Isteni gluténmentes banánkenyér túlérett banánból

glutémentes banán kenyér
kicsi-2450

Amikor már a banán annyira érett, hogy semmi kedved megenni és épp fagyit sem szeretnél belőle készíteni, akkor ez a banánkenyér a tökéletes megoldás a felhasználásra. Több receptet próbáltam, alakítgattam, de azt hiszem megtaláltam azt, amiből egy egész tepsivel meg tudnék enni, mert annyira finom. Egyszerűen addiktív.

Elmondom milyen! Puha, lágy, krémes, fűszeres...olvad a szádban, közben érzed a finom banán ízt ami keveredik az illatos fahéjjal, a rácsurgó vaníliás mézes krémmel. Már, ahogy leírom is összefut a nyál a számban. Mellesleg gluténmentes. Persze nem ezért szeretjük, de annak, aki valóban gluténérzékeny ez a süti kész felüdülés lesz! Nem mondom, hogy diétás. Viszont van benne gesztenyeliszt és kókuszliszt, melyek beltartalmi értékei elég jók, mind vitaminban, fehérjében és rostban, úgyhogy talán egy szimpla fehér lisztes piskótánál több tápanyagot tartalmaz.


A receptem alapját egyébként az egyik kedvenc gluténmentes bloggerem receptje adta. Ha fontos számodra a gluténmentes étkezés, akkor jó szívvel ajánlom a blogját és a könyvét is, mert mindkettő zseniális. Szeretem, hogy nem kevert liszteket használ, hanem van néhány alap liszt, amit tart a kamrában és azokból keveri össze a sütiket, így biztosan lehet tudni mi kerül a tésztába.


Nézzük az alkotóelemeket:

BANÁN - nagyon fontos, hogy nagyon érett banánt használjunk fel a sütihez. akkor jó, amikor már barna pöttyök jelennek meg a héj felületén, de az illata még nem erjedt, hanem finom érett banán illatú. A héj már elvéknyúl és a gyümölcs nagyon édessé válik. Ilyenkor már sokan nem szeretik önmagában megenni.

GESZTENYELISZT - lecserélhető köleslisztre, az eredeti recept is azt tartalmaz, de nekem épp nem volt itthon, úgyhogy kiváltottam gesztenyeliszttel. Ez a liszt nagyon jól tudja helyettesíteni a fehér lisztet. Én már isteni piskótát is sütöttem belőle, sőt palacsinta alapanyagként is előfordul nálunk. Az olaszoknál és a franciáknál elterjedt alapanyag.  Egyetlen hátránya a borsos ára. Én azt vallom a kevesebb több, így általában tartok itthon, de tény, hogy nem három tepsi sütit sütök egy-egy hétvége alkalmával.  Igyekszem gluténmentesen táplálkozni (kisebb nagyobb sikerrel), mivel autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van és érzem, hogy a túlzott glutén nem tesz jót, de persze nem ragaszkodom ehhez hardcore módon, inkább csak figyelem a testem jelzéseit. Ha úgy érzem sok, akkor egy ideig csökkentem a gluténos ételeket. Ilyenkor jön jól ez a liszt. Azért lett nagy kedvencem, mert nem fűrészporos, szeretem az ízét és jól használható.

KÓKUSZLISZT - rostban, kalciumban és magnéziumban gazdag liszt, gluténmentes és rengeteg folyadékot tud felvenni. Talán ezekkel lehetne jellemezni egy mondatban. Mivel nagyon száraz, ezért figyelni kell a mellé adagolt folyadékra, akár háromszor többet is fel tud venni, mint a hagyományos lisztek. Én azért szeretem mert nagyon kevés a szénhidrát tartalma, sok rost van benne és ezekkel kompenzálni tudja a többi lisztet, amivel összekeverem.

RAGACSOS RIZSLISZT - ezt a lisztet ázsiai boltokban lehet beszerezni és nem összekeverendő a sima fehér vagy barna rizsliszttel. Ez egy speciális ázsiai rizsből, a ragacsos rizsből készül és ragacsos állaggal rendelkezik, amikor vízzel elegyedik. Ez a tulajdonsága kiemelkedően fontos, hisz ez fogja pótolni a glutént a tésztánkban. Enélkül nem lesz olyan finom, lágy, puha. A glutén a búzalisztben a ragasztó elem. Ezt helyettesíti a ragacsos rizsliszt. Más gluténmentes tésztáknál is érdemes vele kísérletezni.

 


EXTRA PUHA GLUTÉNMENTES BANÁNKENYÉR


Hozzávalók: 

  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg érett banán (kb 3 db)
  • 4 tojás szétválasztva
  • 10 dkg barna cukor
  • 35 dkg joghurt + tej keveréke (felesben)
  • 1 dl barna rum
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg gesztenyeliszt
  • 10 dkg ragacsos rizsliszt
  • 3 dkg tápióka liszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag sütőpor (12 g )
  • A tetejére:
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 2-3 ek méz (ízlés szerint)
  • opcionálisan:megszórhatjuk a tésztát durvára vágott dióval vagy szeletelt mandulával

Elkészítése: 

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Egy kb 25 x 25 cm-es, kb 3 cm magas tepsit kivajazunk.
  3. A vajat megolvasztjuk. A banánt megpucoljuk, egy tálba tesszük és villával összenyomkodjuk.
  4. A száraz alkotóelemeket (lisztek, fahéj, sütőpor) összekeverjük egy tálban.
  5. A tojások sárgáját a vajjal, a banánnal és a cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével. Hozzáadjuk a joghurtos tejet és a száraz alkotóelemeket, majd az egészet homogén masszává keverjük.
  6. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük és belekeverjük a lisztes krémbe. Az egészet jól összeforgatjuk és a kivajazott tepsibe öntjük.
  7. Az előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Ha igen, kivesszük és hagyjuk kihűlni, végül kiborítjuk a tepsiből.
  8. A mascarponét összekeverjük a tejszínnel és a mézzel, majd a tésztára kenjük.
  9. Hűtőben több napig is eltartható.