Gyümölcstorta 1 x 1

Megjelent a Nők Lapja Konyha júliusi száma, amiben a heti menü desszertje a gyümölcstorta lett. Nem véletlenül! Ez a süti az egyik gyerekkori kedvencem. Kora tavasztól egészen késő őszig elkészíthető, csupán a gyümölcsöket kell variálnunk a tetején. A könnyű piskóta, a finom vanília krém és a friss szezonális gyümölcsök adják a torta igazi értékét.

Mielőtt azonban a receptet megosztanám, szeretnék néhány okosságot elmondani a gyümölcstortáról, ami segíthet majd Neked abban, hogy az alapreceptet felhasználva magad alkoss újabb és újabb csodákat a saját ízlésed szerint.

Ehhez azt javaslom, hogy nyomtasd ki a receptet és az ötleteidet jegyezd le a papírra, majd tedd el a többi receptjeid közzé. Ha még nincs ilyen gyűjteményed, akkor ajánlom, hogy csinálj egyet.

  1. Szerezz be egy gyűrűs mappát
  2. Alakíts ki fejezeteket (Levesek, Desszertek, Főételek, Saláták stb)
  3. Nyomtasd ki az alaprecepteket
  4. Ezeket utána kedvedre variálhatod. Ehhez az ötleteidet írd a papírra a recept mellé
  5. Ha megfőzöl valamit akkor a tapasztalatokat szintén írd rá a papírra, hogy később is emlékezz rá

Gyümölcstorta 1 x 1 – tippek

Most pedig jöjjenek a tippek a gyümölcstortához, ami alapján a recept mellé ötletelhetsz. Ezek egy része egyébként a recept végén is megtalálható lesz.

  1. LISZTEK – az alaprecept fehérlisztből készül, de elkészítheted 50% – 50% fehérliszt és teljeskiőrlésű liszt keverékéből is, illetve a zabliszt is tökéletes alternatíva. Azt egy az egyben is használhatod a fehérliszt helyett, ráadásul, ha gm változatot veszel, akkor a sütid gluténmentes lesz.
  2. KRÉM – a receptben pudingot írok, de megtöltheted akár krémes mascarponekrémmel, sőt akár túrókrémmel is a tortát. A mascarponekrémhez 25 dkg mascarpone-t keverj el 1-2 dl tejszínnel, ízesítsd a keverd szerint vaníliás cukorral, cukorral, mézzel, rummal. A túrókrémhez 25 dkg túrót keverj el 15 dkg natúr joghurttal. Ha teljesen tejmentes változatot szeretnél, akkor a pudingot készítsd el kókusztejből.
  3. ÍZESÍTÉSa krémet ízesítheted a torta tejerére szánt gyümölcshöz passzoló ízekkel. Levendulával, citromhéjjal, lime héjjal, rozmaringgal, bazsalikommal, fahéjjal, tonkababbal és még sorolhatnám. Gondold végig milyen gyümölcsből készíted és ahhoz mi passzolhat. A meggyről és a sárgabarackról írtam a blogon már. Nézd meg. A túróhoz és a krémhez is keverhetsz a gyümölcsből. Például a málnás túrókrém isteni a tortán.
  4. GYÜMÖLCSÖK – mindenféle gyümölccsel dekorálhatod a tortát. Ez alól kivételek a nagyon vizes változatok, mint például a görögdinnye, a sárgadinnye, ezek egyáltalán nem valók gyümölcstortára. Kiváló azonban az eper, a málna, a barackok, az összes bogyós gyümölcs, a szőlő. A banán, a mangó, a narancs és a kivi is használható, amikor elfogytak itthon a szezonális friss gyümölcsök.
  5. ZSELÉ – én a zselét is ízesítem néha különböző szörpökkel. Nem teszek hozzá cukrot, hanem csak a szörppel ízesítem. A kedvencem a levendula és a bodza szörp. Próbálkozhatsz még citrom és lime lével, bár ettől savanykás lesz az egész torta. Ha szereted a rózsavíz ízét, akkor a zselét ízesítheted vele amennyiben epret, málnát teszel a tetejére. Azokhoz nagyon passzol.

Recept ötletek

Most pedig mutatok néhány konkrét ötletet, amit én elkészítenék, vagy el is készítettem már:

  • csokis puding, rumba áztatott meggy, csokireszelék, barna rumos zselé
  • kókuszreszelékes kókusztejes vanília puding, lime szeletek, lime zselé
  • vaníliás mascarponekrém, eper, rózsavizes zselé
  • vaníliás túrókrém, sárgabaracklekvár réteg a túrókréme, ezen a sárgabarack szelet + levendulaszörpös zselé
  • vanília puding, serpenyőben kevés olajon átsütött fehér szőlő + tokaji aszús zselé
  • vanília puding, banán, mézes zselé

Most pedig jöjjön az alaprecept:

gyümölcstorta

Anyukám gyümölcstortája

Vega, középhaladó szint
Előkészítés: 30 minutes
Sütés / Főzés: 20 minutes
Hűtési idő:: 2 hours
Teljes elkészítési idő: 2 hours 50 minutes
Ételtípus: Desszert
Diéta / Ország: Magyar
Kulcsszavak: édesség, gyümölcstorta, málna
Mennyiség: 8

Szükséges eszközök:

  • Habverő
  • 24 cm átmérőjű gyümölcstorta sütőforma
  • lábas
  • fakanál
  • kis lábas
  • evőkanál

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 12 dkg fehér liszt

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor

A zseléhez:

  • 20 dkg málna
  • 2 db nektarin
  • 1 csomag tortazselé por
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl bodza szörp (levendula szörppel is helyettesíthető)

Elkészítés:

A piskóta elkészítése:

  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • A vajat megolvasztjuk és egy kenőecset segítségével a formát kikenjük vajjal.
  • A tojásokat felütjük és szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá
    verjük. Hozzáadjuk a tojást, a maradék olvasztott vajat és a lisztet és az
    egészet csomómentesre verjük egy elektromos habverő segítségével.
  • A tésztát beleöntjük a formába és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre
    sütjük.
  • Kiborítjuk a piskótát a formából és egy rácson hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése:

  • A pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és 2 dl tejjel. A maradék tejet
    egy lábasba öntjük, beleöntjük a cukros csomómentesre kevert pudingporos tejet
    is és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  • Miután kellően besűrűsödött a puding ráöntjük a piskótára úgy, hogy hagyunk helyet a gyümölcsnek is. Ha marad puding, akkor tálkába öntjük és külön elfogyasztjuk.
  • A piskótán hagyjuk megdermedni a pudingot.
  • Ezalatt a gyümölcsöket megmossuk,
    lecsepegtetjük. A nektarint kimagozzuk és felszeleteljük. Ezt követően a
    megdermedt pudingra tesszük az előkészített gyümölcsöket.

A zselé elkészítése:

  • A zselé port elkeverjük a vízzel és a bodzaszörppel, majd felforraljuk és a
    forrástól számítva 1 percig főzzük. Akkor jó, amikor szép áttetsző, nem habos.
    Hagyjuk picit kihűlni, majd rákanalazzuk a torta tetejére és hűtőben pihentetjük
    minimum 60 percet tálalás előtt. Ha marad zselé, akkor egy kis málnát egy tálba
    teszünk és ráöntjük a maradékot. Hűtőben hagyjuk ezt is megdermedni fogyasztás
    előtt.

HOGYAN VARIÁLJAM? – FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

  • A málna és a nektarin helyett használhatunk bármilyen nem túl leves gyümölcsöt (epret, almát, banánt, kivit, narancsot, szedret, áfonyát). 
  • A zselét ízesíthetjük citrommal, lime lével, de tehetünk bele a bodzaszörp helyett málnaszörpöt vagy levendula szörpöt is. Ez esetben nem teljesen lesz áttetsző.  Ha szereted a rózsavizet, akkor azzal is kísérletezhetsz. 
  • A piskótában a fehér liszt 50%át helyettesíthetjük teljeskiőrlésű liszttel. 
  • Ha nincs gyümölcstorta formád, akkor a Google keresőben meg tudod nézni hol tudsz aktuálisan rendelni online. Nem drága, amikor ez a cikk íródott, 1-2.000 forint körül volt kapható. 
 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Remélem tudtam Neked ötleteket adni. Ha elkészíted a tortát vagy alkotsz a posztom alapján , akkor kérlek számolj be a FACEBOOK Csoportomban , nagyon kíváncsi vagyok!


Mit főzzek? – Ez nálad is örök kérdés?

Akkor az Ételérzés Klub neked való! Hetente küldök ingyenesen olyan tartalmakat, amelyek segítenek Neked a heti menüben, a főzésben.

Csatlakozz! =>

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!