Granola alaprecept


A granola az egyik legnépszerűbb reggeli, amit érdemes otthon elkészíteni, elkerülve így az adalékokat, a túlzott cukrot, amit adott esetben egy-egy bolti változat rejthet.
Mi is a granola? Lényegében sült műzli. A vegyes műzlikeveréket egy cukros, zsiradékkal dúsított lével összeforgatjuk és sütőben megsütjük, majd amikor kihűlt feldaraboljuk. Így egy ropogós mag és gabonakeveréket kapunk, amit tejjel, joghurttal fogyaszthatunk.
Ebben az anyagban bemutatom:
- az én granola receptemet
- és azt is, hogy mivel turbózhatjuk fel, mivel ízesíthetjük
GRANOLA ALAPRECEPT HÁZILAG
Hozzávalók 1 nagy üveghez / 1 sütő tepsihez:
- 200 g zabpehely
- 200 g vegyes olajos mag keverék
- 100 g egyéb (chia mag, lenmag, kókuszchips)
- 80-100 g barnacukor
- 2 ek kókuszzsír
- 0,5-0,7 dl víz / almalé
Elkészítése:
- A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
- Egy tepsit kibélelőnk sütőpapírral.
- Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet és a durvára vágott magokat, illetve hozzáadjuk a chia magot/ lenmagot / kókuschipszet. (ezek elhagyhatóak, ha nicns otthon)
- Egy lábasban összemelegítjük a cukrot, a kókuszzsírt és a folyadékot, forraljuk 10 másodpercig (nem karamellizáljuk! ez fontos), majd ráöntjük a zabpelyhes keverékre és az egészet jól összekeverjük.
- A ragacsos masszát belenyomkodjuk a tepsibe és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ekkor összetördeljük és egy üvegben vagy dobozban légmentesen tároljuk.
Felhasználása:
- joghurttal
- tejjel
- pohárkrémekre szórva
- tortára szórva
- sűrű smoothie-ra szórva
- önmagában nasinak
GRANOLA VARIÁCIÓK
Az alap recept sok féle módon variálható.
GABONA
A zabpehely helyett más gabonával is készíthetjük. Adhatunk hozzá puffasztott amarantot, puffasztott rizst, quinoa-t, hajdinát.
OLAJOS MAG
Olajos magokból szinte bármilyet tehetünk bele, amit szeretünk.
FŰSZEREK
A granolának isteni ízt adhatunk különböző fűszerekkel. Nagyon jól megy hozzá a mézeskalács-fűszerkeverék, a tonkabab, a kardamom, a fahéj, a vanília, a kurkuma, kakaópor. Ezeket a cukros, zsíros folyadékhoz adjuk. A mennyiség egyéni ízlés függő. (iránymutatásnak: 1 tonkabab, fél mokkáskanál őrölt kardamom, 1-2 mokkáskanál fahéj, 1-2 mokkáskanál mézeskalácsfűszer).
A sütés után matcha teaporra is ízesíthetjük.
ASZALT GYÜMÖLCS
Az alaprecept nem tartalmaz aszalt gyümölcsöt, de sütés után ízlés szerint adhatunk hozzá apróra vágott aszalványokat.
ÍZKOMBINÁCIÓK
- zabpehely - dió - mandula- chai mag - tonkabab
- zabpehely - mandula - mogyoró - chia mag - tonkabab - tahini (ezt 2 ek mennyiségben az olajjal és cukorral kell felolvasztani és csomómentesre elkeverni)
- zabpehely - mogyoró - kakaó
- zabpehely - mandula - kakaó - narancsolaj
Ha érdekel hogyan készítsd el cukor nélkül, akkor nézd meg EZT a posztot.

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? - KÖNYV
Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában. Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!
MEGOSZTÁS
- Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
- Ha a blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés linkje szerepeljen benne.
- A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!
HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- csatlakozz Instagram oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz