Fűszeres sütőtökös tiramisu

Sült sütőtök? Unod már, pedig még csak december van? Nincs pánik, a sütőtök számos isteni étel alkotóeleme lehet, csak kicsit el kell rugaszkodni a hagyományoktól. Ez az isteni fűszeres sütőtökös tiramisu megmutatja mire is képes ez a finom édes zöldség.

A téli hónapok nálam egyet jelentenek a sütőtök szezonnal, mégis legkevésbé fogyasztjuk a hagyományos sült formájában. Igyekszem mindig valami furfangot belevinni a belőle készült ételekbe. Ezt a sütőtökös tiramisut egy Pinterest kép inspirálta, külföldi blogokon fel-fel bukkan a téma. Érdemes körbenézni és ötleteket gyűjteni, utána pedig saját ízlésünkre formálni. Így készült ez a recept is.

Imádom benne, ahogy a sütőtök ízét kiegészíti a sok fűszer és a kávé. Azt pedig még jobban imádom benne, hogy alig tartalmaz cukrot, a sütőtök édességének köszönhetően. Természetesen a sütőtök is tartalmaz cukrokat, szénhidrátot, de mégsem annyit, mint a finomított fehér cukor, vagy akár barna cukor.

Ez a desszert abszolút téli finomság, az ünnepi asztal pompás dísze lehet, megkoronázhatjuk vele az ünnepi menüt.

Sütőtökös tiramisu

Fűszeres, télies, egészséges desszert a sietős hétköznapokra – kezdőknek is ajánlott
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Hűtőben pihentetés: 2 hrs
Total Time 20 mins
Course Desszert
Cuisine Olasz
Servings 6
Calories 79 kcal

Ingredients
  

  • 50 dkg sült sütőtök 100g = 11,6 ch
  • 50 dkg mascaprone 100g = 2 ch
  • 1 evőkanál fahéj
  • 5 dkg cukor 100g = 100ch
  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 db bio narancs reszelt héja
  • 50 dkg babapiskóta 100g = 80 ch
  • 3 dl kávé
  • 5 dkg kókusz chips kakaópor

Instructions
 

  • A sütőtököt a mascapronéval és a fűszerekkel keverjük robotgéppel össze. 
  • Egy üvegtálba (kb 25cm átmérő, legalább 10cm magas) tegyük bele a krém harmadát, kenjük be vele a tál alját. A tetejére szép sorban tegyünk kávéba enyhén beáztatott babapiskótákat. 
  • Erre megint jön egyharmad adag krém, majd még egy sor áztatott babapiskóta és a maradék krém. 
  • A tiramisu tetejét szórjuk be kókuszchips-el, és kakaóporral. 
  • Hűtőben állni hagyjuk legalább 2-3 órát.

Notes

 
  • A krémet ízesíthetjük mézeskalács fűszerkeverékkel is. 
  • A babapiskótából válasszunk  teljeskiőrlésű változatot, hogy növeljük a desszert tápértékét és rost tartalmát. 
  • A krémbe tehetünk ízlés szerint (0,5 dl) jó minőségű barna rumot ( Bacardit például). 
Keyword sült sütőtök felhasználása, sütőtökös desszert, sütőtökös tiramisu, tiramisu

Szóljon hozzá!

Receptértékelés








Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .