Cukkini, amit süteménybe is tehetsz! – Cukkini kisokos


Cukkini! Segítség! – Ismerős felkiáltás? Ha nem, akkor szerencsés vagy. Sokak számára a cukkini kimerül a menzák kínálatában nyáron gyakorta kapható félig hideg grillezettnek nevezett zöldségben. Természetes, hogy nem válik a kedvenc alapanyagukká. A cukkini, viszonylag semleges ízének köszönhetően, széles felhasználási palettával rendelkezik, nyers fogyasztási módtól egészen az édességig bezárólag. Az egyik legsokoldalúbb alapanyagnak tartom.
A mai anyag a következő tematikát követi majd:
- Végig vesszük mire használhatod a cukkinit, kezdve a kevésbé újtól, egészen az édességig.
- Miután elámultál, hogy atyavilág mennyi felhasználási mód, tovább fokozzuk az izgalmat, ugyanis összefoglalom milyen fűszerekkel variáld, megmutatom mi passzol hozzá ízben igazán.
- Miután pedig végig nézted a fenti két pontot, nincs más választásod, mint elmenni a boltba, piacra és legalább két ételre valóval beszerezni belőle, majd elkészíteni 🙂
Vágjunk is bele!

A cukkini felhasználásának 5 módja:
1/ Sütőben sütve
A cukkinit több féle módon is süthetjük sütőben:
- Felkarikázva, befűszerezve, kicsit megolajozva tesszük sütőpapírral kibélelt tepsire és magában vagy más zöldségekkel együtt 180-200 fokos sütőben megsütjük.
- A karikázáshoz hasonlóan sütjük meg sütőben, de most hosszában vágjuk fel, nagyjából fél centis szeletekre. Ha megsült megkenhetjük hummusszal, házi májkrémet is adhatunk mellé vagy akár sajtkrémet is tehetünk rá. sőt, akár fel is tekerhetjük. A lényeg, hogy az így elkészített cukkini akár kenyérhelyettesítő is lehet kencékhez.
- Meg is tölthetjük serpenyőben átpirított fűszerezett darált hússal, vagy akár bolognai szósz maradékkal, esetleg pörkölt maradékkal. Ez esetben nagyobb cukkinikre lesz szükségünk, melyeket kettévágunk, kikaparjuk kicsit a belsejét, hogy legyen hely a tölteléknek és megtöltjük, majd reszelt sajttal megszórva 180-200 fokos sütőben átsütjük. (apropó, ha isteni házi Bolognai ragu receptre vágysz, akkor ajánlom EZEN a linken a letölthető anyagomat, amiben 13 másik recept mellett rögtön két Bolognai ragu receptet is találsz. az egyik egy gyors recept, a másikat pedig Olaszországban tanultam. )
2/ Serpenyőben sütve
A serpenyőben sütés az egyik kedvencem, mert villámgyorsan elkészül az étel és rekord idő alatt összedobhatunk egy gyors vacsorát, ha vannak alap dolgaink a hűtőben. Ilyen alap dolog, mondjuk a cukkini, amit ha felkarikázol , majd a karikákat megfelezed vagy négy részre vágod, kiválóan átpirítható serpenyőben, kevés olajon, fűszerekkel, más zöldségekkel, esetleg maradék főtt rizzsel vagy gabonákkal együtt.
A képlet a következő: cukkini darabolva + répa vékonyra karikázva + 1 újhagyma karikázva + fokhagyma + kevés olaj + só + zöld fűszerek + ha van maradék főtt rizs + ha vannak más zöldségek – zöldbab, borsó, spárga stb. Minden bekerül egy serpenyőbe / wokba és magas hőfokon átsütjük az egészet. Pici vizet is lehet hozzá adni, vagy szójaszószt a só helyett, de fontos, hogy ez nem egy leves étel, hanem egy finom sült , átpirult wokos, serpenyős változat.
3/ Tésztával
A cukkiniből készíthető finom tejszínes ragu vagy akár csak simán, serpenyőben megsütve és ízesítve mehet a tészta tetejére, finom extra szűz minőségi olívaolajjal. Ehhez íme egy recept:
4/ Nyersen vagy forrázva
A cukkini ehető nyersen is, vagy épp *vékony csíkokra vágva, leforrázva és helyettesíthető vele a tészta. A leforrázott cukkini szeletekre mehet pesztó vagy bolognai szósz. A tökfőzelék mintájára lehet belőle isteni főzeléket készíteni. A teljesen nyers változatot pedig salátákba keverhetjük. (*Hasznos eszköz lehet egy zöldségspirálozó, amivel nem csak a cukkinit, de más zöldséget is spagetti jellegű csíkokra tudunk vágni). Ezekhez is mutatok két receptet, ami a blogon található:
5/ Édességbe
Cukkini édességbe? Bizony! Nem is olyan borzasztó ez. 🙂 A cukkininek semleges az íze, éppen ezért ha beletesszük egy répatortába, akkor csupán nedvességet ad a süteménynek, de ízt nem, viszont az összes zöldségben található tápanyag belekerül. Gyerekeknek el lehet sütni ebben a formában, ha egyébként nem ennék más módon. Érdemes adni egy esélyt. A saját oldalamon nincs recept hozzá, de mutatok Mautner Zsófitól egyet, az ő receptjeiben 100%-san megbízok:
Mivel kombináljuk, fűszerezzük?
Ahogy ígértem a felhasználási módok után mutatom milyen ízekkel passzol igazán a cukkini. Ahogy korábban is írtam semlegese az alapíze, ezért a legtöbb zöld fűszer passzol hozzá.
Mivel kombináljuk?
- bazsalikommal, pesztóval, friss levelekkel vagy szárított bazsalikommal
- feta sajttal
- fokhagymával
- citrommal, citromhéjjal
- mentával
- olívabogyóval
- kaporral
- fenyőmaggal
- paradicsommal
Íme néhány kombináció:
- cukkini, rukkola, citrom, feta
- cukkini, fokhagyma, citrom
- cukkini, citrom, menta
- cukkini, chili, kukorica, paradicsom
- cukkini, kapor, feta, citrom
- cukkini, gomba, rizottó
- cukkini, kókusztej, curry fűszerkeverék, csirke vagy tofu
Remélem tudtam Neked ötleteket adni. Várlak további hasznos tippekkel a FACEBOOK Csoportomban !
Ha pedig bővítenéd az alap recept repertoárodat, akkor töltsd le az Instant ételek természetesen e-bookomat, amiben 15 népszerű instant étel receptjét mutatom be, természetes alapanyagokból elkészítve.
