kicsi-7005
fonott kalács

A legjobb abban, ha megismerjük és begyakoroljuk az alaprecepteket, hogy utána kedvünk szerint ízesíthetjük azokat. Ilyen ez a fonott kalács recept is!

Nekem a legtöbb ételtípusra van bevált receptem és a magazinokat, könyveket csak inspiráció céljából forgatom. Ha meglátok egy ízkombinációt, akkor a saját alapreceptemben alkalmazom.  Erről a módszerről részletesen írok egyébként a Nem tudod, mit főzz? című könyvemben.

Ebben a cikkben bemutatom:

  • az én kalács alapreceptemet
  • utána pedig a cikk végén számtalan ötletet adok ízesítésre vonatkozóan
  • sőt, mutatok egy olyan kalács receptet, ami elképesztően jól néz ki, villantós, de nem bonyolult

Tarts velem most is! De előtte egy kis önreklám, bocsi... 🙂 

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

KALÁCS ALAPRECEPT 

Hozzávalók 2 kalácshoz: 

  • 500 g finom liszt (150-350 g arányban lehet teljeskiőrlésű és fehér liszt keveréke is)
  • 1 db tojás
  • fél mokkáskanál só
  • 30-50 g cukor
  • 250 ml tej
  • 50 g vaj
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított
  • 1 tojás sárga a kenéshez

Extrák az ízesítéshez:

  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 bio narancs reszelt héja

Elkészítése:

  1. A lisztet átszitáljuk, majd a sóval, a cukorral összekeverjük egy keverőtálban.
  2. A tejet szobahőmérsékletűre melegítjük, az élesztőt felfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojással együtt. Az egészet jól összegyúrjuk.
  3. A vajat felkockázzuk és azt is a tésztához adjuk. Az egészet robotgéppel vagy kézzel 15 percig dagasztjuk.
  4. Ha túl lágy a tészta és ragadós, akkor adunk még hozzá egy kis lisztet. Akkor jó a tészta, ha lágy, de nem ragad.
  5. Dagasztást követően konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 2 órán át duplájára kelesztjük.
  6. Átgyúrjuk és két egyforma részre osztjuk mivel két kalácsot fogunk készíteni. Az egyik kalácshoz a tésztát 3-4 részre vágjuk és mind a 3-4 adagot 1,5 cm átmérőjű rúddá sodorjuk. A rudak végét összenyomjuk és a tésztát összefonjuk. A 3-as fonás egyszerűbb, kezdőknek azt ajánlom. A 4-es fonás kicsit bonyolultabb.*
  7. A másik adag tésztával is így járunk el. Konyharuhával lefedve 20 percig kelesztjük a kalácsokat.
  8. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  9. A megkelt kalácsok tetejét megkenjük a tojássárgával és az előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

*A 4-es fonáshoz ITT található egy jó videó.

Ha valaki már nagyon haladó és 6-os fonást szeretne, akkor Szabi a Pék élőjét ajánlom ITT. 

VARIÁCIÓK

Ahogy már említettem ez az alap recept sok féle módon variálható. 

LISZT

Az alapreceptben BL55-ös fehér finomliszttel dolgozom, de a liszt egy része helyettesíthető teljeskiőrlésű liszttel anélkül, hogy nehezebb lenne a tészta. Ez az arány 150 g teljeskiőrlésű liszt és 350 g fehér liszt. Lehet magasabb is a tk liszt aránya, de ez esetben a kalács nehezebbé válik majd.

FŰSZEREK 

A kalácsot lehet különböző fűszerekkel ízesíteni. ezeket akkor kell hozzáadni amikor gyúrjuk. Ilyen például a kardamom, a fahéj, az őrölt csillagánizs, a citromhéj, narancs olaj, rózsavíz, vanília, barna rum. A tésztába tehetsz kakaóport is, vagy színezheted kurkumával, esetleg céklaporral.

ASZALT GYÜMÖLCS, MAGVAK

A tésztába tehetünk 5-10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcsöt, esetleg olajos magot is.

SZÓRÁS 

A tészta tetejére a fonás után szórhatsz darabolt olajos magokat, mákot, esetleg cukrot.

ÍZKOMBINÁCIÓK

  • kakaós - rumos - diós
  • csokidarabos - narancsos
  • rózsavizes - aszalt áfonyás
  • vaníliás - aszalt sárgabarackos - marcipános

ITT pedig találsz egy nagyon vagány és mutatós kalács receptet, ami bonyolultnak tűnik, de nem az. Viszont nagyon látványos. 

kicsi_FB-0540

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :