Indiai répa puding (Gajar ka halwa)

fuszeres_repa1
Nagyon szeretem az indiai ételeket, a fűszerességüket, az illatukat. Indiába vágyom ugyan, merszem nemigen lenne azonban elmenni hozzájuk, az ételeiket ennek ellenére biztosan imádnám. Igaz néha a csípősség fogalma egy-egy indiai étteremben nem egyezik az én értelmezésemmel, de ehhez is hozzá lehet szokni és azt kell választani, ami szerintük csak fűszeres és nem csípős, akkor talán nem halok bele az erősségébe. tudom ehhez is hozzá lehet szokni… minél több csípőset eszek annál kevésbé érzem annak és egyszer csak elég edzett leszek egy vörös curry-hez. Addig is jövök egy olyan indiaival, ami desszert tehát nem csíp, bár igazán azon sem lepődnék meg, ha csípne. Ellenben fűszeres, isteni Karácsonyi illata van, csupa répa, és garantáltan még a gyerekek is imádni fogják.
GAJAR KA HALWA –  Répa halvának is nevezik és Észak-Indiában és Pakisztánban elterjedt desszert. Télen melegen tálalják, nyáron hidegen, szinte minden fesztivál és ünnep alkalmával fogyasztják. A név az arab Halwa (édes) és az indiai Gajar (répa) szóból származik.
Számos változata létezik szerte Indiában, van ami sok cukrot tartalmaz, van ami egy picit sem, van olyan amiben cékla is, van amiben papaya és van amit rózsavízzel vagy sáfránnyal ízesítenek. A recept alapja mindegyik esetben a reszelt répa, a tisztított vaj és a tej, a többi alkotóelem ízlés és szokás kérdése. Általában a papayás és a céklás estében a répa és a másik alkotóelem fele-fele arányban szerepel.
(wikipedia)

 Indiai répapuding

Hozzávalók: 

  • 500 g répa
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál barna cukor
  • ½ mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál apróra vágott dió
  • 1 evőkanál apróra vágott mandula
  • 1 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál vaj

 

Elkészítése:

  1. A répát hámozzuk meg és reszeljük le. A tejjel együtt főzzük addig, amíg a répa fel nem veszi az összes tejet.
  2. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket , a mazsolát és főzzük folyamatosan kevergetve további 10 percig. 3. A diót és a mandulát a vajon pirítsuk meg, majd szórjuk a fűszeres répa tetejére.

Melegen, langyosan tálaljuk. Vanília fagyival is isteni finom.

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .