Csíkos, házi mogyorókrém, mandulakrém

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Szeretitek a Nutellát? És a csíkos fehér-barna rétegzett mogyorókrémnek nevezett krémet? Isteni, igaz? Nos van egy rossz hírem: a bolti változatok tele vannak mindenféle bele nem való adalékkal és pálmaolajjal, amiről tudható, hogy a környezetvédők  nem igazán kedvelik, okkal (ez is megér egy külön posztot, egyszer ráveszem magam és írok róla).  De minden rossz hír mellé társul egy jó is! Ezt a krémet otthon is el tudjátok készíteni, nem kell más eszköz hozzá csak egy jó kis aprító.

Hogy milyen a jó aprító? Márkától függetlenül?


Én azt mondom:
  • ne legyen minden alkatrésze műanyag… , főleg az,  ahol csatlakozik a főgéphez
  • jó motor legyen benne
  • ne “no name” márka legyen
  • és itt is igaz, ami általában mindenben: olcsó húsnak híg a leve… nem mindig a legolcsóbb a legjobb
  • viszont fordítva is igaz lehet – nem mindig a legdrágább a legjobb
Mielőtt bármit beszereznénk érdemes előre végig gondolni mire akarjuk használni, mert nagyban megkönnyíti a döntést.
  • Milyen gyakran használnád?
  • Mire használnád?
  • Mekkora mennyiséget dolgoznál fel vele?
  • Rövid ideig használnád egy munkavégzés során vagy akár percekig is fog járni a motor?
Nekem a személyes tapasztalatom, miután több gépet is “elfogyasztottam” (volt köztük nagyon olcsó, kevésbé drága), hogy nekem nem éri meg az olcsó megoldást választani. Sokat dolgozok vele, készítek magvajakat, őrlök mákot, zabpelyhet, keményebb olajos magokat és van bizony amikor 5-10-15 percig is megy a gép. Volt egy multifunkciós gépem, amihez volt turmix, aprító, gyümölcscentrifuga. Rendszeresen használtam mindet de egy év után a műanyag csatlakozó elem a turmixban eltört, javítható lett volna de elég drágán, úgyhogy inkább eladta a gép többi részét. Előtte több gépem tönkrement, a motor leégett, vagy egy idő után a penge éle ment ki.
Egy szó, mint száz: járjatok nagyon utána, kérdezzétek meg az ismerősöket, nézzetek meg véleményeket a neten mielőtt vásároltok és inkább áldozzatok egy kicsit többet rá, vegyetek ismertebb márkát, minőségibb terméket. Hosszú távon megtérül. Ebben biztos vagyok. 


Csíkos mandula-és mogyorókrém


Hozzávalók a mogyorókrémhez: 

  • 200 g mogyoró
  • 200 g étcsokoládé (75%, kb 45-50g ch / 100g)
  • 100 g vaj  – kókuszzsírral helyettesíthető
  • 100 ml tej (100ml = 5,3g ch) – kókuszkrémmel helyettesíthető, ha nem gond, hogy enyhén kókuszos lesz az íz

Elkészítése:

  1. A mogyorót lisztszerűvé őröljük.
  2. A csokit felmelegítjük, a tejet felforraljuk, a vajat megolvasztjuk.
  3. Az egészet a mogyoróhoz keverjük, aprítóban még egyszer átdolgozzuk.

Hozzávalók a mandulakrémhez: 

  • 200 g mandula
  • 200 g fehér csokoládé
  • 100 g vaj
  • 1 rúd vanília magja
  • 100 ml tej

Elkészítése: 

  1. A mandulát megőröljük.
  2. A csokit felolvasztjuk, a tejet felforraljuk, a vajat megolvasztjuk.
  3. Az egészet összekeverjük, hozzá adjuk a vanília magokat és az aprítóban még egyszer átdolgozzuk.

Egy üvegbe mogyorókrémet, majd mandulakrémet halmozunk, ismét mogyorót, ismét mandulát…. szép csíkos üveget kapunk.


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”TIPP! ! ” add_button=”bottom” btn_title=”FELIRATKOZOM AZ “EARLY BIRD“ AJÁNLATRA!” btn_style=”classic” btn_shape=”square” btn_color=”turquoise” btn_align=”center” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fetelerzes.hu%2Ffozzerzesbol-2%2F|||”]A 2017. FEBRUÁRBAN INDULÓ FŐZŐTANFOLYAM SORÁN NEM RECEPTEKET FOGUNK MEGTANULNI, HANEM ALAPOKAT, MELYEKET MINDENKI FEL TUD MAJD TURBÓZNI,  MERT MEGTANUL KREATÍV LENNI.

ÚGY, MINT ENNÉL A RECEPTNÉL IS, EGY ALAP RECEPT ÉS EGY KIS CSAVAR = 10-15 FÉLE KRÉM!  

ÉS MOST NÉZZÜK MIT ADHATUNK A KRÉMHEZ: 

  • rumot
  • fahéjat
  • narancshéjat
  • narancsaromát (Leckernek finom természetes narancsolaja van)
  • dióolajat
  • mákolajat
  • rumot
  • tonkababot
  • vaníliát
  • keverhetjük is a magokat (kesu+mandula, mogyoró+kókusz, mandula+szezám, mák+mogyoró….)
  • és még sorolhatnám… számtalan variáció létezik.

APROPÓ! a képen látható kenyér házi kakaós kenyér!  Tetszik? Megsütnéd? 

A TANFOLYAMON LESZ EGY PÉKSÜTIS, KENYÉR MODUL IS, AHOL MEGTANULHATOD AZ ALAPOKAT ÉS A KREATÍV ÍZESÍTÉSEKET! [/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”chino” icon_fontawesome=”fa fa-envelope-o”]

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on , fent a cím alatt található ikonokkal.
  • Ha a  blogodon osztanád meg a receptet, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy  a recept linkje  szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

1 hozzászólás

  1. Élesztős palacsinta - blini másképp dátum január 20, 2017 2:20 du.

    […] MOGYORÓKRÉM receptet ITT találtok!  […]

Szóljon hozzá!