Karalábé saláta

karalábé saláta
karalábé saláta

Szereted a friss, tavaszias salátákat, amit ha a szádba veszel érzed, hogy zsizseg, hogy tele van ízzel, vitaminnal, élettel és napsütéssel? Na, ez a karalábé saláta pont ilyen. Csupa zöld, az édes, a sós, a savanykás harmóniája. Mi van benne? Karalábé, zöldalma, zsenge kelkáposzta, kapor, újhagyma és egy juharszirupos, mustáros, citromos öntet. Mennyei! Ki kell próbálnod! Nálam az első 3 helyre került azonnal!

KARALÁBÉ SALÁTA

Hozzávalók 4 személy részére: 

  • 1 nagy fej zsenge karalábé
  • 4-5 zsenge levél kelkáposzta
  • 2 zöldalma
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kis csokor kapor (2-3 szál)
  • 4-5 levél menta
  • 0,5 evőkanál mustár
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 dl extra szűsz olívaolaj
  • 1 nagy csipet só

Elkészítése: 

  1. A karalábét meghámozzuk és julienne*-re vágjuk késsel vagy mandolinnal.
  2. Az almával ugyanezt tesszük.
  3. A kelkáposzta levélből kivágjuk a szár részt és 2 mm vékony szeletekre vágjuk.
  4. A hagymát felkarikázzuk, a kaprot, a mentát apróra vágjuk és a többi zöldséggel és az almával együtt egy tálban összekeverjük.
  5. Az öntethez a mustárt, a friss citromlevet, a juharszirupot, az olívaolajat és a sót egy kisebb üvegbe töltjük, a tetejét rácsavarjuk és az egészet jól összerázzuk. Amikor az öntet egységes ráöntjük a zöldséges keverékre és összeforgatjuk.
  6. A salátát azonnal tálaljuk, de ha marad belőle akkor kérőbb is finom. a hűtőben összeérnek az ízek.

Felhasználása:

  • sült húsokhoz (én például sült csirkével tálaltam)
  • falafelhez
  • fasírtokhoz
  • szendvicsekbe
  • sült halloumi sajthoz
  • grillezett húsokhoz
  • húsnyársakhoz
  • sült tofuhoz
  • szójaszószban sült császárszalonnához

 

*julienne vágás - az a darabolási folyamat, amikor a zöldséget gyufaszál méretűre vágjuk. Azaz 1-2 mm vastag és nagyjából 3-5 cm hosszú darabokat kapunk.

Ha nincs más lehetőség, akkor helyettesíthető a salátában ez a vágási technika azzal, hogy a karalábét kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük, az almát pedig a nagy lyukún.

A saláta kiegészíthető sárgarépával, vagy akár a kelkáposzta ki is cserélhető vele.

karalábé saláta

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :