Kókusztejes karfiol leves – tejmentes, gluténmentes


Szeretem a különböző nemzetek konyháit megjeleníti az ételeimben. Az európai országok konyhái és az arabos vonal is közel állnak hozzám, de a nagy kedvencem mégis az ázsiai ízvilág. Szeretem az ázsiai fűszereket használni a mindennapokban, mert komplex teljes ízeket adnak az ételeknek. Általában megjelenik mind az öt íz, amitől a fogás harmóniába kerül.
A tanfolyamomban sokat beszélünk erről. Az, hogy ízlik-e valami vagy sem, nagyban függ attól, hogy milyen ízeket vonultatunk fel benne. Ha valami túlsúlyba kerül, akkor elvész az egyensúly és úgy érezzük valami nem stimmel.
Az öt íz, ami meghatározza egy étel végső ízét: a sós, az édes, a keserű, a savanyú és az 5. íz, az umami, ami egy meghatározhatatlan íz. Sós ízt ad egy ételnek a só (meglepő módon :), a szójaszósz, az alga, a miso paszta, az osztriga. Édes ízű a juharszirup, a méz, a cukor, a datolya, édesburgonya, dinnye, alma, banán stb. A kakaóval, a kávéval, a kelbimbóval, a rukkolával, a grapefruittal a keserű ízt fokozhatjuk, míg az ecet, a citrom, a lime, a narancs, a málna stb a savanyú ízért felelnek. Az umami, azaz az 5. íz pedig megtalálható minden olyan alapanyagban, amit megpirítunk, ezenkívül a paradicsomban, a parmezánban, a szójaszószban, a fokhagymában és még sorolhatnám. Ebben a felsorolásban csak egy kis ízelítőt szerettem volna adni abból, hogy az alapanyagok hogyan felelnek egy étel komplex ízéért.
Ha figyelünk arra, hogy minden ízből legyen egy alkotóelem az ételünkben, és azok íze harmonizáljon is egymáshoz, akkor nem foghatunk mellé.
Most pedig mutatom a gluténmentes, laktózmentes, IR barát vega és vegán receptet, készítsétek el. Ne ijedjetek meg a curry pasztától. Lehet online rendelni, és hűtőben nagyon sokáig eláll.

Kókusztejes karfiol leves
Ingredients
- 50 dkg karfiol
- 20 dkg sárgarépa
- 1 db kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 2 szál ázsiai citromfű elhagyható, Metroban, ázsiai boltokban, nagyobb budapesti piacokon kapható
- 2 teáskanál zöld curry paszta 3 is mehet bele, ízlés szerint
- 0,5 teáskanál őrölt kurkuma vagy 2 cm-es darab friss kurkuma gyökér
- 5 dl kókusztej
- 15 dl víz
- só
A tálaláshoz:
- 1 db chili
- 1 csokor korianderzöld
- 1 db lime
- 1 csokor petrezselyem
Instructions
- A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Fedő alatt kevés olajon megpároljuk.
- A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk és lereszeljük.
- A citromfüvet megmossuk és kettévágjuk.
- A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk.
- A répát meghámozzuk és felkarikázzuk.
- A lereszelt fokhagymát és gyömbért, a kurkumát illetve a curry pasztát a megpárolt hagymához adjuk és jól összekeverjük.
- A lábasba helyezzük a répát és a karfiolt, majd az egészet felöntjük a vízzel, megsózzuk és fedő alatt 30 percig főzzük.
- Ezt követően beleöntjük a kókusztejet, ízesítjük, ha szükséges (sóval, esetleg további curry pasztával) és további 20 percig főzzük alacsony hőfokon fedő alatt.
- Tálalásnál friss zöldfűszerekkel, kevés lime lével, chilivel tálaljuk.
Notes
- Karfiol helyett készíthetjük a levest brokkoliból is.
- Adhatunk a leveshez burgonyát vagy borsót, kelbimbót is. Burgonya esetén kicsit fűszeresebbre kell készíteni, mert a krumpli felszívja a sós ízt.
- A leves tetejét megszórhatjuk valamilyen roppanós feltéttel: pirított hagymával, fokhagymás kenyérkockával.
- Ha nem vega levest szeretnénk, akkor adhatunk a főzés elején kockázott csirkemellet a leveshez vagy akár hallból is készíthetjük (rák, fehér tőkehal, lazac). Hal esetén a főzési idő kevesebb (összesen 30 perc), mert szétfő a hal.