Gombakrémleves fekete szezámmal

Múlt heti posztomban már leírtam a Húsmentes Hétfő lényegét, remélem szeretitek majd és adok vele inspirációt a húsmentes napokra. Ki tudja, tavaszra lehet már az lenne a helye, hogy Húsos hétfő, és a húsfogyasztás majd csak egy napra korlátozódik a hetünkben. Persze ezt nem kell erőltetni, mindenki annyi húst eszik, amennyit szeretne, de én azt javaslom a heti minimum egy napot tartsuk be, a szervezetünk is meghálálja majd a könnyítést.

Ez a gombakrémleves egy teljesen hagyományos leves, amiben különbözik a többi társától, hogy a tálalásnál tökmagolaj és fekete szezámmag kerül a tetejére. Mindkettő élettani hatása miatt igazán kiemelkedő, de mindemellett még fokozza is az ízhatást.

A fekete szezámmag : a szezámmag Indiából származik, de a többi ázsiai országban is használják. Míg Európában dekorációs célból csak kenyérre szórjuk, Kínában a belőle sajtolt olajat ötezer éve használják. Jellegzetessége, hogy magas hőmérsékleten sem savasodik és nagyon kellemes az aromája. Tökéletes kalciumforrás, a felszívódása sokkal jobb, mint a tejben lévő kalciumé. Tejmentesen étkezőknek elengedhetetlen a kalcium bevitelhez. A kalciumon kívül jelentős mennyiségben megtalálhatóak benne a magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok. A kínai orvoslás szerint erősíti a májat és a vesét, így méregtelenítő hatása is kiemelkedő.

(források: Wikipedia, Greenmarcorganic)

A tökmagolaj esetén fontos, hogy hidegen sajtolt változatot használjunk, ugyanis ez tartalmazza a tökmagban található hasznos nyomelemeket. Az olaj rendszeres fogyasztása segít megelőzni a prosztata problémákat, a szív és érrendszeri betegségeket. Magas E vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a szép bőr kialakulásához.

IMG_3177

Gombakrémleves tökmagolajjal, fekete szezámmal

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 800 g barna csiperkegomba
  • 2 fej hagyma
  • olívaolaj
  • 1000 ml zöldség alaplé
  • 100 ml tejszín (elhagyható)
  • újhagyma
  • fekete szezámmag
  • tökmagolaj

Elkészítése:

A hagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra és olívaolajon dinszteljük meg. A gombát pucoljuk meg, várjuk szeletekre és adjuk a hagymához, hagyjuk összeesni pirítsuk meg kicsit, majd öntsük fel az alaplével és 20 perc alatt főzzük puhára. Turmixoljuk össze a kész levest, sózzuk, borsozzuk ha szükséges, majd tálalásnál adnunk hozzá tejszínt, locsoljuk meg egy kevés tökmag olajjal, szórjuk meg aprított új hagymával és fekete szezámmaggal.

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .