Készíts olcsón nagyon finomat! – A zúza új élete

 

A zúzapörkölt sokak kedvenc vagy épp utált étele. Eléggé megosztja a közönséget, talán azért, mert nem mindenki tudja jól elkészíteni. Most megmutatom Neked hogyan tudod a legfinomabbra főzni a zúzát, legyen az pörkölt vagy épp más étel. 


Kezdjük az elején:

  • a zúza egyik titka a sokáig történő alacsony hőfokon való főzés. Ennek oka, hogy a szerkezete nagyon sok kötőszöveti elemet tartalmaz, ami alacsony hőfokon, hosszú idő alatt, lassan alakul át, puhul meg. Tehát, ha a zúzát úgy akarod elkészíteni, ahogy a boltban tisztítva megkapod (rajta van a hártya rész), akkor ezt vedd figyelembe.
  • a másik titka, hogy a legfinomabb akkor lesz, ha a hártya részt leszeded róla és csak magát a zúza húst készíted el. Ez macerásabb, de a kitartóknak meg lesz a jutalma 🙂 Természetesen, ha nem akarsz bajlódni vele, akkor is nagyon jól jársz és finomat ehetsz, de erre fel kellett hívjam a figyelmed.

Végeztem egy tesztet. Két módon készítettem el a zúzapörköltet: 

  1. Az egyik egy hagyományos zúzapörkölt volt, amit lábasban, főzőlapon készítek el
  2. A másik pedig egy szuvidált zúza pörkölt, amit félig szuvid gépben készítettem el.

A tapasztalatom az volt, hogy mindkét esetben isteni lett a végeredmény, azonban a szuvidált zúzát másra is fel lehetett használni, így kibővül a zúza felhasználásának a köre. A megpuhult húst ugyanis belerakhatjuk szendvicsekbe, rátehetjük főzelékre feltétként, átpirítva tálalhatjuk salátával. Ha azt nézzük, hogy egy kiló zúza ára alig pár szász forint és mi komplett ételeket hozhatunk ki belőle, akkor máris elgondolkodtató a dolog. Arról nem beszélve, hogy minden olyan esetben, amikor nem csak a trendi húsokat használjuk, teszünk azért, hogy minél kevesebbet pazaroljunk.


ISTENI ZÚZA PÖRKÖLT HAGYOMÁNYOSAN


Hozzávalók: 

  • 50 dkg csirkezúza
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál őrölt piros paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl víz
  • só ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál olaj

Elkészítése: 

  1. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Kevés olajon alacsony hőfokon fedő alatt egy csipet sóval 10 perc alatt puhára pároljuk. A só azért kell bele, mert a hagyma így nedvességet ereszt és párolódik és nem ég. Ugyanezt szolgálja a fedő és az alacsony hőfok és a hosszú idő is. Tartsd be, nem érdemes megspórolni, mivel a krémesre főzz hagymától lesz a pörkölt sűrű és nem leveses amiben csak úszkálnak a hagyma darabok.
  2. Miután a hagyma megpárolódott hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát, elkeverjük és 1-2 percig főzzük.
  3. Ezután belekerül a zúza, majd a víz, némi só. Az egészet alacsony hőfokon fedő alatt 3-4 órán át főzzük. Dolgunk nincs vele, egyszerűen csak hagyjuk magára és néha keverjük meg, nézzük meg mennyi folyadék van alatta, hogy le ne égjen.
  4. 3 óra után nézzük meg milyen a hús állaga. Ha szükséges és túl sok a szaft, akkor vegyük fel a hőfokot, rotyogtassuk fedő nélkül, hogy a lé elpárologjon és ezáltal sűrűbbé váljon a szaft.
  5. Miután elkészült az étel nokedlivel, rizzsel, tésztával tálalhatjuk is.

 


ZÚZA SZUVIDÁLVA


Hozzávalók: 

  • 50 dkg csirkezúza
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál őrölt piros paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • só ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál olaj

Elkészítése: 

  1. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Kevés olajon alacsony hőfokon fedő alatt egy csipet sóval 10 perc alatt puhára pároljuk. A só azért kell bele, mert a hagyma így nedvességet ereszt és párolódik és nem ég. Ugyanezt szolgálja a fedő és az alacsony hőfok és a hosszú idő is. Tartsd be, nem érdemes megspórolni, mivel a krémesre főzz hagymától lesz a pörkölt sűrű és nem leveses amiben csak úszkálnak a hagyma darabok.
  2. Miután a hagyma megpárolódott hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát, elkeverjük és 1-2 percig főzzük.
  3. A zúzát megsózzuk és összekeverjük az elkészített pörkölt alapunkkal. Vákuumzacskóba tesszük, kinyomkodjuk a levegőt és lezárjuk.
  4. A szuvidgépet beállítjuk 75 fokra állítjuk, majd amikor a víz felmelegedett belehelyezzük a levákuumozott zúzát és 24 órára magára hagyjuk a melegben.
  5. Miután elkészült lábasba öntjük felforraljuk és megfelelő körettel tálaljuk.

FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPP: pörkölt esetében nem bajlódnék a szuvidálással, viszont ha nem pörkölt alappal készítjük, hanem fűszerekkel pácoljuk, és úgy szuvidáljuk, akkor a megpuhult zúzát sok módon hasznosíthatjuk utána és isteni finom lesz. Nekünk ízlett!

(megjegyzés: a poszt részben szponzorált tartalom: a gépet megkaptam, de a posztokért más anyagi haszon nem ér. A véleményem mint mindig a sajátom és saját, önálló, hosszas tapasztalaton alapszik. )