Miért dőlnek meg a diéták és miért egyél kevesebb húst? + Fűszeres süngomba nyárs

süngomba

Igazi vegán csemege, nem csak vegáknak, hanem azoknak is, akik imádják a húst! A süngomba állaga nagyon hasonlít a csirkehúshoz, ebben a nyársban pedig csak még erősebb a hasonlóság. Ráadásul kalóriaszegény és sok féle aminosavat tartalmaz. Kiváló húspótló arra az esetekre ha minimalizálni szeretnénk valamilyen okból a hús fogyasztásunkat. A gombát a Biofungi-tól kaptam, akik AMIGO – a mi gombánk néven forgalmazzák. Tescoban, Metroban, Auchanban kapható.


Miért lehet indokolt a húsfogyasztás csökkentése? 

Elsősorban környezetvédelmi okokból gondolom ezt a témát fontosnak. Az állatok tartása több vizet, energiát, földet, időt igényel, mint a zöldség termesztés. Erről EZEN a linken, a Zöldbolt oldalán többet is megtudhattok, de Uban Eve cikke is sok hasznos infóval szolgál. Egy kg marhahús előállításhoz 15 ezer liter vízre van szükség, ami annyi, amivel 15 kg-t búzát vagy 112 kg sárgarépát lehetne megtermelni. Egy hamburger előállításához 3,5 nm földterület szükséges. Ha csak heti 1-2 napon semmilyen húst nem fogyasztatsz már jelentősen hozzá tudsz járulni a környezet óvásához.

Tehát nem azt mondom, hogy ezentúl ne együnk húst, hanem azt, hogy fokozatosan iktassunk be húsmentes napokat, amikor mi is a természet adta zöldségekből, gabonákból készült ételeket élvezzük. Egyre kevésbé lesz igényünk a húsra és észrevétlenül átalakul a táplálkozásunk, a több zöldség fogyáshoz is vezethet. 


Így alakult át az étkezésem az elmúlt 10 évben: 

Magyarországon még mindig az a divat, hogy húst hússal együnk. Enélkül nem étkezés az étkezés, azt gondolják sokan nem laknak jól. Manapság ezen mindig meglepődök, pedig nem is olyan régen még én sem tudtam elképzelni, hogy több zöldséges napot tartsak, mint húsosat.

15 éve én is azt gondoltam, hogy többet kell enni és több húst kell fogyasztani. Azonban nagyjából 10 éve elkezdtünk egy (valójában nem is tudatos) életmódváltást, aminek következtében drasztikusan lecsökkent az egyszerre elfogyasztott ételek mennyisége, az alapanyag minőségre viszont sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem. Mindezt a blognak köszönhetem, annak hatására indult el ez a változása. Ma már nagyon nagyon ritkán vagyok képes több fogást enni, általában csak rendezvényeken vagy vendégségben. Itthon mindig csak egy fogás kerül terítékre, az sem mindig hús és abból sem hatalmas agy adag.

Tíz év után még élünk és nem szenvedünk semmiben sem hiányt, sosem maradunk éhesek, de nem is érezzük telinek magunkat minden étkezés után. Ez bizonyítja, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség. 


A kezdetek:

Persze nem egyik napról a másikra álltunk át, hanem fokozatosan. Egy folyamat eredménye, hogy koplalás nélkül sokkal egészségesebben, változatosabban táplálkozunk.

Az egész azzal kezdődött, hogy a lányunk megszületett és itthon voltam vele. Mindig szerettem főzni, de a munkám annyira pörgős volt, hogy igazán belemélyedni nem tudtam és 22-27 évesen nem foglalkoztatott annyira az egészséges étkezés, mint most 10 évvel később. Nem is volt ennyi szakirodalom és lehetőség. Amikor itthon voltam elkezdtem tanulmányozni a különböző recepteket, rengeteg külföldi könyvet, szakirodalmat szeretem be, elkezdtem blogolni, elkezdtünk szorosabb kapcsolatot kialakítani séfekkel, videókat forgattunk, bejártunk neves éttermek konyháira és persze sok tanfolyamon is részt vettem, de sokszor maguktól a séf barátoktól tanultam autodidakta módon.

Szép lassan megismertem az alapanyagokat, megtanultam, hogy kell jól elkészíteni őket. A kíváncsiságom vezérelt. Korábban is jól ment a főzés, de ezek után még tudatosabban mozogtam a konyhában. 


Kísérletezgetés

Gyerekkoromban sosem utaztunk külföldre így más nemzetek konyháiról fiatal felnőttként még nem sokat tudtam, éttermekkel sem volt tele a város. 20-as éveim nyaralásai és felfedezései során azonban kitárult ez a világ is és a elkezdtem kombinálni a fűszereket, ételtípusokat és megalkottam a saját ízlésemnek megfelelő saját konyhai stílusomat. Ezzel együtt több zöldséget ettünk, kevesebb húst, kisebb adagokat, mindenféle korlátozás és kínszenvedés nélkül. Ez valahogy jött magától, a tanulási folyamat hozta eredményként.

Ezt csak azért mesélem el, hátha Te is kedvet kapsz a kísérletezéshez, ha még nem vagy ebben a fázisban.


Miért hagyjuk abba egy idő után a diétákat és miért jobb a tanuláson alapuló fokozatos életmódváltás? 

Sokan belekezdenek diétákba és elkezdenek olyan ételeket enni, amit nem szeretnek, mert az írja elő a rendszer. Egyél több zöldséget és csirkemellet, mert az nem zsíros hús. Kitartóak egy darabig, de egy rosszabb nap után felborul a rend, egyik szendvics csúszik a másik után és a „már úgyis mindegy alapon” jöhet egy Milka a Mekis szendvics a lefojtására.

Kis lelkiismeretfurdalás, majd újra diéta, fogadalmak, hogy majd most keményebbek leszünk és újra és újra belebuknak, öngólt rúgva az önbizalmuknak, amely egyre mélyebbre kerül és a végén már nem is látjuk sehol. Csak azt érezzük, nem vagyunk képesek rá. Pedig az Instán mindenki más képes rá! Bennünk van a hiba! – NEM!!! NEM BENNED VAN A HIBA! Hanem a folyamatban!

Az egyik oka a bukásnak, hogy ha például nem szereted a párolt brokkolit, de sosem változtatsz az elkészítésén, nem ismered meg az alapanyagot és a főzési technikákat, akkor sokadjára sem lesz más íze. Undorral fogod enni és amíg tart a lelkesedés menni fog, de 1-2 hét után nem bírja az önuralmad és feladod az egész életmódváltást. 

A másik fő probléma, hogy azonnal mindent megtiltunk magunktól, kis mennyiségben sem megengedett. Ezt a tiltást kevesen viselik el azonnal. Van akinek ez a jó megoldás, van, akinek ez stresszforrás. Mondok egy példát. Amikor kiderült, hogy autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van, jól belemélyedtem a témába és kiderült, hogy az AIP nevű diétát kellene folytatnom. Végig néztem a tiltólistát és azt mondtam, hogy ez az óriási tiltás engem annyira stresszelne, hogy többet ártanék vele, mint használnék (autoimmun betegségeknél a stressz olaj a tűzre, ezért jó például sportnak a jóga és nem a kőkemény edzés első körben). Azt mondtam magamnak, hogy minimalizálom a gluténtartalmú ételeket és a tejet, de nem tiltom meg magamtól. Ez nekem nagyon bevált. simán tartom, pedig a munkám miatt bőven van kísértés. Eszem egy picit belőle és ennyi. Megengedtem ás máris nem kell annyira. Természetesen ez az én esetem, és nem orvosi vélemény. akinek fontos betartania amit be kell ott sajnos nincs mód finomításokra, de most nem is nekik szólok.

Kísérletezz, ez a lényeg és figyeld meg magad. Általánosan az élet minden területére igaz, az a gondolat, hogy ha mindig ugyanazt csinálod, ha nem változtatsz, akkor minden ugyanúgy marad, hisz mitől is változna?


Miért kell ismerni az alapanyagokat és a főzési technikákat? 

Visszatérve a brokkolira. Nem szereted, de jó lenne többet enni belőle, mert egészséges, kevés benne a kalória , sőt a menüterv is előírja stb. Ha párolva utálod, ne úgy edd!  Süsd meg inkább sütőben vagy pirítsd át serpenyőben roppanósra, fűszerezd be különböző fűszerekkel, és lehet rájössz, hogy mégis szereted, csak más formában. Én így szerettem meg nemrég a kelbimbót.

Egy zöldségnek számtalan arca van az elkészítési módtól függően. Ha ezt tudatosan alkalmazod, akkor többé már nem lesz kínszenvedés annak az elfogyasztása, amit korábban nem szerettél.  – Ez minden alapanyagra igaz! ISMERD MEG ŐKET, TANULD MEG AZ ELKÉSZÍTÉSI MÓDOKAT, HASZNÁLD BIZTONSÁGGAL A FŰSZEREKET ÉS GYŐZNI FOGSZ!


Volksolj a természet adta alapanyagokra az ipari fogyasztó cuccok helyett! 

Nem fehérjeporokat kell enni, nem koplalni kell, hanem:

 1. le kell szokni a túlzott étel fogyasztásról,
 2. meg kell közelebbről ismerkedni az alapanyagokkal, fűszerekkel,
 3. ki kell tanulni a főzési technikákat
 4. és szép lassan kell életmódot váltani, mert az lesz tartós és élvezetes. 
 5. végül pedig ha szeretnéd komolyabban venni és számolgatni a kalóriákat, akkor a „szeretem” listád alapján kérni kell egy menütervet egy dietetikustól vagy táplálkozási tanácsadótól, amit a TE ízlésed alapján alakít ki, ha pedig egyhangúnak találod, akkor feldobod fűszerekkel, a megfelelő kereteken belül, mert már tudod, hogyan kell ezt csinálni.

