Gombakrémleves fekete szezámmal
Múlt heti posztomban már leírtam a Húsmentes Hétfő lényegét, remélem szeretitek majd és adok vele inspirációt a húsmentes napokra. Ki tudja, tavaszra lehet már az lenne a helye, hogy Húsos hétfő, és a húsfogyasztás majd csak egy napra korlátozódik a hetünkben. Persze ezt nem kell erőltetni, mindenki annyi húst eszik, amennyit szeretne, de én azt javaslom a heti minimum egy napot tartsuk be, a szervezetünk is meghálálja majd a könnyítést.
Ez a gombakrémleves egy teljesen hagyományos leves, amiben különbözik a többi társától, hogy a tálalásnál tökmagolaj és fekete szezámmag kerül a tetejére. Mindkettő élettani hatása miatt igazán kiemelkedő, de mindemellett még fokozza is az ízhatást.
A fekete szezámmag : a szezámmag Indiából származik, de a többi ázsiai országban is használják. Míg Európában dekorációs célból csak kenyérre szórjuk, Kínában a belőle sajtolt olajat ötezer éve használják. Jellegzetessége, hogy magas hőmérsékleten sem savasodik és nagyon kellemes az aromája. Tökéletes kalciumforrás, a felszívódása sokkal jobb, mint a tejben lévő kalciumé. Tejmentesen étkezőknek elengedhetetlen a kalcium bevitelhez. A kalciumon kívül jelentős mennyiségben megtalálhatóak benne a magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok. A kínai orvoslás szerint erősíti a májat és a vesét, így méregtelenítő hatása is kiemelkedő.
(források: Wikipedia, Greenmarcorganic)
A tökmagolaj esetén fontos, hogy hidegen sajtolt változatot használjunk, ugyanis ez tartalmazza a tökmagban található hasznos nyomelemeket. Az olaj rendszeres fogyasztása segít megelőzni a prosztata problémákat, a szív és érrendszeri betegségeket. Magas E vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a szép bőr kialakulásához.
Gombakrémleves tökmagolajjal, fekete szezámmal
Hozzávalók 4 fő részére:
- 800 g barna csiperkegomba
- 2 fej hagyma
- olívaolaj
- 1000 ml zöldség alaplé
- 100 ml tejszín (elhagyható)
- újhagyma
- fekete szezámmag
- tökmagolaj
Elkészítése:
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra és olívaolajon dinszteljük meg. A gombát pucoljuk meg, várjuk szeletekre és adjuk a hagymához, hagyjuk összeesni pirítsuk meg kicsit, majd öntsük fel az alaplével és 20 perc alatt főzzük puhára. Turmixoljuk össze a kész levest, sózzuk, borsozzuk ha szükséges, majd tálalásnál adnunk hozzá tejszínt, locsoljuk meg egy kevés tökmag olajjal, szórjuk meg aprított új hagymával és fekete szezámmaggal.