Churros
A churros egy spanyol fánk, mely Európán belül nem csak Spanyolországban, de Franciaországban és Portugáliában is divatos, a latin-amerikai konyha pedig nincs meg nélküle. Reggelire kávé mellé fogyasztják, vagy forró csokiba mártogatják. Ahány ország, annyi recept, mindenkinek meg van a saját variációja. Kubában gyümölcsökkel fogyasztják, az argentinok csokiba mártják, a mexikóiak pedig tejkaramellbe. Uruguay-ban pedig sós változat is kapható, sajttal van töltve.
Churros
Hozzávalók:
- 600 ml víz
- 2 teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál só
- 90 g vaj
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 gr friss natúr (nem sós) sajt vagy túró
- 2 tojás
- 1000 ml olaj a sütéshez
- a szóráshoz cukor és fahéj
Elkészítése:
- A vízben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a fahéjat, a sót és felforraljuk. Levesszük a tűről és elkeverjük benne a lisztet, szép, homogén nyúlós tésztát kell kapjunk. Hagyjuk kihűlni.
- Adjuk hozzá a tojásokat és a túrót és addig keverjük amíg összeáll a tészta.
- Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben , a tésztát pedig helyezzük habzsákba és a végére tegyünk egy nagy kinyomó véget.
- A zsákból a forró olajba óvatosan nyomjuk bele a tésztát. Készíthetünk egyeneseket de akár klasszikus körbe-körbe formát is.
- Ha mindkét oldala szépen megsült vegyük kis és azonnal szórjuk meg fahájas cukorral. Legfinomabb forrón, melegen. Olvasztott csokit is adhatunk hozzá, de lekvárba mártogatva is isteni finom.