Fügefa levél fagyi – a legjobb!

A nagy meleg miatt most úgy gondoltam ma egy fagyival jövök, ami számomra a nyár legnagyobb felfedezettje. Fügefa levél fagyi!
Bizony, a fügefa levele fogyasztható, sőt ahogy utána jártam nagyon jó hatása van az egészségre is. A levél anti diabetikus hatással rendelkezik, így cukorbetegség esetén a tinktúra alkalmazásával kevesebb inzulinra lehet szükség. Hörghurut kezelésére, magas vérnyomás ellen is alkalmazható. (forrás: http://www.enportal.hu/fugelevel-a-cukorbetegseg-termeszetes-ellenszere.html)
A levélből isteni fagyi készíthető. Az ötlet és a recept az egyik kedvenc könyvemből (Mourad:New Moroccan) származik. Imádom, ahogy ez a pasi főz, a receptjei zseniálisak. Az arab ízek zseniális ételekben jelennek meg, modern, fine dining formában. Étterme, az Aziza, San Francisco-ban működik, információim szerint az első Michelin csillagos marokkói étterem.
A receptet picit módosítottam. A fotóért pedig elnézést, este készítettem , gyorsan, lámpafénynél. tudom nem szép, de ez a fagyi annyira jó, hogy nem hagyhattam ki.
Fügefalevél fagyi
Hozzávalók 4 fő részére:
- 200 ml tej
- 400 ml tejszín
- 4-5 fügefa levél
- 100 g cukor
- 7 tojás sárgája
Elkészítése normál módon:
1. A fügefa levelét a cukorral turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és főzzük fel. Hagyjuk 10 percig ázni, majd szűrjük le.
2. Adjuk hozzá a 7 tojás sárgáját, keverjük el és alacsony hőfokon, folyamatos keverés közben enyhén sűrítsük be. Vigyázni kell, hogy a hőfok alacsony legyen, nehogy kicsapódjon a tojás, nem szeretnénk rántottát a fagyi alapból, ugye 🙂
3. Hagyjuk kihűlni a krémet, tegyük hűtőbe egy éjszakára, majd másnap fagyi gépben készítsük el.
Fagyi gép hiányában a masszát fagyasszuk meg egy tepsiben, majd törjük darabokra a jeges krémet és turmixoljuk össze. Egy másik módszer, hogy a krémet egy magas falú edényben fagyasztóba tesszük, majd óránként botmixerrel átkeverjük.
Elkészítése Thermomix-el:
1. A fügefa levelét és a cukrot a keverőtálban 20 mp alatt 7-es sebességgel felaprítjuk.
2. Ezt követően hozzáadjuk a tejet és 3 percig 90 fokon, 2-es sebességgel keverjük. Hagyjuk pihenni 10 percig, majd átszűrjük a levet.
3. Visszatöltjük a keverőtálba, beletesszük a lepke keverőt és hozzáadjuk a tojást, majd 70 fokon 5 percig keverjük 3-as sebességgel, ezt követően pedig 80 fokon 2 percig, szintén 3-as sebességgel keverjük.
4. A krémet lehűtjük, és egy alacsony falú széles edénybe, tepsibe töltjük, lefagyasztjuk, majd ha megfagyott összetörjük és a keverőtálban 2-3 perc alatt 6-7-es sebességgel összetörjük.
A legnagyobb különbség abban rejlik, hogy itt nem kell figyelni arra hogy kicsapódik-e a tojás, mivel a hőmérséklet pontosan beállítható és a keverést is megoldott.
Elkészítettem: cukor helyett eritrittel, köszi! 🙂 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=574687009240135&set=a.168605346514972.30002.163699500338890&type=1&theater