Hogyan teremthetjük meg saját családi hagyományainkat?

 

A főzés értelme nem csak abban áll, hogy mindennap muszájból ételt rakjunk az asztalra, hogy szükségletünket csillapítsuk. A főzés ennél sokkal több! Családok, barátok, életek, kultúrák találkozása, hagyományok születése, ápolása és környezetünk jobb megismerése. A főzés során megteremthetjük a saját hagyományainkat! 

A mai világ elment a készételek irányába. A hiperek és multik ajánlatai arra csábítanak, hogy gyorsan essünk túl a konyhai teendőkön. Azt sugallják, hogy egy modern nőnek sem ideje, sem kedve a konyhában ácsorogva szolgálni. Közben észrevétlenül a különböző adalékokkal mérgezzük magunkat és azokat, akiket etetünk, közben pedig alig kerül értékes tápanyag és vitamin a szervezetünkbe. A helyi termelők háttérbe szorulnak. Nem tudnak termelni, mert nincs rá piac, mi pedig megbetegszünk, jönnek a nyavalyák. Újabbnál újabb mű dolgokkal próbáljuk rendbe hozni a súlyfelesleget és a kialakult egészségügyi károkat.

Hol vannak a hagyományok? 

Az ördögi kör pedig csak egyre erősödik. Kihalnak a családi hagyományok. Eltűnnek a konyhai alapok és a felnövő generációnak nincs mire emlékeznie, csak a mű ízekre és a zacskós porokra. A környezet is megsínyli a kényelmes életvitelünket és elérkezik az az állapot, amikor már ez az életmód nem fenntartható többé. 

Azt gondolom ennek nem kell így lennie. Még van lehetőség változtatni, nem késő.  Lehetünk egészségesek, kialakíthatunk családi hagyományokat, támogathatjuk a termelőket és óvhatjuk a környezetünket. Közben pedig a főzés is lehet öröm és boldogság és nem is kell órákat ácsorogni a konyhában, amíg a család többi része éppen szórakozással üti el az időt.

Évek óta kutatom melyek a modern nő nehézségei a konyhában. Számtalan kérdés érkezik hozzám nap, mint nap azzal kapcsolatban, hogyan lehet kikerülni a mókuskerékből és másképp tekinteni a főzésre, hogyan lehet fenntarthatóan főzni, vásárolni és szélsőségmentesen étkezni.