Fűszeres sütőtökös tiramisu
Sült sütőtök? Unod már, pedig még csak december van? Nincs pánik, a sütőtök számos isteni étel alkotóeleme lehet, csak kicsit el kell rugaszkodni a hagyományoktól. Ez az isteni fűszeres sütőtökös tiramisu megmutatja mire is képes ez a finom édes zöldség.
A téli hónapok nálam egyet jelentenek a sütőtök szezonnal, mégis legkevésbé fogyasztjuk a hagyományos sült formájában. Igyekszem mindig valami furfangot belevinni a belőle készült ételekbe. Ezt a sütőtökös tiramisut egy Pinterest kép inspirálta, külföldi blogokon fel-fel bukkan a téma. Érdemes körbenézni és ötleteket gyűjteni, utána pedig saját ízlésünkre formálni. Így készült ez a recept is.
Imádom benne, ahogy a sütőtök ízét kiegészíti a sok fűszer és a kávé. Azt pedig még jobban imádom benne, hogy alig tartalmaz cukrot, a sütőtök édességének köszönhetően. Természetesen a sütőtök is tartalmaz cukrokat, szénhidrátot, de mégsem annyit, mint a finomított fehér cukor, vagy akár barna cukor.
Ez a desszert abszolút téli finomság, az ünnepi asztal pompás dísze lehet, megkoronázhatjuk vele az ünnepi menüt.

Sütőtökös tiramisu
Ingredients
- 50 dkg sült sütőtök 100g = 11,6 ch
- 50 dkg mascaprone 100g = 2 ch
- 1 evőkanál fahéj
- 5 dkg cukor 100g = 100ch
- 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
- 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 db bio narancs reszelt héja
- 50 dkg babapiskóta 100g = 80 ch
- 3 dl kávé
- 5 dkg kókusz chips kakaópor
Instructions
- A sütőtököt a mascapronéval és a fűszerekkel keverjük robotgéppel össze.
- Egy üvegtálba (kb 25cm átmérő, legalább 10cm magas) tegyük bele a krém harmadát, kenjük be vele a tál alját. A tetejére szép sorban tegyünk kávéba enyhén beáztatott babapiskótákat.
- Erre megint jön egyharmad adag krém, majd még egy sor áztatott babapiskóta és a maradék krém.
- A tiramisu tetejét szórjuk be kókuszchips-el, és kakaóporral.
- Hűtőben állni hagyjuk legalább 2-3 órát.
Notes
- A krémet ízesíthetjük mézeskalács fűszerkeverékkel is.
- A babapiskótából válasszunk teljeskiőrlésű változatot, hogy növeljük a desszert tápértékét és rost tartalmát.
- A krémbe tehetünk ízlés szerint (0,5 dl) jó minőségű barna rumot ( Bacardit például).