Fűszermustra: bazsalikom

Nyár lévén egy újabb zöld fűszer következik, az egyik kedvencem és talán a leggyakrabban használt a petrezselyem után (vagy előtt).

A bazsalikom hallatán nekem mindig Olaszország, a nagy levelű bazsalikom és a pesztó jut eszembe. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Gondolnánk azonban, hogy a bazsalikom nem olaszhonból való és alkalmazási területe is lehet szélesebb körű?
Hiába azonosítjuk a bazsalikomot Olaszországgal, hiába gondoljuk, hogy az ottani konyha tipikus alkotóeleme, a bazsalikom eredete közel sem Olaszországba tehető.  A növény Perzsából, Dél-Ázsiából, Afrikából került Európába.  Ennek megfelelően több fajtával is találkozhatunk. Magyarországon jellegzetesen a dél-Ázsiából származó fajta a legelterjedtebb (O. basalicum), azonban ennek is több alfaja létezik. Itthon leginkább kettővel találkozhatunk, az egyik a nagy levelű dél-európai változat, a másik pedig a kicsi levelű, sokszor görög bazsalikom néven emlegetett változat.  Természetesen ezek nem merítik ki a Magyarországon kapható bazsalikomfajtákat, hiszen különböző fűszerboltokban, thai üzletekben, nagyobb hipermarketekben kaphatóak ezeken kívül egyéb fajták is.
Több próbálkozás után idén még egy utolsó kísérletet teszek a magról való szaporításra… vettem ugyanis szép lila bazsalikom magokat. Meglátjuk. már szép 3 cm-es növénykék, pár hét és kiderül, hogy bírják a meleget és a kertünk földjét. Mindenesetre nem bánnám ha sikerülne túlélnie… tavaly kaptam Piszkétől görög bazsalikomot, ami elvileg kiirthatatlan, hát nekem sajnos sikerült kiirtanom azt is.
Felhasználási területe elsősorban a gasztronómiában érvényesül, de a hagyományos népgyógyászatban alkalmazták köhögéscsillapításra, gyomorbántalmakra, magas C-vitamin tartalma miatt pedig általános immunerősítőként is.
A gasztronómiában leginkább a mediterrán és Észak-Afrikai konyha elterjedt zöldfűszere. Általában sós ételekhez használjuk, gyakran főzés nélkül, salátákban, mártásokban. Ha főzni szükséges, akkor csak az ételkészítés utolsó 5 percében adjuk az ételhez. Fontos megemlíteni, hogy a szárított változat nem sokat ér, nem adja át a bazsalikom kellemes aromáját. Helyette inkább vásároljunk mindig frisset, vagy, ha azt nem kapunk, akkor válasszuk a fagyasztott változatot.

Néhány tipikus olasz étel, mely bazsalikom nélkül elképzelhetetlen:

          toscanai bruschetta
          pesto alla genovese (tipikus bazsalikommártás)
          pizza margherita
A klasszikus értelmezéssel szemben sokan talán el sem tudják képzelni a növényt édességben, vagy valamilyen gyümölcskoktélban. Pedig érdemes próbálkozni, a bazsalikom ugyanis kiváló párosítás a citrusfélékkel (narancs, citrom, lime) és néhány piros bogyós gyümölccsel. Minden a megfelelő arányon múlik. 

 Néhány kipróbálni való édes finomság bazsalikommal:

          bazsalikomos narancslé
          bazsalikomos lime és citromkoktél
          bazsalikomos citromkrém
          bazsalikomos málnás joghurt
Forrás: wikipedia, terebess

3 hozzászólás

  1. ehran dátum június 25, 2012 10:40 de.

    A bazsalikom brutáljó desszertekben, én majdnem annyit használom édes mint sós ételekben. Ami kimaradt a felsorolásból, de nagyon passzol: eper, vanília, de mehet piskótába, akár joconde-ba is.

  2. Praliné Zsuzsi dátum június 25, 2012 4:30 du.

    Na igen, én is szeretem már édességekhez! Nagyon bejött a bazsalikomos-citromos fehércsokimousse (persze bonbonba töltöttem), eperrel is szuper, meg nemrég csináltam egy epres-paradicsomos bonbont, na még abba nagyon el tudnám képzelni harmadiknak!

  3. Á la carte dátum június 27, 2012 7:53 de.

    Igen, a citrom -bazsalikom nagyon finom. Limonádéban is nagyon szeretem. Eperrel is sokszor felbukkan nálam. Hja, az egyik legjobb zöld fűszer 🙂 Ennél már csak a levendulát szeretem jobban és fűszerekben a római köményt 🙂

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .