Karalábé saláta


Szereted a friss, tavaszias salátákat, amit ha a szádba veszel érzed, hogy zsizseg, hogy tele van ízzel, vitaminnal, élettel és napsütéssel? Na, ez a karalábé saláta pont ilyen. Csupa zöld, az édes, a sós, a savanykás harmóniája. Mi van benne? Karalábé, zöldalma, zsenge kelkáposzta, kapor, újhagyma és egy juharszirupos, mustáros, citromos öntet. Mennyei! Ki kell próbálnod! Nálam az első 3 helyre került azonnal!
KARALÁBÉ SALÁTA
Hozzávalók 4 személy részére:
- 1 nagy fej zsenge karalábé
- 4-5 zsenge levél kelkáposzta
- 2 zöldalma
- 2 szál újhagyma
- 1 kis csokor kapor (2-3 szál)
- 4-5 levél menta
- 0,5 evőkanál mustár
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 dl extra szűsz olívaolaj
- 1 nagy csipet só
Elkészítése:
- A karalábét meghámozzuk és julienne*-re vágjuk késsel vagy mandolinnal.
- Az almával ugyanezt tesszük.
- A kelkáposzta levélből kivágjuk a szár részt és 2 mm vékony szeletekre vágjuk.
- A hagymát felkarikázzuk, a kaprot, a mentát apróra vágjuk és a többi zöldséggel és az almával együtt egy tálban összekeverjük.
- Az öntethez a mustárt, a friss citromlevet, a juharszirupot, az olívaolajat és a sót egy kisebb üvegbe töltjük, a tetejét rácsavarjuk és az egészet jól összerázzuk. Amikor az öntet egységes ráöntjük a zöldséges keverékre és összeforgatjuk.
- A salátát azonnal tálaljuk, de ha marad belőle akkor kérőbb is finom. a hűtőben összeérnek az ízek.
Felhasználása:
- sült húsokhoz (én például sült csirkével tálaltam)
- falafelhez
- fasírtokhoz
- szendvicsekbe
- sült halloumi sajthoz
- grillezett húsokhoz
- húsnyársakhoz
- sült tofuhoz
- szójaszószban sült császárszalonnához
*julienne vágás - az a darabolási folyamat, amikor a zöldséget gyufaszál méretűre vágjuk. Azaz 1-2 mm vastag és nagyjából 3-5 cm hosszú darabokat kapunk.
Ha nincs más lehetőség, akkor helyettesíthető a salátában ez a vágási technika azzal, hogy a karalábét kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük, az almát pedig a nagy lyukún.
A saláta kiegészíthető sárgarépával, vagy akár a kelkáposzta ki is cserélhető vele.

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? - KÖNYV
Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában. Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!
MEGOSZTÁS
- Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
- Ha a blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés linkje szerepeljen benne.
- A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!
HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- csatlakozz Instagram oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz