átlátható, a receptek érthetőek, jól szerkesztettek, a fotók nagyon szépek, a hangulatképek pedig elröpítenek a könyv világába.

A receptek  olyan alkotóelemek köré lettek csoportosítva, mint a sárgabarack, vanília, magvak, csokoládé, méz, mák…. sorolhatnám még.

A könyv tartalmaz klasszikus recepteket, és különlegeseket is, benne vannak Tamás családi receptjei is. Végig lapozva a könyvet biztos nem maradunk ötlet nélkül mit süssünk a párunknak vagy a gyerkőcöknek egy ünnepi vagy akár egy hétköznapi napon.

 

A könyvbemutató pár hete volt a Metro Gasztroakadémia, ahol egy közös főzés keretében készült el a túrógombóc recept a könyvből. A legjobb módszer egy könyvbemutató megtartására, hisz élőben, élesben tapasztalhatja meg minden meghívott, hogy működnek a könyvben a receptek. Tamás és a Metro már rég együtt dolgoznak, rendszeresen vannak főzőprogramok, ami már nem csak a szakma számára, hanem a háziasszonyok, barátok, lányok, fiúk előtt is nyitva áll. Mindenki részese lehet, akit egy kicsit is vonz a gasztronómia és szeretné tudását bővíteni, elmélyíteni ebben a témában.

A képek magukért beszélnek. A fotókat Hargitay Olivér készítette.

 

 

Bereznay Tamás túrógombócának receptje

Hozzávalók: 

  • 1 kg túró
  • 2 ek búzadara
  • 2 ek liszt
  • 4 ek olaj
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • a forgatáshoz:  10 dkg zsemlemorzsa , 4 dkg vaj

Elkészítése: 

A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be!). Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat.

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a zsemlemorzsát ropogós aranybarnára pirítjuk benne. Ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt gombócokat. Tálaláskor ne felejtsünk el porcukorral és reszelt citromhéjjal elkevert tejfölt adni hozzá.

Turogomboc

Annak pedig, aki nem követ olyan régen beteszem ide azt a videót, amit egyszer Tamással készítettünk nálam, amikor a Németország ízei szakácskönyve kapcsán beszélgettünk. Nagyon régen volt…még a blognak is más neve volt, de ez ne zavarjon meg Benneteket 🙂 Azóta volt egy re-brand 🙂

 

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .