GOURMET Fesztivál 2017 – az eper és mangalica jegyében

 

Itt a tavasz, jönnek a jobbnál-jobb gasztro programok. A szokásokhoz híven idén is megrendezésre kerül májusban a Gourmet Fesztivál, ami az egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvény az évben. Évek óta jelen van itt az éttermi világ színe-java és a mára már hagyománnyá vált esős idő ellenére is teltházon üzemel a fesztivál.

Mi is minden évben kilátogatunk és hosszú listával járjuk a standokat. Szerencsére sosem vagyunk magunk, összefutunk itt-ott gasztrorajongó barátokkal, így könnyebben megy a kóstolás. Kedves barátnőm, Travellina Évi teljesen tökélyre fejlesztette a Gourmet-n való kóstolást 🙂 Általában egy ételt többen kóstolunk, így vasárnapra egész sok tételt ki szoktunk pipálni a listánkról.

Ez a rendezvény legtöbbszőr a tinikoromra emlékeztet, amikor elindultunk az estébe és biztosak voltunk benne, hogy valakivel összefutunk, spontán kialakul a hangulat és a társaság is. Ezen a fesztiválon is így szokott ez lenni. Ketten indulunk és nem ritkán nagyobb társaságban fejezzük be az estét. A legnehezebb ilyenkor a haladás. Az első nap sokszor úgy telik el, hogy alig ettem valamit. Belépünk a fesztivál területére és máris szembejön néhány ismerős, továbbhaladva pedig még több. Megállunk a kedvenc standoknál, beszélgetünk arról kivel mi történt és közben röpül az idő, máris záróra. Sosem elég egy nap. Vannak ismerősök, akikkel egész évben nem találkozunk, de az borítékolható, hogy a Gourmet-n igen.

Többek között ezt is szeretem benne. Meg azt is, hogy napokig lehet ételekről beszélgetni, kinek mi ízlett, melyik borral harmonizál, milyen újítást látott, mit lehetne otthon is kipróbálni. Három nap a gasztronómia jegyében, sok-sok jó emberrel és ismerőssel. Nagyon szeretem. Még akkor is, ha tényleg mindig rossz idő van. Tavaly már egy gumicsizmára is beruháztam, szép virágosra, hogy legalább az mutassa, hogy valójában május közepén tavasz van. Emlékszem, amikor  2013-ban a Bocuse d’Or filmünk bemutatója volt a vasárnapi napon, mellényben, pulóverben majd megfagytunk. Talán meg is lepődnék, ha idén napsütés és meleg lenne.  A szervezők nagyon felkészültek ebben, teljesen profin kezelik a hideg és az eső problémáját, úgyhogy ez sem szokott gondot okozni.

A kis személyes szösszenet után nézzük mi lesz idén?


GOURMET FESZTIVÁL 2017 . MÁJUS 18-21.


A fesztivál május 18-21 között kerül megrendezésre a szokásos helyszínen, a Millenáris Parkban.

A jegyeket már meg lehet vásárolni online a rendezvény weboldalán

Rengeteg program lesz idén is, köztük lesznek exkluzív ebédek, vacsorák is.

 

Exkluzív programok 

 

  • A világ legjobb női séfjének hatfogásos menüje május 19. péntek 19:00 – Ana Roš – Hiša Franko, Szlovénia – 2017-ben őt válasszák a világ legjobb női séfjének a World’s 50 Best Restaurants Awardson
  • Ötfogásos vidéki ebéd május 20. szombat 13:00 – Az Anyukám Mondta, a Gusteau, a Kistücsök, a Platán és a Harrer Csokoládéműhely közös menüje – Hagyományteremtő szándékkal indítjuk útjára vidéki ebédeinket, amelyeken évről évre bemutatjuk majd a hazai gasztronómia legizgalmasabb vidéki zarándokhelyeit.
  • Elfelejtett ízek nyomábanmájus 20. szombat 19:00 – A Michelin csillagos Atelier Amaro nyolcfogásos menüje – Az Atelier Amaro-t jelenleg a World’s 50 Best Restaurants Awards az észak-európai régió egyik felfedezettjeként tartja számon.
  • Bocuse d’Or / Stand25 ebéd menümájus 21. vasárnap 13:00 – Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüje – A Gourmet exkluzív ebédjére egy különleges menüvel készülnek, amely ebben a formában máshol nem kóstolható.
  • „Michelin all-star” vacsora – május 21. vasárnap 19:00 – A Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown, az Onyx, valamint a Mihályi Patisserie ötfogásos menüje – A jelenlegi 4 Michelin csillagos étterem séfjei, Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown) valamint az ország egyik legjobbjának számító cukrászműhelyét vezető Mihályi László közös menüjét nagyszerű borok kísérik majd.

Ezekre a programokra elővételben kell megvásárolni a jegyeket a rendezvény honlapján.

Programok

Az exluzív programok mellett a megszokott színvonalon számíthatunk Gasztroszínpadra, gyerekprogramokra és gasztro workshopokra. Ezek még szervezés alatt állnak. amit viszont lehet tudni, hogy  a Gourmet vendége lesz Anna Olson, világhírű cukrász, a Food Network TV műsorok sztárja, számos bestseller szerzője, és  – mások mellett – bemutatót tart az ázsiai konyhájáról ismert pozsonyi Fouzoo étterem is. A hazai felhozatalt illetően minden napra jut egy-egy Michelin-csillagos séf és színpadra lép  Széll Tamás és a magyar Bocuse d’Or csapat is. A gasztroszínpadon szerepel majd többek között Bernáth József, Steiner Kristóf, Gianni, de fellép Till Attila is.

Téma

Minden évben van egy alap téma vagy alapanyag, ami köré épülnek a menük a különböző éttermek standjain. Idén két alapanyagé lesz a főszerep az eperé és a mangalicáé. Természetesen nem csak ilyen ételeket lehet majd kóstolni, ez csak egy irány. Általában az éttermek hoznak egy-két témába vágó ételt és emellett a saját specialitásukat is megmutatják.

Ugyan még van egy hónap a rendezvényig, már érdemes foglalni az érdekesnek ítélt programokra illetve a jegyet sem ár elővételben megvenni a helyszíni elkerülése végett.

(A képeket a 2014-es Gourmet Fesztiválon készítettem. Facebook-on minden évben tettem közé képeket, ott is lehet keresgetni, ha bővebben érdekel. (2013., 2014., ), 2015-2016-ban nem albumba töltögettem, így azt nem tudom belinkelni. A hangulat talán így is átjön. )

Ha tetszett, amit olvastál, ha szeretnél értesülni a legújabb posztokról, eseményekről, és az exkluzív tartalomról, ami csak hírlevél feliratkozóknak szól majd, akkor csatlakozz a csoportomhoz.