Gyömbéres sárgarépa krémleves

IMG_2136

Bizonyára írtam már, de továbbra is csak megerősíteném a tényt, hogy imádom a Thermomix-et. Egyszerűen annyival könnyebb minden. Én nem vagyok nagy leves rajongó, ha mégis, akkor vagy valamilyen távol-keleti finomságot ennék vagy krémleveseket. Ez utóbbival az volt sokéig a gondom, hogy megfőztem lábasban, majd turmixba kellett tölteni, ami sokszor nem bírta a forróságot, vagy maradt a botmixer, de azzal sosem lett olyan krémes a leves, mint az éttermekben. Mostanában, amióta használom a gépet számtalanszor készítettem krémlevest. Természetesen a hagyományos módon is elkészíthető, így a recept szokás szerint két elkészítési mód szerint is szerepel itt.

A leves két fő alkotóeleme a répa és a gyömbér. Legfontosabb a krémleveseknél szerintem az egyszerűség. Annyira ízletesek a zöldségek amikből készülhetnek, hogy kár elnyomni az ízüket. Ennek megfelelően én azt szeretem leginkább, amiben két-három, maximum négy alapanyag található.

A gyömbérre azért esett a választásom, mert az őszi időben kiválóan támogatja az egészséget, melengető hatása révén. A kínai gyógyászat előszeretettel használja, nem véletlen hogy a távol-keleti konyha egyik fontos alkotóeleme. Gyomorbántalmak és megfázás ellen is kiváló.

Én személy szerint nagyon szeretem az ízét, gyakran iszunk gyömbérteát natúran vagy citrommal, mézzel keverve. Ez a leves is erőteljesen gyömbéres, én így szeretem, de a fűszernövény mennyisége egyéni ízlés szerint alakítható.

A tálaláshoz olívaolajat használtam, ami ad egy kis pikantériát a levesnek, szerintem nagyon jól kiegészíti a gyömbér-répa ízét.

Gyömbéres sárgarépaleves

Hozzávalók 2-3 személyre: 

  • 500 g sárgarépa, hámozva, szeletelve
  • 2 cm-es darab gyömbérgyökér hámozva
  • 600 ml zöldség alaplé vagy víz (inkább víz, mint mű kocka)
  • 100 ml tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors
  • tálaláshoz: olívaolaj

Elkészítése normál módon: 
A répát, a gyömbérrel és az alaplével felforraljuk és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, sózzuk, hozzáadjuk a mézet, borsozzuk. Belekeverjük a tejszínt. Ez el is hagyható.
Frissen őrölt borssal és pár csepp olívaolajjal tálalhatjuk.

Elkészítése Thermomix-el: 
A répát és a gyömbért a tálba tesszük, majd 9-es fokozaton 10 mp alatt felaprítjuk. Hozzáadjuk az alaplevet, megsózzuk, ha szükséges és 90 fokon 20 percig főzzük. Ezt követően 60 mp-ig 9-es fokozaton pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd 10 mp alatt 5-es fokozaton összekeverjük. A tejszín elhagyása esetén, ha túl sűrű a leves további 100 ml alaplével hígítjuk.
Frissen őrölt borssal és pár csepp olívaolajjal tálalhatjuk.

 

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .