Borsó leves garam masalával

Amióta Thermomixben készítem a leveseket, azóta sokkal gyakrabban kerül terítékre. A borsó nagy kedvenc, mert gyönyörű a színe, fagyasztva bármikor kapható, extra gyorsan elkészül, nem kell forralni sem, mégis krémes levest kapunk, így több vitamin kerül a szervezetünkbe.

img_2143

A garam masala nagyon jól passzol a borsó ízéhez, én pedig kifejezetten szeretem az indiai ízeket, úgyhogy ez a leves nagy kedvencünkké vált.

A GARAM MASALA Indiában, mint melegítő fűszerkeverék ismert, és nagyjából jellemző rá, az “ahány ház annyi szokás” jelző. Az ország különböző részein különböző módon, arányokkal készítik, kifejezi benne a szakács a stílusát. Általában borsot, fahéjat, koriandert, római köményt és szegfűszeget tartalmaz, de például van egy 660 Curries című indiai szakácskönyvem, amiben számos garam masala keverék található.
A Punjabi garam masala például tartalmaz koriander magot és babérlevelet is a fenti fűszerek mellett, a bengali garam masala pedig csak szegfűszeget, kardamomot és fahéjat tartalmaz. A rajasthani garam masala pedig mentát, chilit, gyömbért, szerecsendiót is tartalmaz az általános hozzávalókon kívül.  Ezenkívül van még olyan, amiben szezámmag is van, vagy olyan, amit a csillagánizs tesz különlegessé…a könyv 7 féle garam masalát tartalmaz… bőség zavara!

A fűszerkeveréket megvehetjük készen, de magunk is elkészíthetünk egy alap változatot. Ehhez egyforma mennyiségű őrölt borsot, őrölt római köményt, őrölt szegfűszeget, kardamomot, őrölt szárított gyömbért, őrölt szerecsendiót és őrölt fahéjat keverjünk össze. 

Borsó leves garam masala-val fűszerezve

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 500 g zöldborsó
  • 1 teáskanál garam masala indiai fűszerkeverék
  • 600 ml víz vagy zöldség laplé
  • frissen őrölt bors

Elkészítése normál módon: 
A hozzávalókat a bors  kivételével felforraljuk, pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a garam masalát és turmix-szal pépesítjük. A tetejét megszórjuk frissen őrölt borssal.

Elkészítése Thermomix-el: 
A hozzávalókat a keverőtálba tesszük a bors  kivételével és 70 fokon, 2-es keveréssel 5 percig“főzzük”. Ezt követően hozzáadjuk a garam masalát 10-es fokozaton 1,5 percig pépesítjük, 70 fokon további 3 percig főzzük, majd 10-es fokozaton újra pépesítjük 1,5 percig. Közben ízesítjük még ha szükséges. Tálalásnál megszórjuk frissen őrölt borssal.

 

 

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .