Villámgyors cukkinis tészta


A hétköznapok egyik legnagyobb nehézsége a gyors vacsora megoldása. Ezekre az esetekre nekem több trükköm is van. Mielőtt mutatnám a receptet ezeket a praktikákat is megosztom Veletek:

  1. Mindig tartok a hűtőben szezonális zöldségeket, amelyeket a sütőben vagy a serpenyőben gyorsan elkészíthetek.
  2. Mi nem eszünk túl sok húst, de aki húsimádó, annak jó, ha van otthon kéznél valamilyen hús is. A hús frissen a legjobb, és ügyelni kell a megfelelő hőmérsékleten történű tárolásra. Olyan dobozban, amiből ki lehet szívni egy vákuumozó segítségével a levegőt több napig minőségromlás nélkül eláll. Vákuumozó doboz néven lehet ezekre rákeresni, hogy hol kaphatóak.
  3. A heti menütervezésnél általában felosztom a különböző ételkategóriákat az egyes napokra. Például ha ha hétfő, akkor serpenyős ételeket készítek, mert önmagában is finomak, de ha hétvégéről marad egy kis rizs vagy valamilyen gabona, akkor azt fel tudom használni hozzá (például tudok szójaszószos sült rizst készíteni zöldségekkel). Kedden mondjuk valamilyen főzeléket készítek, a szerda pedig a tésztás ételeké. Így aznap már csak azon kell gondolkodni, hogy épp mit tegyek az adott ételbe.


Hogy alkoss magad gyors vacsora receptet?

Ehhez megmutatom én milyen elvek mentén alkottam meg ezt a cukkinis tésztát, hogy lásd a gondolkodásmódom és legközelebb Te magad is tudd alkalmazni ezt.

  1. Jelen esetben adott volt, hogy tészta lesz a vacsora.
  2. Benéztem a hűtőbe és találtam itthon cukkinit és zöldbabot, amit hétvégén szereztem be a piacon.
  3. Végig gondoltam melyik zöldség mivel passzol és rájöttem, hogy a citrom kitűnő párosítás mindkettőhöz.
  4. Végig gondoltam azt is, hogy tudom elkészíteni a két kiválasztott zöldséget és én melyiket szeretem a legjobban. A serpenyőben sütésre esett a választásom, mert gyors és én jobban szeretem így ezeket az alapanyagokat, mint párolva. ( Ehhez a szabad alkotáshoz kell némi alapanyagismeret, de ezt a tudást idővel össze lehet gyűjteni az interneten vagy ha biztos forrásból szeretnéd, akkor a hírlevelemben, a zárt Facebook csoportomban és az online tanfolyamaimon is. )
  5. Amikor meg volt mit teszek a tésztára, mivel ízesítem, akkor még azon gondolkodtam mivel tehetném még extrábbá, pikánsabbá az ételt. Ekkor jutott eszembe, hogy pár hete kaptam anyukámtól szarvasgombás olajat (aminek enyhén fokhagymás aromája van), úgyhogy ezt az egyszerű ételt ezzel az olajjal tettem felejthetetlenné.
  6. Nem akartam szószokkal bajlódni, ráadásul a citrom és az olaj is elég intenzív ízvilág, úgyhogy a tésztát szimplán citromlével a sült zöldségekkel tálaltam.

Most pedig jöjjön a recept!

Töltsd le – kattints a “nyomtasd ki! ” gombra és pdf-ben lementheted. Illetve azt is beállíthatod, hogy az alapanyaglistát hány főre szeretnéd megkapni. Egyszerűen csak írd át a mennyiségnél a 2 főt, annyira amire szeretnéd és a receptben átszámolódnak a mennyiségek.

egészséges vacsora

Villámgyors cukkinis tészta

Vegán, tejmentes – kezdőknek is ajánlott
Előkészítés: 5 minutes
Sütés / Főzés: 15 minutes
Teljes elkészítési idő: 20 minutes
Ételtípus: Főétel, tészta, vegán
Diéta / Ország: Olasz, Vegán
Kulcsszavak: citrom, cukkini, vegán tészta
Mennyiség: 2

Szükséges eszközök:

  • min 5 literes lábas a tésztafőzéshez
  • 1 serpenyő
  • 1 vágódeszka
  • éles kés
  • reszelő a citromhéjhoz
  • fakanál

Hozzávalók:

  • 1 db cukkini (kb 25 dkg)
  • 1 marék zöldbab (kb 5 dkg)
  • 1 db bio citrom (leve és a héja)
  • 3 evőkanál olívaolaj (opcionálisan: szarvasgombás)
  • 18 dkg széles metélt

Elkészítés:

  • Egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk.
  • Amíg a felforr a víz a cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, hosszában kettévágjuk és fél centi vastagon felkarikázzuk.
  • A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk és a babot 4-5 cm -es darabokra vágjuk.
  • A tésztát beletesszük a forrásban lévő vízbe és megfőzzük.
  • Ezalatt a cukkinit és a zöldbabot az olajon magas hőfokon a serpenyőben átsütjük. Sütés közben ízlés szerint sózzuk. Akkor jó a cukkini, ha szépen aranybarnára sül mindkét oldalon. Fakanál segítségével forgatjuk a zöldségeket. Ha nem fér bele a serpenyőbe a zöldség, akkor két ütemben sütjük meg.
  • Amikor megfőtt a tészta leszűrjük.
  • A serpenyőből kiszedjük a zöldségeket és beletesszük a leszűrt tésztát, összeforgatjuk a megmaradt olajjal és egy 1-2 percig sütjük, gyakori kevergetés mellett.
  • Ráreszeljük a citrom héját a tésztára, rácsepegtetjük a fél citrom levét, hozzáadjuk a sült zöldségeket és összekeverjük.
  • Opcionálisan szarvasgombás olajjal és frissen őrölt borssal tálaljuk.

HOGYAN VARIÁLJAM? – FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

  • Ahogy a leírásban is írtam a tésztára tehetünk szavasgombás olajat, de akár fokhagymás olajat vagy más zöld fűszerrel ízesített olajat is. 
  • A tésztához közvetlenül tálalás előtt adhatunk kakukkfüvet, friss rozmaringot, bazsalikomot is.
  • A zöldbabot helyettesíthetjük spenótlevéllel, cukorborsóval, zöld spárgával, fejtett borsóval is. 
  • Adhatunk az ételhez aszalt paradicsomot vagy akár olajbogyót is. 
  • A tetejét megszórhatjuk parmezánnal (akkor csak vega lesz). 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Remélem tudtam Neked ötleteket adni. Ha elkészíted a tortát vagy alkotsz a posztom alapján , akkor kérlek számolj be a FACEBOOK Csoportomban , nagyon kíváncsi vagyok!


Mit főzzek? – Ez nálad is örök kérdés?

Akkor az Ételérzés Klub neked való! Hetente küldök ingyenesen olyan tartalmakat, amelyek segítenek Neked a heti menüben, a főzésben.

Csatlakozz! =>

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!