Kókuszkocka a családi receptgyűjteményből
Már egy ideje tervezem, hogy összegyűjtsem a családi kedvenc recepteket, azokat, amiket nem én főzök vagy sütök általában, hanem Anyukám, Mamám, vagy Miki Anyukája.
Mivel ezek egy része biztosan olyan, amit mások is előszeretettel főznek, arra gondoltam, hogy ha valamilyen hasonló családi receptetek van, de Ti másképp készítitek, megköszönöm, ha kommentbe leírjátok Ti vagy a családotok hogy főzi meg.
Így egy nagyon szuper kis gyűjtemény fog itt kialakulni, az egyes receptek alatt, amit mindannyian tudtok használni. Lehet tapasztalatot cserélni, kinek mi működik. Legyen ez egy élő diskurzus!
Az első ilyen recept, amit megtaláltam és az egyik Mi Otthonunkban meg is jelent, az a kókuszkocka. Talán azért ezzel indítok, mert az egyik kedvencem. Tényleg, Imádom.
Rögtön itt egy kérdés, hogy szeretitek? Ha teljesen át van itatva a piskóta, vagy ha van a közepén tiszta piskóta rész, amit nem járt át a kakaós massza? Szerintem tuti két csoportba osztható a magyar társadalom ez alapján 🙂 Én úgy szeretem, ha nincs teljesen átitatva. Emlékszem gyerekként mindig kerestem azokat a darabokat amelyekben minél nagyobb a tiszta piskótás rész.
Több féle változatot kóstoltam, de természetesen én azt szeretem, amit Anyukám és Mamám csináltak mindig. Ez pedig nem tiszta csokiba mártott piskóta, hanem egy kakaós folyadékba van mártva, így nem egy külső réteg alakul ki, hanem finom szaftos lesz a külseje a piskótának.
Persze más gondolom másra esküszik. Tudjátok, kommentbe vele, érdekel !
Nagyi féle kókuszkocka
Hozzávalók a piskótához:
- 200g cukor
- 300g liszt
- 8 tojás
- 100 ml tej
- 50 ml olaj
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a csokikrémhez:
- 250 g vaj
- 5 evőkanál kakaó
- 300 g cukor
- 500ml tej,
- 200 g étcsoki
- kókuszreszelék
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral együtt. A tojásságát habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, az olajat és a lisztet. Ezt a keveréket forgatjuk bele a tojásfehérjébe. 200 fokra előmelegített sütőben a piskótát megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A kakaós mártogatós krémhez a vajat felolvasztjuk a csokival együtt, belekeverjük a cukrot, a kakaóport és a tejet, felmelegítjük.
A folyadékba belemártogatjuk a kockára vágott piskóta minden oldalát, majd kókuszreszelékben megforgatjuk a kockákat.