Fügefa levél szörp és limonádé

A tegnapi poszton sikerét látva egy újabb gyors blog frissítésbe kezdtem és még mindig fügefa levél, most azonban szörp formában.
Nos, a múltkori fagyi recepten felbuzdulva, anyukámmal kitaláltuk, hogy a fügefa levél valószínű szörpként is jó lehet, így leszüreteltem az aprócska fánk utolsó nagyobb méretű leveleit és elkészítettem az első adag szörpöt. Kell még rajta finomítani egy kicsit, mert túl édes és túl szirupos lett elsőre, de limonádénak így is szuper szerintem. Be kell vallanom a limonádékat nem szeretem nyírfacukorral készíteni, mert abból is megárt a sok, nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de a hashajtó hatása a limonádé esetében nálunk megjelenik, így ez a szörp cukorral készült, sajnos, nem sajnos, nem is kevéssel. Aki vállalkozó szellemű próbálkozhat kevesebbel, vagy akár nyírfacukorral is.

Fügefalevél szörp

Hozzávalók a szörphöz: 

  • 2 csésze cukor
  • 3 csésze víz
  • 5-6 fügefa levél

Elkészítése normál módon: 
1. A cukorból és a vízből főzzünk cukorszirupot.
2. A fügefa levelét a cukor szirup egy részével turmixoljuk össze és öntsük a többi sziruphoz.
3. Melegítsük fel, de ne forraljuk, mert el fog tűnni a szép zöld szín és a vitaminok is. Hagyjuk ázni a leveleket legalább 30 percig.
4. Ezt követően szűrjük le a szirupot és tiszta üvegben hűtőben tároljuk. Valószínű hűtő nélkül is eláll, mert ebben rengeteg cukor van, de én biztosra mentem, mivel nem forraltam a szörpöt a zöld szín és a vitaminok megőrzése érdekében 🙂

Elkészítése Thermomix-el: 
1. A cukorból és a vízből tűzhelyen főzzünk cukorszirupot és hagyjuk kihűlni.
2. A fügefa levelét turmixoljuk össze a kihűlt sziruppal a Thermomix keverőtáljában 1 perc alatt 8-as sebességgel. 
3. Ezt követően  kevergessük a szirupot 60 fokon, 3-as sebességgel 5 percig, majd szűrjük le és töltsük üvegekbe.

Thermomix-el könnyen megtartható a zsenge zöld szín, mert a hőmérséklet szabályozható, úgyhogy én azzal készítettem, akinek van és még nem próbálta szörpök készítésére próbálkozzon nyugodtan.

Tárolás: Én hűtőben tartottam a szörpöt, mert ugyan a 60 fok már megöl néhány baktériumot, de nem mindent, így inkább biztosra mentem. 

Limonádé: 
szörp, sok jég, lime lé = ISTENI! Főleg a mostani 40 fokban!

3 hozzászólás

  1. Anonymous dátum augusztus 3, 2013 6:26 de.

    kedves Kriszti!
    Csodás!!! 🙂
    Az lenne a kérdésem, baj-e, ha ott felejtettem egész éjszakára ázni a leveleket, vagy így is meg lehet inni…? (Arra gondolok, hogy a 12 órás állástól nem ázik-e ki belőle vmi olyan anyag is, ami nem kéne?)
    Nagyon várom a válaszod 🙂
    Szép hétvégét!
    Jázmin

  2. Anonymous dátum augusztus 3, 2013 6:32 de.

    Illetve, mivel gyakorlatilag gyógynövénynek minősül, ezért merült fel bennem, hogy a túláztatás „baj”lehet.

  3. Á la carte dátum augusztus 7, 2013 10:55 de.

    Szia!

    Ne haragudj, csak most láttam a kommented… nem tudom túl lehet-e áztatni, szerintem maximum az ízén érződik erősebben a levél íz, de nem tudom milyen anyagok lehetnek még benne. Internetes források alapján semmi káros, de nem vagyok ebben szakértő.

    Végül elkészítetted? Hogy ízlett?

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .