A tökéletes citrompite

 

Szeretnél egy olyan desszertet, ami édes is, savanyú is, roppanós is, lágy is? Krémesen omlik a szádban és közben minden alkotóelem egy igazi ízbomba. Ez a citrompite pont ilyen. Tökéletes Valentin napi édesség, de bármelyik hétvégi, családi ebéd utolsó fogásaként megállja a helyét. Szülinapi tortának sem utolsó. Ez az egyik kedvenc süteményem. 

A receptet Thomas Kellertől kölcsönöztem. Nagyon tudom ajánlani az Ő munkásságát, receptjeit, mert mind egytől egyig zseniálisak és jól elkészíthetőek. Nagyon sokat lehet tőle tanulni.

A receptet egy kicsit a saját ízlésemre alakítottam, a tésztán és a meringen változtattam egy leheletnyit. A tésztába tettem citromlikőrt. Ennek kettős oka volt. Az egyik, hogy szerettem volna, ha a tésztának is van citromos aromája, a másik pedig, hogy az alkoholtól a pite tészta könnyebben kezelhető és roppanósabb, omlósabbá válik.


CITROMPITE


Hozzávalók 4 db  12 cm-es pite formához vagy egy nagy pite formához: 

A tésztához:

  • 150 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 250 g liszt
  • 50 ml citromlikőr (limoncello)

A krémhez: 

  • 200 ml frissen facsart citromlé
  • 6 tojás
  • 6 tojás sárgája
  • 200 g cukor
  • 125 g vaj

A meringhez / tojáshabhoz: 

  • 2 tojás fehérje
  • 100 g cukor
  • 2-3 csepp citromlé

Elkészítése: 

  1. A tésztához az alkotóelemeket összegyúrjuk egy robotgép segítségével. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum 30 percig.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. Kivesszük a hűtőből a tésztát és 4 egyforma részre osztjuk (vagy ha nagy piteformánk van, akkor egyben hagyjuk). Két, lisztezett sütőpapír között kinyújtjuk. Lehúzzuk a sütőpapírt és kibéleljük a tésztával a formát vagy formákat. A széleket levágjuk és a forma széléhez nyomkodjuk.
  4. A tésztára babot öntünk és a sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. ( Ezt hívják vaksütésnek. Ilyenkor babot öntünk a tésztára, hogy ne emelkedjen fel a sütés során.)
  5. kivesszük a sütőből a formákat, kiöntjük a babot és hagyjuk az egészet kihűlni.
  6. Elkészítjük a krémet. Ehhez az alapanyagokat a vaj kivételével, robotgéppel összekeverjük, majd vízgőz felett, folyamatos kevergetés közben, 5-10 perc alatt sűrűre főzzük.
  7. Ekkor levesszük a tálat a vízgőzről és kisebb darabokban belekeverjük a vajat.
  8. A krémet beletöltjük a kihűlt pitékbe és egy éjszaka alatt hűtőben megdermesztjük.
  9. Másnap tálalás előtt a tojásfehérjét a cukorral és a pár csepp citromlével kemény habbá verjük. Habzsák segítségével kidíszítjük a pitéket. ű
  10. Szakács-fáklyával megkaramellizáljuk a habot és tálaljuk.  A süti hűtőben 1-2 napig tárolható.