Desszertmagazin és leopárd kalács

November közepén megjelent a Nők Lapja Konyha különszáma, a Desszertmagazin. A téli kiadás tele van ünnepi finomsággal, ehető ajándékkal, mindennel, ami segítséget nyújthat az ünnepi készülődésben.  Tőlem is van benne 18 recept: kelt tészták, reggelik és sós ropogtatni valók.

Imádtam a munka minden pillanatát, igaz hazudnék, ha azt mondanám elég nehezen fogyott el ez az ipari mennyiségű finomság. Mindenkit mozgósítottam, aki a környéken él és barátunk, hogy jöjjön, van egy kis kelt tésztám 🙂 .

Még van pár hét Karácsonyig, úgyhogy menjetek és keressétek az újságosnál, benzinkutakon, boltokban. Megéri beszerezni, a többi szerző is elképesztő dolgokat alkotott. A képi világ, a nyomtatás is nagyon szép. Igazi minőségi kiadvány lett (mint mindig).

Mutatok is belőle egy igazán különleges receptet, egy leopárd kalácsot. Az alapreceptet nyugodtan variáljátok kedvetek szerint. A poszt végén adok is tippeket hozzá.

 


Leopárd kalács 


Hozzávalók:

  • 500 g fehér liszt
  • 1 tojás
  • 250 ml tej
  • 7 g szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • ½ mokkáskanál só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál kakaópor

A mázhoz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 50 g pirított mogyoró

Elkészítése:

  1. A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne az élesztőt egy csipet cukorral és hagyjuk 5 percig pihenni.
  2. Ezalatt egy keverőtálban a lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval és a reszelt narancs és citromhéjjal.
  3. Beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a tojást, összekeverjük és a tésztát 5 percig dagasztjuk.
  4. A tésztát kettévágjuk, a felét lefedve 2 órán át kelesztjük.
  5. A tészta másik feléhez hozzáadjuk a kakaóport, további 5 percig dagasztjuk és lefedve ezt is 2 órán át kelesztjük.
  6. Amikor mindkét tészta a duplájára kelt kivesszük az edényből és óvatosan átgyúrjuk őket.
  7. Mindkét színű tésztát 9 egyforma részre vágjuk.
  8. Egy nagyjából 15 x 25 cm-es kenyérsütő formát kivajazunk és kilisztezünk.
  9. A kalács összeállításához 9 rudat fogunk formázni a két féle tésztából, majd ezeket egymásra fogjuk tenni. Alulra 3-at, utána négyet és a tetejére két rúd fog kerülni.
  10. A rudakat a következő módon készítjük el: A fehér tésztát kinyújtjuk nagyjából 6 cm széles és 25 cm hosszú vékony csíkra. A kakaós tésztából ugyanilyen hosszú rudat görgetünk a kezünkkel. Ezt a rudat ráhelyezzük a fehér tésztára és beburkoljuk a fehér tésztával, úgy, hogy az mindenhol lefedje a kakaós tésztát. Minden tésztadarabbal így járunk el, majd behelyezzük a rudakat a formába. Lefedjük és egy órán át kelesztjük.
  11. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  12. A tésztát lekenjük tojássárgával és az előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
  13. Miután megsült a kalács hagyjuk kihűlni.
  14. A csokimázhoz a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és ráöntjük a kalácsra, majd megszórjuk pirított mogyoróval.

Hogyan variálhatod? 


SZÍN 

A kalács lényege, hogy két színű tészta kell hozzá. Ezt a két színt több módon is elérheted. Én kakaóval színeztem az egyik tésztát, de kipróbálhatod céklaporral, matcha teával, kurkumával, sáfránnyal is színezni. (Ez utóbbit folyadékban kell feloldani, akkor lesz színező hatású, tehát a két tésztát külön kell bedagasztani). azzal is próbálkozhatsz, hogy két színezett tésztából alkotod meg (rózsaszín-sárga, barna-sárga, zöld sárga)

ÍZ

Az ízesítésben is lehet variálni: mehet bele narancsolaj, fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, citromhéj, rum, amaretto likőr stb.

MÁZ

Én étcsokis mázat tettem rá, de ez lehet fehércsoki is, szórhatsz rá kókuszchips-et, pisztáciát, bármilyen más durvára vágott olajos magot. Akár még aszalt gyümölcsöt is.


 

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :