Diós, hagymás kenyér

Itt a dió szezon, ami egyet jelent az igazi ősszel, a melengető ételekkel, a finom vörösborral, sajtokkal. Nagyon szeretjük a szőlőt, diót, körtét sajtokkal finom borral kombinálni, esetleg finom kenyérrel kiegészíteni. Ehhez nyújt megoldás ez a diós hagymás kenyér.
Diót fogyasztani rendszeresen nagyon fontos lenne, mivel nagyon sok jótékony hatása van a szervezetre. Segít például rendben tartani a vérnyomást, magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterin szintet, segít megőrizni az erek rugalmasságát.

Ez a kenyér nagyon jó sajtok mellé, finom borral, gyümölcsökkel, vagy csak szimplán langyosan olvadó vajjal, vagy dió olajjal.

 

Diós kenyér

Hozzávalók:

  • 60 g fehér kenyérliszt
  • 10 g élesztő
  • 100 ml víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 150 g durvára darált dió
  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál dió olaj (elhagyható)
  • 150 ml víz

Elkészítése: 

  1. 1. A 60 g lisztet, az élesztőt, a vizet összekeverjük és hagyjuk legalább 12 órán át pihenni. Legjobb, ha 24 órát állni hagyjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk.
  3. A lisztet, a diót, a sót, a dióolajat, a pirított hagymát, az előkelesztett tésztát és a vizet összegyúrjuk és legalább 10 percig dagasztjuk. Enyhén ragadós, de gyúrható tésztát kell kapnunk. Lefedve kétszeresére kelesztjük egy óra alatt.
  4. Átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, a tetejét bevagdossuk és sütőpapírra téve tepsiben fél órát kelesztjük.
  5. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra és a kenyeret 50 perc alatt készre sütjük.

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .