Brutálisan egyszerű gluténmentes túrófánk
Amikor nincs idő a kelesztett tésztára, akkor gyors segélyt jelenthet ez végtelen egyszerű sütőporos túrófánk. Nemcsak az az előnye, hogy pár perc alatt elkészül és finom, hanem emellett egészséges is: zabliszttel készül és abból sem használunk túl sokat. Fánkot enni nem csak a farsangi időszakban lehet, bármikor összedobhatjuk reggelire, becsomagolhatjuk uzsonnára a gyerekeknek, vagy magunknak.
A zabliszt nagyon sokoldalú liszt fajta, én nagyon sokat használom. Teljes mértékben helyettesíteni tudja a búzalisztet a nem kelesztős tészták esetében. A palacsinta, a piskóta, a sütőporos sütik, mind-mind nagyon finomak lesznek vele. Kezdetben érezni lehet a zabliszt nem túl jellegzetes ízét, de egy idő után hozzá lehet szokni és teljesen semlegessé válik. A teljes kiőrlésű búzaliszt fűrészporos állagával ellentétben a zabliszt egyáltalán nem száraz, nagyon finom, könnyű lesz tőle a tészta.
1 db fánk szénhidráttartalma tartalma lekvár és egyéb feltét nélkül: 6-8 g mérettől függően és a zabliszt GI indexe 55.
Egészséges, egyszerű túrófánk
Hozzávalók kb 30-34 darab golyóhoz:
- 500 g túró (kb 13-15g ch)
- 230 g zabliszt (gluténmentes) (kb 152-155 g ch)
- 1 zacskó gluténmentes sütőpor
- 20 g cukor (20 g ch)
- 1 csomag (8 g) Bourbon vaníliás cukor (én a Müllerben kaphatót használom) (8 g ch)
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csipet só
- 3 tojás
- A sütéshez: 1 liter olaj
Elkészítése:
- A hozzávalókat egy tálba tesszük és az egészet jól összegyúrjuk. A tészta ragacsos lesz, de vizes kézzel könnyen formázható.
- Egy lábasban 1 liter olajat felhevítünk. A tésztából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk és a közepesnél egy kicsit magasabb hőfokon (én 6-7-es fokozaton szoktam sütni és 9 a maximum) aranybarnára sütjük őket. A tészta magától megfordul, csak arra kell ügyelni, hogy ne ragadjon le a lábas aljára. Ehhez egy picit meg kell kocogtatni egy kanállal és a golyók ennek hatására könnyen feljönnek az olaj tetejére.
- Miután megsült a fánk szűrőkanállal kivesszük és papírtörlőn lecsepegtetjük.
- Lekvárral, mogyorókrémmel, fahéjas cukorral tálaljuk.
Szeretettel várlak a Facebook és az Instagram oldalamon is. Ez utóbbin, az Insta sztoriban rendszeresen osztok meg érdekes, személyesebb tartalmakat, kulisszatitkokat is 🙂
Ha pedig szeretnél egy segítő, kreatív Facebook zárt csoport tagja lenni, akkor csatlakozz alább az emailes mini tanfolyamomhoz, mellyel jogosult leszek a csoporttagsághoz is. Várlak, sok-sok szeretettel!
