Gulyásleves alaprecept


A téli időszakban nagyon jól esnek a meleg, tápláló, energiát adó levesek. Talán az egyik legnépszerűbb egytálételnek is megfelelő leves a gulyásleves.
Erre az ételre is jellemző, hogy ahány ház, annyi szokás, mégis talán abban megegyezhetünk, hogy a gulyás akkor a legfinomabb:
- ha leve sűrű, és finoman paprikás
- nem úszkálnak benne hagymadarabok
- a benne lévő zöldségek nem főttek szét
- a hús azonban omlósan puha
Gulyáslevest készíthetünk sertéshúsból, marhahúsból, de akár belsőségből is. Én most erre mutatok egy receptet, de természetesen saját magatok alakíthatjátok más húsfélével.
Ezt egy alaprecept, amiben a zúzát lecserélhetitek sertéshúsra, marhahúsra (pl marhanyak), sőt akár el is hagyhatjátok. Adhattok hozzá füstölt kolbászt, apróra vágott bacont, tehettek bele tésztát.


GULYÁSLEVES ALAPRECEPT - KACSAZÚZÁBÓL
Hozzávalók 4-6 személy részére:
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika
- késhegynyi őrölt kömény
- só ízlés szerint (de nagyjából 1-2 mokkáskanálnyi - kóstolgatni kell)
- 50 dkg tisztított kacsazúza
- 1,5 liter víz
- 30 dkg répa
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg petrezselyemgyökér
Elkészítése:
- A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon egy lábasban, fedő alatt, alacsony hőfokon, kevés sóval 10 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a köményt, a paprikát és 1 dl vizet. Felforraljuk és botmixerrel összeturmixoljuk.
- Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a kacsazúzát, sózzuk, összekeverjük, majd magasabb hőfokon 5 percig főzzük.
- Felöntjük a maradék vízzel és fedő alatt 1-1,5 órán át főzzük alacsony hőfokon.
- Időközben megnézzük elég sós-e a levesünk. Ha nem, akkor sózzuk.
- A zöldségeket megpucoljuk. A burgonyát felkockázzuk, a zöldséget és a répát felszeleteljük.
- Amikor már vajpuha a zúza, akkor hozzáadjuk a leveshez a zöldségeket és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (15-20 perc).
Miért kacsazúza?
Használhatunk csirkezúzát is, de az sokkal kisebb, több rajta a hártya, kevésbé puhul meg. A kacsazúza sokkal húsosabb és véleményem szerint azok is megszeretik, akik egyébként nem rajonganak a zúzáért.
A receptet eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019. februári számába készítettem.
NEM TUDOD, MIT FŐZZ? - KÖNYV
Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában. Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!
MEGOSZTÁS
- Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
- Ha a blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés linkje szerepeljen benne.
- A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!
HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- csatlakozz Instagram oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz
Még több leves
- 1
- 2
- Következő »