„Kávé emlékek” és hogyan változott meg a gondolkodásom a kávéról az Illy barista kurzus hatására?

 

Általában a kávét vagy nagyon szereti valaki és nehezen tudja elképzelni a napját nélküle, vagy teljesen hidegen hagyja a téma, az is előfordulhat, hogy meg sem tudja inni. Én az előbbi kategóriába tartozom. Azon belül is a minőségtudatos fogyasztók körébe sorolom magam. Nálam sem volt ez mindig így, hosszú utat tettem meg, mire felismertem, hogy bizony kávé és kávé között is óriási különbség lehet. Ma már, több, mint 8 év tudatos gasztronómiai érdeklődés után, eléggé odafigyelek arra, hogy mit engedek be a testembe. Ez így van az ételekkel, a teával, a borral, és bizony a kávéval is.


KÁVÉ EMLÉKEK


A kávészerelem gyerekkoromban kezdődött. Nem tudom megmondani hány éves lehettem, amikor az első kávéval kapcsolatos emlék kialakult bennem. Nagymamám konyhájának a lépcsőjén üldögéltem, ami éppen a tűzhely mellett helyezkedett el. Ott kucorogtam és néztem, ahogy a kotyogós kávéfőzőn szép lassan bugyog a kávé, illatosan folyik lefelé. Mamám várta, hogy elkészüljön és gondosan beletölthesse egy régi típusú üveg kávéspohárba. Megvan mindenkinek milyen ez?

Szinte érzem a kávé illatát, ami akkor lengte be a konyhát. Erős, kicsit égett, kesernyés illat volt ez. Mamám mindig cukorral és tejföllel itta a kávét. Jól olvasod. Tejföllel. Egy presszó kávéhoz tett egy teáskanálnyi tejfölt.

Itt kapcsolódok a történetbe, ugyanis én ezt az édes, kávés tejfölt imádtam. Mindig elkunyeráltam tőle és a mai napig érzem a számban az ízét, ha rágondolok. Soha senkit nem láttam még ebben a formában inni a kávét, így erről örökké ő fog eszembe jutni. Szeretem az ilyen emlékeket, mert ezek a megőrzött pillantok visszahozzák azt a régi, számomra békebelinek tűnő korszakot.

A kávé nekem egy idilli hangulatot testesít meg, éppen ezért ragaszkodom is hozzá. Apukám is nagyon szeret kávézni, otthon is napi szinten éreztem a kávé illatát. 

Amikor fiatal felnőtt lettem a főiskolán elcsábultam a gyorsan oldódó porok által.  Ezeknek már közel nem volt olyan illata, mint amit gyerekkoromban tapasztaltam, ellenben olcsó volt.

Amikor megnyitottam a blogom és elkezdtem fontosnak tartani a minőséget, a kávék irányába is próbáltam keresgetni. Magyarországon akkoriban azonban a kávézók helyzete nem volt túl rózsás. Olaszországi nyaralások alkalmával tobzódtam az isteni kávéízekben, de itthon csak magas kategóriás éttermekben volt  minőségi kávé. Általában, ha az Illy név megjelent a csészén vagy a kávésdobozon, akkor tudhattam, hogy jó kávét fogok kapni. Azóta a piacon már rengeteg minőségi kávé kapható, szerencsére beindult az újhullámos kávézás is, de az Illy még mindig tartja magát és továbbra is biztos lehetek benne, hogy finom, olaszos kávét kaphatok, ha meglátom a logót.

Minden okkal történik! Az egyik rendezvényen, már nem is emlékszem pontosan, hogy SVÉT volt vagy Glamping Piknik, Travellina Évi barátnőm bemutatott egy kedves mosolygós, barátságos csajszinak, Gabinak. Rövid beszélgetés után kiderült, hogy ők forgalmazzák az Illy kávét és imád utazni. Rögtön megkedveltem 🙂 és igen, főzni is szeret.

Több rendezvényen is összefutottunk, majd chateltünk utazásról, arról hogy mennek két gyerekkel a világ bármely pontjára, kávéról, arról hogy milyen új gyönyörű csészékkel jött ki épp aktuálisan az Illy és hogy mennyire vagány és szépséges az egyik kapszulás kávéfőzőjük. Dögös piros. Tehát téma volt bőven. Egyik alkalommal nekem szegezte a kérdést: ha ennyire szeretem a kávét, elmennék-e az Illy Barista képzésére, ami 3 napos és rengeteg információra lehet szert tenni? Szerintetek? Hát persze, hogy nagy boldogan elmentem.


ILLY BARISTA KÉPZÉS


Három nap tömény kávé! Maga a mennyország (haha)!

Első nap nem voltam rutinos és itthon kávéztam mielőtt elindultam. Útközben már eszembe jutott, nem biztos, hogy jó ötlet volt kávéval indítani a napot, amikor egy kávés kurzusra tartok épp. A többi alkalommal már igyekeztem észben tartani ezt.

A kurzus elméleti részét az Illy-t forgalmazó Espresso Kft egyik társtulajdonosa, a gyakorlati részét pedig két tapasztalt és tehetséges barista, Kasza Péter és Tóth Zoltán tartotta.

Ugyan a workshop az Illy szervezésében zajlott mégsem csak Illy kávéról volt szó. Megismertem a kávé történelmét, azt, hogy hol volt az első cserje és hogyan terjedt el a világban. Szó esett ízérzékelésről, aromákról, a kávéfajtákról és azok jellegzetességeiről, pörkölésről, ennek fontosságáról és típusairól. Ezek mind-mind olyan információk voltak, amelyek nem Illy specifikusak.

Természetesen betekintést lehetett nyerni abba a munkába is, amit az Illy gyár végez. Elképesztő volt hallgatni a történeteket arról, hogyan állítják össze az Illy kávékat a kávékóstolók és mennyire kifinomult ízérzékelésük van. Kevés ember felel meg erre a munkára a világon. Olyan ez, mint a parfümőr, az sem lehet bárki, ehhez rendelkezni kell egy speciális érzékkel.  

A legjobb, ha elolvasod Gabi írását. Idén voltak Dél-Amerikában az Illy szervezésében és egy elképesztően informatív cikket írt a témában.

Én pedig mutatok néhány kávé képet, amit Balin fotóztunk, amikor betévedtünk egy (több) kávéültetvényre.

A legjobban azonban az fogott meg, ahogy az Illy kezeli a termelőket. Képezi őket, hogy minél jobban tudjanak gazdálkodni és piaci áron vagy azon felül veszi meg a kiválogatott kávészemeket a leszerződött termelőktől. Ezért cserébe kiváló minőséget vár el. Csak olyanokkal dolgozik, akik természetes módon termesztik a kávét és preferálja azokat a gazdálkodásokat, akik minőségre és nem tömegtermelésre hajtanak. Tetszik, hogy nem zsigereli ki a beszállítóit.

Az elméleti anyagok mellett minden alkalommal volt gyakorlati foglalkozás is. Ezeken különböző kávékat is kóstoltunk. Képzeljétek ízleltünk rontott kávékat is, hogy legyen összehasonlítási alap.  

Megtanultuk, hogyan kell a különböző kávéfajtákat (presszó, hosszú, latte, cappuccino) a lehető legjobban elkészíteni.  Mire kell figyelni, annak érdekében, hogy ne csak finom legyen, hanem az egészségünkre is jó hatással legyen.  Kipróbáltunk speciality kávékat, megismertük azt is, hogy azokat milyen módon pörkölik, illetve megtudtuk mit, mikor, milyen formában kell fogyasztani az optimális íz és hatás elérése érdekében.

Én több tanulságot is leszűrtem a harmadik nap végére:

  • Korábban mindig hosszú kávét ittam itthon. Rájöttem, hogy az egészségem szempontjából ez a legrosszabb. Ebben oldódik ki a legtöbb nem kívánatos anyag (csersav) és a koffein tartalma is jóval magasabb. Ha hosszú kávét szeretnék inni, akkor ezentúl a jól lefőzött presszót forró vízzel felöntöm picit. Így benne van minden szükséges aroma, de nem oldódnak ki a káros anyagok. (Ideális presszó kávé: 7 g kávéból 5+25 mp alatt 20-25 ml kávé készül. ) Ezt lehet 20-30 ml forró vízzel kipótolni.) Otthon lehet egy tesztet csinálni: lefőzöl egy hosszú kávét és egy presszó kávét. Ez utóbbit felöntöd forró vízzel és összehasonlítod a két kávé ízét.
  • Nem az a legjobb kávé, amit Mamám ivott és nem a kotyogós a legjobb kávéfőző.  Mamám régen mindig robusta kávét ivott. Ez égettebb illatú, kesernyésebb, kevésbé jó minőségű és ezért olcsóbb kávé, mint az arabica. Több koffeint tartalmaz. Az arab kávé, török kávé, vietnámi kávé és a legtöbb olcsó kávé ebből a fajtából készül. Nekem ez a kávé csak bizonyos szituációkban ízlik.
  • Arabica rajongó vagyok. Ezt vagyok képes minden nap meginni.
  • Szeretem az újhullámos, enyhe pörkölésű savasabb aromájú kávékat. Kifejezetten kedvelem az afrikai (kenyai, etióp) fajtákat. Ezek elképesztően citrusosak, némelyik olyan, mintha citromlé lenne belekeverve, pedig nem. Étkezések után nagyon jól esik nekem.
  • A kávéból szuper jó koktélokat lehet készíteni. Egy presszó + egy cikkely narancs leve és egy kis nádcukor az egyik kedvencem (Arancia)
  • A kávé egy jó élvezet, de itt is a mértékletesség és a minőség a fontos. Napi 1-3 minőségi kávé teljesen elfogadható mennyiség egy egészséges embernek. Minden országban meg van a kávézás hagyománya, amit családok adnak át egymásnak generációkon keresztül. Az ízek, az illatok emlékeket szülnek, melyek később jó érzéssel töltenek el. Ezt kár kihagyni, ha fontosnak tartjuk.

A három nap nagy élmény volt. Újra és újra elmennék rá. Ki kell próbálni. A harmadik nap végére teljesen máshogy nézel majd a kávéra, kinyílik a kávé világ.

Nem csak három napos képzés van, hanem van egy rövidebb Gourmet tanfolyam is, lehet azzal is kezdeni. Tényleg csak ajánlani tudom! 


Ha tetszett az írás, akkor csatlakozz a Facebook oldalamhoz vagy a privát levelező csoportomhoz.