Fahéjas mandulás marokkói kuszkusz
Ismered a kuszkuszt? Mire használod a mindennapokban? Általában sós ételek köreteként alkalmazzák sokan, de érdemes itt is dobozon kívül gondolkozni, megmutatom hogyan. De először is nézzük mi fán terem a kuszkusz?
A kuszkusz az arab világból, Észak-Afrikából származó étel. Nem más, mint a durumbúza darájából készült icike-picike gőzölt gömböcskék sokasága. A durumbúza darát, vagyis a semolina-t vízzel megspriccelik és kézzel apró golyókká formázzák egy szita segítségével, majd megszárítják. Leírva nagyon egyszerű, de a valóságban ez egy nagyon munkaigényes és hosszú folyamat. Ezt követően egy speciális edényben vízgőz felett „megpárolják”. a nevét is erről az edényről kapta. Általában valamilyen pörkölthöz hasonló húsos vagy zöldséges étellel tálalják, tehát sósan fogyasztják, de ez országonként eltérő lehet. Marokkóban, Egyiptomban és Algériában például nem csak sósan, hanem édesen is az asztalra kerül. Olvasztott vajjal meglocsolják, megszórják fahéjjal, cukorral, pirított mandulával, mazsolával vagy egy kis rózsavízzel megspriccelik. Az arab konyha fűszeres, izgalmas ízvilága itt is megmutatkozik, illatok és ízek sokasága jellemzi.
Ha igazán gyors desszertet szeretnénk nyugodtan inspirálódhatunk az arab konyhából, az itthon kapható kuszkusz elkészítése ugyanis nem több, mint 15 perc. Változatosan tálalhatjuk, különböző fűszerekkel megszórva különböző isteni desszertet alkothatunk. Mehet hozzá dió, mandula, kesudió, akár szezámmag is, de leönthetjük egyszerűen baracklekvárral vagy szervírozhatjuk sült gyümölcsökkel. A lehetőségek tárháza végtelen, csak gondolkodnunk kell egy picit és hagyni, hogy a fantázián szárnyaljon.
Fahéjas mandulás marokkói kuszkusz
Hozzávalók 2-3 főre:
- 150 g kuszkusz (100g = 77g ch)
- 200 ml tej vagy rizstej
- 2 evőkanál cukor (kb 40 g = 4g ch)
- 1-2 teáskanál fahéj
- hántolt szeletelt mandula
- opció: sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A kuszkuszt a fahéjjal együtt szórjuk egy zárható edénybe. A tejet a cukorral forraljuk fel és öntsük a kuszkuszra. Pont el kell, hogy lepje. Lefedve hagyjuk pihenni 10 percig. A kuszkusz az összes tejet fel fogja szívni és kellemesen megpuhul. Jól összekeverjük. A mandulát enyhén megpirítjuk és hozzáadjuk a kuszkuszhoz. Porcukorral meghintve vagy sárgabarack lekvárral táljuk.
MEGOSZTÁS
- Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
- Ha a blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés linkje szerepeljen benne. Megköszönöm, ha a “fahéjas mandulás marokkói kuszkusz” szókapcsolatot is használod.
- A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!
HA ÉRTESÜLNÉL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz, akik idő előtt megkapnak minden infót egy hamarosan induló programról