Fonott kalács alaprecept és variációi


A legjobb abban, ha megismerjük és begyakoroljuk az alaprecepteket, hogy utána kedvünk szerint ízesíthetjük azokat. Ilyen ez a fonott kalács recept is!
Nekem a legtöbb ételtípusra van bevált receptem és a magazinokat, könyveket csak inspiráció céljából forgatom. Ha meglátok egy ízkombinációt, akkor a saját alapreceptemben alkalmazom. Erről a módszerről részletesen írok egyébként a Nem tudod, mit főzz? című könyvemben.
Ebben a cikkben bemutatom:
- az én kalács alapreceptemet
- utána pedig a cikk végén számtalan ötletet adok ízesítésre vonatkozóan
- sőt, mutatok egy olyan kalács receptet, ami elképesztően jól néz ki, villantós, de nem bonyolult
Tarts velem most is! De előtte egy kis önreklám, bocsi... 🙂
NEM TUDOD, MIT FŐZZ? - KÖNYV
Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában. Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!
KALÁCS ALAPRECEPT
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 500 g finom liszt (150-350 g arányban lehet teljeskiőrlésű és fehér liszt keveréke is)
- 1 db tojás
- fél mokkáskanál só
- 30-50 g cukor
- 250 ml tej
- 50 g vaj
- 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított
- 1 tojás sárga a kenéshez
Extrák az ízesítéshez:
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 bio narancs reszelt héja
Elkészítése:
- A lisztet átszitáljuk, majd a sóval, a cukorral összekeverjük egy keverőtálban.
- A tejet szobahőmérsékletűre melegítjük, az élesztőt felfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojással együtt. Az egészet jól összegyúrjuk.
- A vajat felkockázzuk és azt is a tésztához adjuk. Az egészet robotgéppel vagy kézzel 15 percig dagasztjuk.
- Ha túl lágy a tészta és ragadós, akkor adunk még hozzá egy kis lisztet. Akkor jó a tészta, ha lágy, de nem ragad.
- Dagasztást követően konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 2 órán át duplájára kelesztjük.
- Átgyúrjuk és két egyforma részre osztjuk mivel két kalácsot fogunk készíteni. Az egyik kalácshoz a tésztát 3-4 részre vágjuk és mind a 3-4 adagot 1,5 cm átmérőjű rúddá sodorjuk. A rudak végét összenyomjuk és a tésztát összefonjuk. A 3-as fonás egyszerűbb, kezdőknek azt ajánlom. A 4-es fonás kicsit bonyolultabb.*
- A másik adag tésztával is így járunk el. Konyharuhával lefedve 20 percig kelesztjük a kalácsokat.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A megkelt kalácsok tetejét megkenjük a tojássárgával és az előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
*A 4-es fonáshoz ITT található egy jó videó.
Ha valaki már nagyon haladó és 6-os fonást szeretne, akkor Szabi a Pék élőjét ajánlom ITT.
VARIÁCIÓK
Ahogy már említettem ez az alap recept sok féle módon variálható.
LISZT
Az alapreceptben BL55-ös fehér finomliszttel dolgozom, de a liszt egy része helyettesíthető teljeskiőrlésű liszttel anélkül, hogy nehezebb lenne a tészta. Ez az arány 150 g teljeskiőrlésű liszt és 350 g fehér liszt. Lehet magasabb is a tk liszt aránya, de ez esetben a kalács nehezebbé válik majd.
FŰSZEREK
A kalácsot lehet különböző fűszerekkel ízesíteni. ezeket akkor kell hozzáadni amikor gyúrjuk. Ilyen például a kardamom, a fahéj, az őrölt csillagánizs, a citromhéj, narancs olaj, rózsavíz, vanília, barna rum. A tésztába tehetsz kakaóport is, vagy színezheted kurkumával, esetleg céklaporral.
ASZALT GYÜMÖLCS, MAGVAK
A tésztába tehetünk 5-10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcsöt, esetleg olajos magot is.
SZÓRÁS
A tészta tetejére a fonás után szórhatsz darabolt olajos magokat, mákot, esetleg cukrot.
ÍZKOMBINÁCIÓK
- kakaós - rumos - diós
- csokidarabos - narancsos
- rózsavizes - aszalt áfonyás
- vaníliás - aszalt sárgabarackos - marcipános
ITT pedig találsz egy nagyon vagány és mutatós kalács receptet, ami bonyolultnak tűnik, de nem az. Viszont nagyon látványos.

MEGOSZTÁS
- Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
- Ha a blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés linkje szerepeljen benne.
- A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!
HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- csatlakozz Instagram oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz