3 tipp a bodzavirág felhasználására + 1 mennyei recept

Virágzik a bodza! Használjátok ki, irány a természet! Szedjetek egy nagy adag virágot és készítsetek belőle mindenféle finomságot. Mivel elég rövid a szezon, így igencsak iparkodni kell, úgyhogy ne halogasd. Saját tapasztalatból mondom, mert én már többször lekéstem a bodzavirágzásról 🙂 

Segítségül összeszedtem néhány ötletet mire és hogyan használhatod fel az illatos virágokat, hátha motivál és inspirál, elindítja a fantáziád.  A poszt végén pedig egy receptet is mutatok.

Mit készíts belőle? 

  • lekvárt
  • szörpöt
  • tedd turmixba
  • tedd süteménybe
  • illatosíts vele cukrot
  • helyezd salátára
  • süsd bele palacsinta tésztába
  • tedd limonádéba
  • tedd a citromtorta tetejére
  • vagy tedd a pavlova torta tetejére
  • tedd sült újburgonya tetejére, úgy, hogy kevés citromhéjat is reszelsz rá – fontos, hogy a sütés után tedd rá és utána azonnal fogyaszd el ( ha nem tudod hogyan készíts sült újkrumplit ebben a posztban megtudhatod, annyi, hogy a spárgát iktasd ki belőle )

Milyen ízekkel, alapanyagokkal kombináld? 

  • eper
  • citrom
  • bazsalikom
  • spárga
  • narancs
  • rebarbara
  • libamáj
  • kacsamell
  • csirkemell
  • rák
  • lazac

Mire használd fel a bodzaszörpöt? 

  • készíts belőle salátaöntetet (adj hozzá balzsamecetet, olajat)
  • készíts belőle panna cotta-t
  • készíts belőle krémeket (keverd össze mascarponeval, 25 dkg mascarpone + 1 dl szörp)
Most pedig jöjjön a várva várt recept! 

BODZÁS PALACSINTA


Hozzávalók: 
  • 300 g fehérliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • bodza virágok
  • 250 g natúr joghurt
  • 230 ml tej (vagy víz)
  • 4 ek olvasztott vaj
  • TÁLALÁSHOZ: 1-2 citrom leve + méz

Elkészítése: 

  • A száraz hozzávalókat keverjük össze.
  • A tojást verjük habosra az olvasztott vajjal és adjuk hozzá a joghurtot és a száraz keveréket.
  • Lassan keverjük össze csomómentesre, majd a folyadék többi részét is adagoljuk a masszához és jól keverjük össze.
  • A bodza virágokat szedjük le a szárról, adjuk a tésztához és keverjük jól össze.
  • Palacsinta sütőben süssünk belőle 10-15 cm átmérőjű vastag palacsintákat.
  • A meleg palacsintákra tegyünk ízlés szerint mézet és csepegtessünk rá friss citromlevet. A citrom héját is rá szerelhetjük.