Gyümölcstorta 1 x 1


Megjelent a Nők Lapja Konyha júliusi száma, amiben a heti menü desszertje a gyümölcstorta lett. Nem véletlenül! Ez a süti az egyik gyerekkori kedvencem. Kora tavasztól egészen késő őszig elkészíthető, csupán a gyümölcsöket kell variálnunk a tetején. A könnyű piskóta, a finom vanília krém és a friss szezonális gyümölcsök adják a torta igazi értékét.
Mielőtt azonban a receptet megosztanám, szeretnék néhány okosságot elmondani a gyümölcstortáról, ami segíthet majd Neked abban, hogy az alapreceptet felhasználva magad alkoss újabb és újabb csodákat a saját ízlésed szerint.
Ehhez azt javaslom, hogy nyomtasd ki a receptet és az ötleteidet jegyezd le a papírra, majd tedd el a többi receptjeid közzé. Ha még nincs ilyen gyűjteményed, akkor ajánlom, hogy csinálj egyet.
- Szerezz be egy gyűrűs mappát
- Alakíts ki fejezeteket (Levesek, Desszertek, Főételek, Saláták stb)
- Nyomtasd ki az alaprecepteket
- Ezeket utána kedvedre variálhatod. Ehhez az ötleteidet írd a papírra a recept mellé
- Ha megfőzöl valamit akkor a tapasztalatokat szintén írd rá a papírra, hogy később is emlékezz rá
Gyümölcstorta 1 x 1 – tippek
Most pedig jöjjenek a tippek a gyümölcstortához, ami alapján a recept mellé ötletelhetsz. Ezek egy része egyébként a recept végén is megtalálható lesz.
- LISZTEK – az alaprecept fehérlisztből készül, de elkészítheted 50% – 50% fehérliszt és teljeskiőrlésű liszt keverékéből is, illetve a zabliszt is tökéletes alternatíva. Azt egy az egyben is használhatod a fehérliszt helyett, ráadásul, ha gm változatot veszel, akkor a sütid gluténmentes lesz.
- KRÉM – a receptben pudingot írok, de megtöltheted akár krémes mascarponekrémmel, sőt akár túrókrémmel is a tortát. A mascarponekrémhez 25 dkg mascarpone-t keverj el 1-2 dl tejszínnel, ízesítsd a keverd szerint vaníliás cukorral, cukorral, mézzel, rummal. A túrókrémhez 25 dkg túrót keverj el 15 dkg natúr joghurttal. Ha teljesen tejmentes változatot szeretnél, akkor a pudingot készítsd el kókusztejből.
- ÍZESÍTÉS – a krémet ízesítheted a torta tejerére szánt gyümölcshöz passzoló ízekkel. Levendulával, citromhéjjal, lime héjjal, rozmaringgal, bazsalikommal, fahéjjal, tonkababbal és még sorolhatnám. Gondold végig milyen gyümölcsből készíted és ahhoz mi passzolhat. A meggyről és a sárgabarackról írtam a blogon már. Nézd meg. A túróhoz és a krémhez is keverhetsz a gyümölcsből. Például a málnás túrókrém isteni a tortán.
- GYÜMÖLCSÖK – mindenféle gyümölccsel dekorálhatod a tortát. Ez alól kivételek a nagyon vizes változatok, mint például a görögdinnye, a sárgadinnye, ezek egyáltalán nem valók gyümölcstortára. Kiváló azonban az eper, a málna, a barackok, az összes bogyós gyümölcs, a szőlő. A banán, a mangó, a narancs és a kivi is használható, amikor elfogytak itthon a szezonális friss gyümölcsök.
- ZSELÉ – én a zselét is ízesítem néha különböző szörpökkel. Nem teszek hozzá cukrot, hanem csak a szörppel ízesítem. A kedvencem a levendula és a bodza szörp. Próbálkozhatsz még citrom és lime lével, bár ettől savanykás lesz az egész torta. Ha szereted a rózsavíz ízét, akkor a zselét ízesítheted vele amennyiben epret, málnát teszel a tetejére. Azokhoz nagyon passzol.


Recept ötletek
Most pedig mutatok néhány konkrét ötletet, amit én elkészítenék, vagy el is készítettem már:
- csokis puding, rumba áztatott meggy, csokireszelék, barna rumos zselé
- kókuszreszelékes kókusztejes vanília puding, lime szeletek, lime zselé
- vaníliás mascarponekrém, eper, rózsavizes zselé
- vaníliás túrókrém, sárgabaracklekvár réteg a túrókréme, ezen a sárgabarack szelet + levendulaszörpös zselé
- vanília puding, serpenyőben kevés olajon átsütött fehér szőlő + tokaji aszús zselé
- vanília puding, banán, mézes zselé
Most pedig jöjjön az alaprecept:

Anyukám gyümölcstortája
Equipment
- Habverő
- 24 cm átmérőjű gyümölcstorta sütőforma
- lábas
- fakanál
- kis lábas
- evőkanál
Ingredients
A piskótához:
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 12 dkg fehér liszt
A krémhez:
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg cukor
A zseléhez:
- 20 dkg málna
- 2 db nektarin
- 1 csomag tortazselé por
- 1,5 dl víz
- 1 dl bodza szörp levendula szörppel is helyettesíthető
Instructions
A piskóta elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A vajat megolvasztjuk és egy kenőecset segítségével a formát kikenjük vajjal.
- A tojásokat felütjük és szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá
verjük. Hozzáadjuk a tojást, a maradék olvasztott vajat és a lisztet és az
egészet csomómentesre verjük egy elektromos habverő segítségével. - A tésztát beleöntjük a formába és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre
sütjük. - Kiborítjuk a piskótát a formából és egy rácson hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítése:
- A pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és 2 dl tejjel. A maradék tejet
egy lábasba öntjük, beleöntjük a cukros csomómentesre kevert pudingporos tejet
is és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. - Miután kellően besűrűsödött a puding ráöntjük a piskótára úgy, hogy hagyunk helyet a gyümölcsnek is. Ha marad puding, akkor tálkába öntjük és külön elfogyasztjuk.
- A piskótán hagyjuk megdermedni a pudingot.
- Ezalatt a gyümölcsöket megmossuk,
lecsepegtetjük. A nektarint kimagozzuk és felszeleteljük. Ezt követően a
megdermedt pudingra tesszük az előkészített gyümölcsöket.
A zselé elkészítése:
- A zselé port elkeverjük a vízzel és a bodzaszörppel, majd felforraljuk és a
forrástól számítva 1 percig főzzük. Akkor jó, amikor szép áttetsző, nem habos.
Hagyjuk picit kihűlni, majd rákanalazzuk a torta tetejére és hűtőben pihentetjük
minimum 60 percet tálalás előtt. Ha marad zselé, akkor egy kis málnát egy tálba
teszünk és ráöntjük a maradékot. Hűtőben hagyjuk ezt is megdermedni fogyasztás
előtt.
Notes
- A málna és a nektarin helyett használhatunk bármilyen nem túl leves gyümölcsöt (epret, almát, banánt, kivit, narancsot, szedret, áfonyát).
- A zselét ízesíthetjük citrommal, lime lével, de tehetünk bele a bodzaszörp helyett málnaszörpöt vagy levendula szörpöt is. Ez esetben nem teljesen lesz áttetsző. Ha szereted a rózsavizet, akkor azzal is kísérletezhetsz.
- A piskótában a fehér liszt 50%át helyettesíthetjük teljeskiőrlésű liszttel.
- Ha nincs gyümölcstorta formád, akkor a Google keresőben meg tudod nézni hol tudsz aktuálisan rendelni online. Nem drága, amikor ez a cikk íródott, 1-2.000 forint körül volt kapható.
Remélem tudtam Neked ötleteket adni. Ha elkészíted a tortát vagy alkotsz a posztom alapján , akkor kérlek számolj be a FACEBOOK Csoportomban , nagyon kíváncsi vagyok!
Mit főzzek? – Ez nálad is örök kérdés?
Akkor az Ételérzés Klub neked való! Hetente küldök ingyenesen olyan tartalmakat, amelyek segítenek Neked a heti menüben, a főzésben.