muzli_granola-6784
muzli_granola-6776

A granola az egyik legnépszerűbb reggeli, amit érdemes otthon elkészíteni, elkerülve így az adalékokat, a túlzott cukrot, amit adott esetben egy-egy bolti változat rejthet.

Mi is a granola? Lényegében sült műzli. A vegyes műzlikeveréket egy cukros, zsiradékkal dúsított lével összeforgatjuk és sütőben megsütjük, majd amikor kihűlt feldaraboljuk. Így egy ropogós mag és gabonakeveréket kapunk, amit tejjel, joghurttal fogyaszthatunk.

Ebben az anyagban bemutatom:

  • az én granola receptemet
  • és azt is, hogy mivel turbózhatjuk fel, mivel ízesíthetjük

GRANOLA ALAPRECEPT HÁZILAG 

Hozzávalók 1 nagy üveghez / 1 sütő tepsihez: 

  • 200 g zabpehely
  • 200 g vegyes olajos mag keverék
  • 100 g egyéb (chia mag, lenmag, kókuszchips)
  • 80-100 g barnacukor
  • 2 ek kókuszzsír
  • 0,5-0,7 dl víz / almalé

Elkészítése: 

  1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
  2. Egy tepsit kibélelőnk sütőpapírral.
  3. Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet és a durvára vágott magokat, illetve hozzáadjuk a chia magot/ lenmagot / kókuschipszet. (ezek elhagyhatóak, ha nicns otthon)
  4. Egy lábasban összemelegítjük a cukrot, a kókuszzsírt és a folyadékot, forraljuk 10 másodpercig (nem karamellizáljuk! ez fontos), majd ráöntjük a zabpelyhes keverékre és az egészet jól összekeverjük.
  5. A ragacsos masszát belenyomkodjuk a tepsibe és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  6. Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Ekkor összetördeljük és egy üvegben vagy dobozban légmentesen tároljuk.

Felhasználása:

  • joghurttal
  • tejjel
  • pohárkrémekre szórva
  • tortára szórva
  • sűrű smoothie-ra szórva
  • önmagában nasinak

GRANOLA VARIÁCIÓK

Az alap recept sok féle módon variálható. 

GABONA

A zabpehely helyett  más gabonával is készíthetjük. Adhatunk hozzá puffasztott amarantot, puffasztott rizst, quinoa-t, hajdinát.

OLAJOS MAG

Olajos magokból szinte bármilyet tehetünk bele, amit szeretünk.

FŰSZEREK 

A granolának isteni ízt adhatunk különböző fűszerekkel. Nagyon jól megy hozzá a mézeskalács-fűszerkeverék, a tonkabab, a kardamom, a fahéj, a vanília, a kurkuma, kakaópor. Ezeket a cukros, zsíros folyadékhoz adjuk. A mennyiség egyéni ízlés függő. (iránymutatásnak: 1 tonkabab, fél mokkáskanál őrölt kardamom, 1-2 mokkáskanál fahéj, 1-2 mokkáskanál mézeskalácsfűszer).

A sütés után matcha teaporra is ízesíthetjük.

ASZALT GYÜMÖLCS

Az alaprecept nem tartalmaz aszalt gyümölcsöt, de sütés után ízlés szerint adhatunk hozzá apróra vágott aszalványokat.

 

ÍZKOMBINÁCIÓK

  • zabpehely - dió - mandula- chai mag - tonkabab
  • zabpehely - mandula - mogyoró - chia mag - tonkabab - tahini (ezt 2 ek mennyiségben az olajjal és cukorral kell felolvasztani és csomómentesre elkeverni)
  • zabpehely - mogyoró - kakaó
  • zabpehely - mandula - kakaó - narancsolaj

 

Ha érdekel hogyan készítsd el cukor nélkül, akkor nézd meg EZT a posztot. 

muzli_granola-6800

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :