3 tipp a bodzavirág felhasználására + 1 mennyei recept

Virágzik a bodza! Használjátok ki, irány a természet! Szedjetek egy nagy adag virágot és készítsetek belőle mindenféle finomságot. Mivel elég rövid a szezon, így igencsak iparkodni kell, úgyhogy ne halogasd. Saját tapasztalatból mondom, mert én már többször lekéstem a bodzavirágzásról 🙂
Segítségül összeszedtem néhány ötletet mire és hogyan használhatod fel az illatos virágokat, hátha motivál és inspirál, elindítja a fantáziád. A poszt végén pedig egy receptet is mutatok.
Mit készíts belőle?
- lekvárt
- szörpöt
- tedd turmixba
- tedd süteménybe
- illatosíts vele cukrot
- helyezd salátára
- süsd bele palacsinta tésztába
- tedd limonádéba
- tedd a citromtorta tetejére
- vagy tedd a pavlova torta tetejére
- tedd sült újburgonya tetejére, úgy, hogy kevés citromhéjat is reszelsz rá – fontos, hogy a sütés után tedd rá és utána azonnal fogyaszd el ( ha nem tudod hogyan készíts sült újkrumplit ebben a posztban megtudhatod, annyi, hogy a spárgát iktasd ki belőle )
Milyen ízekkel, alapanyagokkal kombináld?
- eper
- citrom
- bazsalikom
- spárga
- narancs
- rebarbara
- libamáj
- kacsamell
- csirkemell
- rák
- lazac
Mire használd fel a bodzaszörpöt?
- készíts belőle salátaöntetet (adj hozzá balzsamecetet, olajat)
- készíts belőle panna cotta-t
- készíts belőle krémeket (keverd össze mascarponeval, 25 dkg mascarpone + 1 dl szörp)
Most pedig jöjjön a várva várt recept!

BODZÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
- 300 g fehérliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- bodza virágok
- 250 g natúr joghurt
- 230 ml tej (vagy víz)
- 4 ek olvasztott vaj
- TÁLALÁSHOZ: 1-2 citrom leve + méz
Elkészítése:
- A száraz hozzávalókat keverjük össze.
- A tojást verjük habosra az olvasztott vajjal és adjuk hozzá a joghurtot és a száraz keveréket.
- Lassan keverjük össze csomómentesre, majd a folyadék többi részét is adagoljuk a masszához és jól keverjük össze.
- A bodza virágokat szedjük le a szárról, adjuk a tésztához és keverjük jól össze.
- Palacsinta sütőben süssünk belőle 10-15 cm átmérőjű vastag palacsintákat.
- A meleg palacsintákra tegyünk ízlés szerint mézet és csepegtessünk rá friss citromlevet. A citrom héját is rá szerelhetjük.