Friss kora nyári brassói aprópecsenye

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

Amikor a gyerekkori emlékeimet kell felidéznem a kedvenc ételeimről gyakran eszembe jut a brassói aprópecsenye. Emlékszem amikor étteremben jártunk többször megpróbálkoztam vele, de mindig csalódnom kellett. Az elvárásaimat ugyanis az anyukám által készített brassóihoz igazítottam. Anyu pedig teljesen másképp készítette, mint az éttermekben annak idején bárki. A mai napig nem ettem még éttermi kínálatban úgy, ahogy Ő főzi. Lehet nem ez az eredeti recept, de nekem mégis, mert én brassóit csak így tudom elképzelni.

Mi a titka Anyukám brassóijának? Az, hogy nem egy pörköltes alappal készíti, hanem az apróra vágott húst sütőben lefedve megsüti, majd ehhez keveri hozzá a külön megsütött sült krumplit. Én sokszor együtt sütöm a krumplit a hússal, de nálam sincs rajta prököltszaft, mint a legtöbb helyen. A fokhagyma frissen reszelve megy a tetejére tálalás előtt. Az illata is elképesztően jó, ha csak rágondolok is érzem az orromban és otthoni kerti ebédeket idézi fel számomra.

Kovászos uborkával vagy uborka salátával szeretem a legjobban.

Ebből a brassói változatból inspirálódva alkottam meg ezt a borsós változatot.  Igazi kora nyári étel. A friss zsenge zöldborsó és az újkrumpli egészen más összhatást eredményez, de az ízek meghozzák a brassói aprópecsenye érzést. 


Kora nyári brassói aprópecsenye újkrumplival és zsenge borsóval


Hozzávalók 4 -6 fő részére:

  • 1 kg újkrumpli
  • 0,7 kg sertéscomb
  • 0,5 kg tisztított zöldborsó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A húst kockázzuk fel, sózzuk meg és helyezzük egy tepsibe. Locsoljuk meg kevés olajjal és alufóliával lefedve az előmelegített sütőben süssük egy órát.
  3. Az újburgonyát mossuk jól meg, vágjuk négy részre és az egy óra leteltével tegyük a hús mellé.
  4. Újra fedjük le a tepsit és süssük a sütőben 40-60 percet.
  5. Ha letelt a sütési idő vegyük le az alufóliát, és további 25 percig süssük a sütőben az ételt.
  6. A borsót forrásban lévő vízben főzzük 2 percig. A fokhagymát pucoljuk meg és reszeljük apróra.
  7. A sütési idő után szórjuk meg a húsos krumplit a fokhagymával, jól keverjük össze. Adjuk hozzá az leforrázott zöldborsót és azzal is jól keverjük össze.
  8. Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, petrezselyemmel.

Ha tetszett, amit olvastál, akkor csatlakozz a többszáz fős levelezőlistámhoz, hogy elsőkézből értesülj a blog tartalmáról illetve egyéb blogon nem szereplő tartalmakról! 

Értesülj a legfrissebb hírekről, letölthető anyagokról, és kapd meg az információt, amit csak a hírlevél olvasókkal osztok meg!


Én sem szeretem a spam leveleket! Adataidat senkinek nem adjuk ki! Powered by ConvertKit
Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

1 hozzászólás