A főzés és étkezés élvezeti értéke 

Az étkezés és az ételkészítése nem nyűg és kín, hanem csuda jó érzés. A közös vacsorák, a finom ízek és illatok, mind kényeztetik az érzékszerveinket és boldogságot okoznak.  Ezzel szemben a megvonás és a tiltás növeli a pszichikai stresszt, ezáltal nem megfelelő hatást nyújt hosszútávon. Állandó önmarcangolást, hirtelen zabálásokat, diétákat, majd visszaeséseket eredményez, amelyek romba döntik a magunkba vetett hitünket.

Azt látom a social mediaban, elsősorban az Instagramon, hogy tele van egészségesnek titulált mű cuccokkal, divatosak, gyors eredményt ígérnek. Influencerek javasolják őket, szakértelem nélkül (tisztelet a kivételnek, mert van ilyen is bőven, csak nehéz eligazodni a nagy piacon), némi készpénzért cserébe. Tökéletesnek titulált fotóikkal pedig csak növelik a frusztrációt, főleg a fiatalabb generációban. Követek egy lányt, Ágit, aki elmondta az Instagram oldalán, hogy nem is olyan régen Ő is számolgatta a kalóriákat, mindenre odafigyelt, nem élvezte a saját életét ezáltal. A posztja alatt felrobbant a komment szekció. Nem akartam elhinni, hogy hányan küzdenek ezzel. Fiatal lányok nem mernek enni, nem élvezik az ételt, pedig az nem más, mint a testünk és lelkünk tápláléka, ez ad nekünk életet, energiát.

Én azt vallom, hogy változatosan és egészségesen táplálkozol, mértékkel fogyasztod csak a feldolgozott alapanyagokat, csökkented az étkezésből adódó stresszt, akkor hosszú távon ez egy tartós életmódváltást eredményez, amihez ha rendszeres testmozgás és megfelelő önértékelés és önszeretet is párosul, akkor nincs szükség csodaporokra és tiltó diétákra ( KIVÉTEL: amikor bizonyítottan betegség áll fent, lásd insulinrezisztencia és allergiék, az más történet!!).

A természet adta, lehetőleg iparilag feldolgozatlan alapanyagokban, főleg zöldségekben, hiszek és abban, hogy azok járulnak hozzá az egészséges élethez.

INDIAI SÜNGOMBA NYÁRSVégszónak legyen is ez elég….a süngombától egészen eltávolodtam 🙂 Csak annyit akartam mondani, hogy legyél nyitott és ha látsz ilyen gombát a boltokban vagy a piacon, akkor merd kipróbálni. Mi lehet a legrosszabb, ami történhet? Mindenképpen nyersz, ha ízlik, ha nem.  Ha nem ízlik, akkor tapasztalat, de legalább megpróbáltad, ha viszont ha finomnak találjátok, akkor hozzájárultok vele az egészségetekhez. 

Indiai fűszerezésű süngombanyárs

Gluténmentes, tejmentes, vega és vegán – kezdőknek is ajánlott
5 from 1 vote
Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 50 minutes
Course Főétel
Cuisine Gluténmentes, Szénhidrátcsökkentett, Vega, Vegán
Servings 2

Ingredients
  

 • 30 dkg süngomba
 • 4 evőkanál olívaolaj
 • 3 teáskanál tandori fűszerkeverék
 • ízlés szerint
 • 50 dkg burgonya
 • 3 evőkanál olívaolaj
 • 2 teáskanál zöldfűszer

Instructions
 

 • A sütőt 210 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. 
 • A burgonyát meghámozzuk és fél centi vastag szeletekre vágjuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük.  Megszórjuk a szárított zöldfűszerekkel, 3-4 csipet sóval és a 3 evőkanál olajjal meglocsoljuk. Összekeverjük, hogy a szeleteket érje a fűszer és az olaj, majd a sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.  A 210 fokos sütőben 10 percig sütjük. 
 • A tandori fűszerkeveréket összekeverjük az olajjal és 4-5 csipet sóval. 
 • A süngombát nagyobb darabokra vágjuk és egy tálba tesszük. Ráöntjük a fűszeres keveréket és jól összekeverjük. A kezünkkel a gombába masszírozzuk óvatosan az olajos fűszert. 
 • A gombadarabokat nyársra húzzuk. Kivesszük a sütőből a krumplit és a sütő hőfokát is levesszük 180 fokra.  A gombanyársakat az elősütött gomba mellé helyezzük.  
 • További 20-25 percig sütjük a krumplit és a gombát, majd amikor a krumpli megpuhult kivesszük és salátalevelekkel tálaljuk. 

Notes

 
 • A süngombát nem csak tandori fűszerkeverékkel lehet pácolni, hanem bármilyen más keverékkel, amit egyébként húsokhoz használunk. 
 • Az ízesítéshez használhatunk szárított zöldfűszereket is. 
Keyword főzési alapok, főzőtanfolyam, gombasütés, süngomba

(A receptet kinyomtathatod, a hozzávalók mennyiségét állíthatod kedved szerint, sőt heti menübe is teheted, majd abból bevásárlólistát is készíthetsz)