Édes bűnbeesés – gluténmentes gesztenyetorta (nemcsak) karácsonyra


Az érett banánok felhasználásra már mutattam egy elképesztően finom banánkenyér receptet. Ezt dolgoztam még tovább és készítettem belőle egy krémes gesztenyetortát, ami karácsonyra ideális desszert lehet. Gyors, finom, könnyű! + előny, akinek ez előny, hogy gluténmentes, mégis finom! Ráadásul tápláló liszteket (gesztenyeliszt, kókuszliszt) is tartalmaz, így nem csak üres kalória kerül a szervezetünkbe, hanem tápanyag is.
Miben segít neked ez a torta az ünnepi készülődés során?
- Előző nap, sőt akár két nappal korábban is elkészítheted a tésztát.
- A krémet is összeállíthatod a fogyasztás előtti nap és aznap már csak össze kell állítani, ami igazából 10 perces munka: rá kell kenni a krémet a tészta tetejére és rá kell reszelni, nyomni a gesztenyepürét. Voálá! Kész is!
- Az eltarthatósága akár 4-5 nap is lehet, a gesztenye és a mascarpone szavatossági idejétől függően. Bár szerintem nem éri meg ezt az időt, de amikor sok édesség és étel kerül terítékre, akkor nem rossz, ha a krémes tortánk is pár napig eltartható.
GLUTÉNMENTES BANÁNOS GESZTENYETORTA
Hozzávalók egy 26 cm-es kerek tortaformához:
- 10 dkg vaj
- 30 dkg érett banán (kb 3 db)
- 4 tojás szétválasztva
- 10 dkg barna cukor
- 35 dkg joghurt + tej keveréke (felesben)
- 1 dl barna rum
- 10 dkg kókuszliszt
- 10 dkg gesztenyeliszt
- 10 dkg ragacsos rizsliszt
- 3 dkg tápióka liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csomag sütőpor (12 g )
A tetejére:
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 0,5 dl barna rum
- 2-3 ek méz (ízlés szerint)
- 40 dkg fagyasztott gesztenyepüré
Elkészítése:
- A gesztenyemasszát előző nap hűtőben kiolvasztjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tortaformát kivajazzuk.
- A 10 dkg vajat megolvasztjuk. A banánt megpucoljuk, egy tálba tesszük és villával összenyomkodjuk.
- A száraz alkotóelemeket (lisztek, fahéj, sütőpor) összekeverjük egy tálban.
- A tojások sárgáját a vajjal, a banánnal és a cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével. Hozzáadjuk a joghurtos tejet és a száraz alkotóelemeket, majd az egészet homogén masszává keverjük.
- A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük és belekeverjük a lisztes krémbe. Az egészet jól összeforgatjuk és a kivajazott tepsibe öntjük.
- Az előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Ha igen, kivesszük és hagyjuk kihűlni, végül kiborítjuk a formából.
- A mascarponét összekeverjük a tejszínnel, a rummal és a mézzel, majd a tésztára kenjük.
- A kiolvadt gesztenyemasszát ráreszeljük vagy gesztenyenyomóval rányomjuk.
- Hűtőben több napig is eltartható.
EXTRA TIPP: tejszínhabot is nyomhatunk a szeletekre, illetve megcsurgathatjuk olvasztott csokival, esetleg rumos meggy darabokat is csempészhetünk rá tálalásnál.
IDŐZÍTÉS:
első nap:
- gesztenyemasszát fagyasztóból kivenni, hűtőben kiolvasztani
- banános tésztát megsütni, formából kivenni, folpackba csomagolva hűtőbe tenni ( 15 perc munka, 50 perc sülés, kb 30 perc várakozás a hűtőbe tétel előtt)
- mascarponét összekeverni, majd hűtőbe tenni ( 5-10 perc)
második nap - tálalás napja:
- alapanyagokat hűtőből kivenni
- tésztát megkenni a krémmel, majd rányomni a gesztenyemasszát (10 perc)