Gulyásleves alaprecept

kicsi-3250
kicsi-3248

A téli időszakban nagyon jól esnek a meleg, tápláló, energiát adó levesek. Talán az egyik legnépszerűbb egytálételnek is megfelelő leves a gulyásleves. 


Erre az ételre is jellemző, hogy ahány ház, annyi szokás, mégis talán abban megegyezhetünk, hogy a gulyás akkor a legfinomabb:

  • ha leve sűrű, és finoman paprikás
  • nem úszkálnak benne hagymadarabok
  • a benne lévő zöldségek nem főttek szét
  • a hús azonban omlósan puha

Gulyáslevest készíthetünk sertéshúsból, marhahúsból, de akár belsőségből is. Én most erre mutatok egy receptet, de természetesen saját magatok alakíthatjátok más húsfélével.


Ezt egy alaprecept, amiben a zúzát lecserélhetitek sertéshúsra, marhahúsra (pl marhanyak), sőt akár el is hagyhatjátok. Adhattok hozzá füstölt kolbászt, apróra vágott bacont, tehettek bele tésztát. 

kicsi-3266
kicsi-3258

GULYÁSLEVES ALAPRECEPT - KACSAZÚZÁBÓL

Hozzávalók 4-6 személy részére: 

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika
  • késhegynyi őrölt kömény
  • só ízlés szerint (de nagyjából 1-2 mokkáskanálnyi - kóstolgatni kell)
  • 50 dkg tisztított kacsazúza
  • 1,5 liter víz
  • 30 dkg répa
  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg petrezselyemgyökér

Elkészítése: 

  1. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon egy lábasban, fedő alatt, alacsony hőfokon, kevés sóval 10 percig pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a köményt, a paprikát és 1 dl vizet. Felforraljuk és botmixerrel összeturmixoljuk.
  3. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a kacsazúzát, sózzuk, összekeverjük, majd magasabb hőfokon 5 percig főzzük.
  4. Felöntjük a maradék vízzel és fedő alatt 1-1,5 órán át főzzük alacsony hőfokon.
  5. Időközben megnézzük elég sós-e a levesünk. Ha nem, akkor sózzuk.
  6. A zöldségeket megpucoljuk. A burgonyát felkockázzuk, a zöldséget és a répát felszeleteljük.
  7. Amikor már vajpuha a zúza, akkor hozzáadjuk a leveshez a zöldségeket és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (15-20 perc).

Miért kacsazúza?

Használhatunk csirkezúzát is, de az sokkal kisebb, több rajta a hártya, kevésbé puhul meg. A kacsazúza sokkal húsosabb és véleményem szerint azok is megszeretik, akik egyébként nem rajonganak a zúzáért.

 

A receptet eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019. februári számába készítettem.

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :

Még több leves