Édes bűnbeesés – gluténmentes gesztenyetorta (nemcsak) karácsonyra

gluténentes gesztenyetorta
glutenmentes_gesztenyetorta-2595

Az érett banánok felhasználásra már mutattam egy elképesztően finom banánkenyér receptet. Ezt dolgoztam még tovább és készítettem belőle egy krémes gesztenyetortát, ami karácsonyra ideális desszert lehet. Gyors, finom, könnyű! + előny, akinek ez előny, hogy gluténmentes, mégis finom! Ráadásul tápláló liszteket (gesztenyeliszt, kókuszliszt) is tartalmaz, így nem csak üres kalória kerül a szervezetünkbe, hanem tápanyag is.

 

Miben segít neked ez a torta az ünnepi készülődés során? 

  1. Előző nap, sőt akár két nappal korábban is elkészítheted a tésztát.
  2. A krémet is összeállíthatod a fogyasztás előtti nap és aznap már csak össze kell állítani, ami igazából 10 perces munka: rá kell kenni a krémet a tészta tetejére és rá kell reszelni, nyomni a gesztenyepürét. Voálá! Kész is!
  3. Az eltarthatósága akár 4-5 nap is lehet, a gesztenye és a mascarpone szavatossági idejétől függően. Bár szerintem nem éri meg ezt az időt, de amikor sok édesség és étel kerül terítékre, akkor nem rossz, ha a krémes tortánk is pár napig eltartható.

GLUTÉNMENTES BANÁNOS GESZTENYETORTA


Hozzávalók egy 26 cm-es kerek tortaformához: 

  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg érett banán (kb 3 db)
  • 4 tojás szétválasztva
  • 10 dkg barna cukor
  • 35 dkg joghurt + tej keveréke (felesben)
  • 1 dl barna rum
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg gesztenyeliszt
  • 10 dkg ragacsos rizsliszt
  • 3 dkg tápióka liszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag sütőpor (12 g )

A tetejére:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl barna rum
  • 2-3 ek méz (ízlés szerint)
  • 40 dkg fagyasztott gesztenyepüré

Elkészítése: 

  1. A gesztenyemasszát előző nap hűtőben kiolvasztjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A tortaformát kivajazzuk.
  4. A 10 dkg vajat megolvasztjuk. A banánt megpucoljuk, egy tálba tesszük és villával összenyomkodjuk.
  5. A száraz alkotóelemeket (lisztek, fahéj, sütőpor) összekeverjük egy tálban.
  6. A tojások sárgáját a vajjal, a banánnal és a cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével. Hozzáadjuk a joghurtos tejet és a száraz alkotóelemeket, majd az egészet homogén masszává keverjük.
  7. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük és belekeverjük a lisztes krémbe. Az egészet jól összeforgatjuk és a kivajazott tepsibe öntjük.
  8. Az előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Ha igen, kivesszük és hagyjuk kihűlni, végül kiborítjuk a formából.
  9. A mascarponét összekeverjük a tejszínnel, a rummal és a mézzel, majd a tésztára kenjük.
  10. A kiolvadt gesztenyemasszát ráreszeljük vagy gesztenyenyomóval rányomjuk.
  11. Hűtőben több napig is eltartható.

EXTRA TIPP: tejszínhabot is nyomhatunk a szeletekre, illetve megcsurgathatjuk olvasztott csokival, esetleg rumos meggy darabokat is csempészhetünk rá tálalásnál.

IDŐZÍTÉS: 

első nap: 

  1. gesztenyemasszát fagyasztóból kivenni, hűtőben kiolvasztani
  2. banános tésztát megsütni, formából kivenni, folpackba csomagolva hűtőbe tenni ( 15 perc munka, 50 perc sülés, kb 30 perc várakozás a hűtőbe tétel előtt)
  3. mascarponét összekeverni, majd hűtőbe tenni ( 5-10 perc)

második nap - tálalás napja: 

  1. alapanyagokat hűtőből kivenni
  2. tésztát megkenni a krémmel, majd rányomni a gesztenyemasszát  (10 perc)