Élesztős palacsinta – blini másképp

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

Vastag palacsinták körül ismerjük az amerikai palacsintát, ami sütőporos és általában édes, illetve az orosz blinit, ami élesztős és hajdinalisztet is tartalmaz, alapvetően nem édes, hanem neutrális ízű. Bevallom, nem szeretem a hajdinalisztet. Sokszor próbáltam, de annyira nem leszünk barátok, hogy gyakran használjam. Van, amiben jó és fontos is bele, mert ad egy aromát, de nekem a palacsinta nem ilyen. Még akkor sem, ha nem palacsinta, hanem blini. A blini esetében az élesztő munkája is ad egy aromát a tésztának, ezt viszont szeretem. Ezért a hajdinaliszt problémán gyorsan túllendülve megszületett az én édes élesztős palacsintám.


Kis mellék információ:

A BLINI (itt is olvashatsz róla) egy tradicionális orosz “palacsinta”, amit különböző kaviárokhoz szolgálnak fel. A hazai Arany Kaviár étteremben volt szerencsém kipróbálni milyen ez autentikusan elkészítve, orosz séf vezette konyha által.

A fogyasztásnál megtanítottak minket arra, hogy:

  • a blinit előbb vékonyan megkenjük vajja
  • arra jön az orosz tejföl
  • az apróra vágott hagyma,
  • az orosz tojássaláta
  • végül pedig a kaviár

Kísérőként jön a jégbe hűtött vodka és némi orosz savanyúság. ISTENI!

Ugyan nem adatik meg, hogy minden héten orosz kaviárt együnk itthon, de a blini elképesztően könnyű, légies tésztáját (amit az élesztőtől kap) nem akarom kiiktatni a mindennapjainkból.


Blini inspirálta édes, élesztős palacsinta


Hozzávalók kb 20-24 darabhoz: 

  • 25g élesztő
  • 500 ml tej
  • 3 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 30 g vaj
  • 200 g fehér liszt
  • 150 g zabliszt
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 bio citrom reszelt héja

Elkészítése: 

Fontos, hogy MINDEN SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ  legyen!

  1. A tejet egy picit megmelegítjük hogy éppen langyos, kézmeleg legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt, egy csipet cukrot teszünk bele és hagyjuk, hogy az élesztő tevékenysége beinduljon.
  2. A kétféle lisztet összekeverjük a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
  3. A vajat megolvasztjuk.
  4. A tojásokat a cukorral és a sóval felverjük, majd folyamatos lassú keverés mellett beleöntjük az olvasztott vajat és az élesztős tejet.
  5. Ezután hozzáadagoljuk a lisztes keveréket és az egész tésztát csomómentesre összedolgozzuk.

Ezen a ponton két lehetőség körül választhatunk: 

  1. Éjszakára hűtőbe tesszük és reggel, 10 perc szobahőmérsékleten való pihentetés után, kisütjük a kb 8-10 cm átmérőjű palacsintákat.
  2. Hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten 1,5-2 órát pihenni és ezt követően kisütjük a 8-10 cm átmérőjű palacsintákat.

MOGYORÓKRÉM receptet ITT találtok! 


HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

Szóljon hozzá!