Gabonás hús a rizses hús mintájára

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nagy klasszikus itthon a rizses hús, szerintem valamilyen módon minden háztartásban előkerül. De vajon csak rizzsel képzelhető el ez a tipikus magyar étel?

Ezen a kérdésen elindulva  készítettem egy olyan ételt, melyben a rizs egy lassan felszívódó gabonára van cserélve, a kamutra. Az étel összhatása megváltozik, hisz a kamut állaga teljesen más, mint a rizsé, de mégis ugyanaz az ízvilág, ezért érdemes kipróbálni.

A kamut egy ősi gabona, ami eredetileg Egyiptomból származik. Nem nemesítették semmivel, nem mutálódott, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik. Nagyon magas ásványi anyagtartalommal rendelkezik, magas a fehérjetartalma. Alacsony a glikémiás indexe (G45), így mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatják.  (wikipédia)

Kamutot több helyen is lehet kapni, de én általában az Aldiban szoktam venni, amikor bio napok vannak. Az akkori készletekből szokott maradni, úgyhogy érdemes nyitott szemmel járni, én elég sokszor találkozok vele.

[/vc_column_text][vc_separator][vc_custom_heading text=”Gabonás hús a rizses hús mintájára” font_container=”tag:h2|text_align:center” google_fonts=”font_family:Libre%20Baskerville%3Aregular%2Citalic%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_text_separator title=”RECEPT”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Hozzávalók:

  • 500 g sertés pörkölthús, kockára vágva
  • 5-10 szelet füstölt kolbász, lehet csípős is
  • 1 teáskanálnyi aprított füstölt zsír szalonna
  • 2 közepes fej vörös hagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 100 g kamut vagy búza vagy árpa
  • só, bors, őrölt pirospaprika
  • Tálaláshoz: joghurt vagy tejföl

Elkészítése:

  1. A hagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk.
  2. A fokhagymát meghámozzuk és a hagymához reszeljük.
  3. Egy lábasban a szalonna és a kolbász zsírját kisütjük, hozzáadjuk a pörkölthúst, megsózzuk, adunk hozzá őrölt pirospaprikát és kicsit átsütjük.
  4. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és pároljuk 40 percig. A folyadékot folyamatosan pótoljuk.
  5. Ezt követően hozzáöntjük a megmosott gabonát és további 20-30 percig főzzük, mindvégig ügyelve arra, hogy a folyadék megfelelő mennyiségű legyen. A lényeg, hogy a gabona tudjon mit felszívni és egy enyhén szaftos gabonás húst kapjunk.
  6. Tálalásnál meghintjük frissen őrölt borssal és joghurttal vagy tejföllel ízlés szerint.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4449″ img_size=”466×700″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne. Megköszönöm, ha a “gabonás hús” szókapcsolatot is használod.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA ÉRTESÜLNÉL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL :

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .