Epres sajttorta

Az idei tavaszi Segítsüti a részemről lezárult, minden torta megtalálta gazdáját, sikerült átadni mind a hármat. Bízom benne, hogy sokan letöltöttétek a receptfüzetet, ami rendhagyó módon elektronikusan került publikálásra, és ezzel is segítettétek az idei támogatottat. Ősszel bízom benne, hogy újra lesz licit, az őszi csapattal, én már alig várom!
Most, hogy már eltelt egy kis idő, úgy gondoltam felteszem a torta teljes receptjét, hátha van kedve valakinek kipróbálni. Én most egy darabig biztos nem sütök sajttortát, remélem megértitek 🙂 Nagyon nagy élmény mindig a süti sütés, szívvel lélekkel csinálom, de az általánosan elmondható, hogy az adott süteményből egy időre ilyenkor teljesen becsömörlök.

Sajttorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
Tortaalap:
  • 100 g puha datolya kimagozva
  • 200 g zabkeksz (natúr, nem édesített)
  • 2 evőkanál kókuszchips
  • 70 g vaj
Az eper réteghez:
  • 500 g eper
  • 100 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom leve
A sajtkrémhez:
  • 750 g mascarpone
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál rózsavíz
  • 100 g cukor
A tejfölös krémhez:
  • 300 ml tejföl
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília
A kekszhez:
  • 125 g teljeskiörlésű liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
Elkészítés:
Tortalap:
A datolyát pépesítsük össze, a kekszet daráljuk le, a vajat olvasszuk meg, majd keverjük össze az összes hozzávalót és vékony rétegben terítsük szét a sütőpapírral kibélelt tortaforma alján. Nyomkodjuk meg és hűtőben pihentessük 30 percet.
Eper réteg:
Az epret turmixoljuk össze, adjuk hozzá a citromlevet és a cukorral addig forraljuk alacsony hőfokon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
Sajtkrém réteg:
A tojást keverjük habosra, adjuk hozzá a mascarpone-t, a cukrot, a rózsavizet. Öntsük a krémet a kész tortaalapra és 160 fokra előmelegített sütőben süssük egy órán keresztül. A lényeg, hogy legyen szép barna a süti teteje és a közepének még remegnie kell egy kicsit. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Tejfölös máz:
A hozzávalókat keverjük jól össze, majd a kihűlt torta tetejét borítsuk be vele. Hűtőben egy éjjelen keresztül pihentessük a tortát. Másnap vegyük ki a formából és szeleteljük. A tetejét keksszel dekoráljuk.
Keksz:
A hozzávalókat keverjük össze és formázzunk egy 3 cm átmérőjű rudat. Csomagoljuk fóliába és hűtőben pihentessük minimum egy órát. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a rudat pedig szeleteljük fel 5mm vastag szeletekre. 10-12 perc alatt süssük meg.

2 hozzászólás

  1. Bettykeee dátum június 30, 2012 7:44 de.

    Gyönyörű a tortád! 🙂 Kedvencem a répatorta, de évek óta nem sütöttem. Azt hiszem jövőhéten éppen ideje lenne, hogy süssek egyet a Te receptet alapján! 🙂

  2. Á la carte dátum július 2, 2012 7:11 du.

    De jó!! :))

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .