kuglof

Milyen a kedvenc kuglófom?  Puha, omlós, nem túl édes, nem száraz, abbahagyhatatlan…. ez az elzászi recept pontosan ezzel szolgál. Amióta kipróbáltam, már nagyon sokszor újra, meg újra megsütöttem és minden alkalommal megállapítottam, hogy pont olyan, amilyennek szerintem egy kuglófnak lennie kell.

Bár az utóbbi időben alább hagytunk a fehér liszt és cukor fogyasztással, ez a süti biztosan előkerül majd párszor az ünnepek során. Az alaprecept nem tartalmaz fűszereket, de nyugodtan próbálkozhatunk fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, vaníliával, narancshéjjal, citromhéjjal, különböző aszalt gyümölcsökkel.

Mit kell tudni a kuglófról?

Eredetét tekintve több legenda is járja a világot. az egyik szerint német eredetű étel, és Marie-Antoinette vitte magával a receptet Franciaországba. Egy másik történet szerint a bibliai három királyok Betlehemből hazafelé Elzászban is jártak és az őket ott vendégül látóknak sütötték a kúp alakú kalácsot hálából.

Eredetileg fém-  vagy cserépedényben sütötték. A közepén lévő lyukra azért van szükség, hogy a nagy tésztatömeg ellenére a kalács jól átsüljön.  Eredetileg kizárólag élesztős tésztával készült, mára azonban sütőporos, kevert tésztás változatok is vannak. Igazi reggeli étel, de a délutáni kávé részét is képezi. Érdekesség, hogy létezik olyan kuglóf, amibe a mazsola helyett szalonnakocka kerül, ez kiváló különböző borok mellé.

Kuglóf

Hozzávalók:

  • 25 g élesztő
  • 300 ml tej (100ml ch tartalma 4,7g)
  • 200 g vaj
  • 80 g cukor (100g ch tartalma = 100g)
  • 500 g liszt (100g ch tartalma 77g)
  • 2 tojás
  • csipet só
  • mazsola

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tej felében felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott langyos vajat, a tojást, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. 20 percig dagasztjuk, majd hagyjuk másfél órán át duplájára kelni. Egy kuglóf forma alját beszórjuk mazsolával, a megkelt tésztát átgyúrjuk, és a formába helyezzük. Ismét hagyjuk kelni egy órán át. A sütőt előmelegítjük 150 fokra és 45 perc alatt készre sütjük a tésztát.

Az egész kuglóf kb 500g szénhidrátot tartalmaz.

 

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .