Bocuse d'Or Kisokos
A Bocuse d’Or verseny már itthon sem ismeretlen, hisz 2016-ban Magyarország adott otthont a verseny európai selejtezőjének, amit Széll Tamás elképesztő módon megnyert. Ez hatalmas jelentőséggel bír. 2013-ban volt az első alkalom, hogy magyar versenyző – aki épp Ő volt – részt vehetett a világdöntőn. Már az akkori (10. hely) eredménye is óriási siker volt első bálozóként, ezt követően azonban 2016-ban az európai verseny megrendezésének a joga és maga a győzelem, már szinte hihetetlen. Ilyen rövid időn belül, ekkora fejlődést nem is tudom elért-e valaha valaki, a versenybe újonnan belépő országok közül. Magyarország már biztosan kitörölhetetlenül beírta magát a Bocuse d’Or történelembe.
Nekünk több alkalommal is volt szerencsénk a versenyeken részt venni (2013. Lyon, 2014. Stockholm, 2015. Lyon, 2016. Budapest), így már alig várjuk a folytatást. A rendezvény hangulata zseniális, épp, mint egy sportesemény, hatalmas hangzavar és szurkolás segíti, lelkesíti a versenyzőket.
Íme néhány összefoglaló a korábbi versenyekről:
Hamarosan itt a világdöntő, amit minden második éven Lyonban rendeznek, idén január 24-25-én. Nagy az izgalom, hisz Tamás nagyon jó esélyekkel indul az európai győzelmet követően. Ennek apropóján készítek most egy rövid sorozatot, mit is kell tudnunk a versenyről és erről az egészről.
A kezdetek
Az első versenyt 1987-ben rendezték meg Lyonban, miután 1985-ben Paul Bocuse egy lyoni kiállítás alkalmával felvetette, hogy a gasztronómiai szakma fejlődését nagyban elősegítené, ha a kiállítás ideje alatt rendeznének egy nemzetközi melegkonyhás séf versenyt. A tervet a megvalósítás követte, így két év múlva az első versenyzők felálltak a kiállításon felállított főzőpultok mögé, hogy összemérjék tudásukat. Az elmúlt években a szabályzat, a nevezési rend többször változott és a rendezvény az egész világon a legrangosabb szakácsversennyé nőtte ki magát. Idén a versenyen az 30. évfordulót is ünnepeljük. Természetesen a kiállítás (Sirha) továbbra is nagy jelentőségű, de ma már a verseny az első számú attrakciója.
Paul Bocuse – a 20. század egyik legjelentősebb francia szakácsa. Nevéhez fűződik a nouvelle cuisine fogalma, ami egy magasabb szintre helyezte a gasztronómiát a fejlődésben. Már 9 évesen apja mellett dolgozott az étteremben, ezt követően pedig számos neves étterem konyháján fejlesztette tudását. Már 22 évesen 3* Michelin csillagos étterme volt. 2008-ban megalapította saját főzőiskoláját a világhírű Institut Paul Bocuse – École de Management Hôtellerie Restauration & Arts Culinaires-t. Nem csak a nevét, hanem az egész életét a gasztronómiának és a versenynek szentelte. Olyannyira, hogy idős kora ellenére 2013-ban Ő adhatta át a győztes trófeát Thibaut Ruggeri-nek, az akkori francia versenyzőnek.
2017. január 24-25
A versenyre 24 országból érkeznek résztvevők és több hónapnyi gyakorlás után 5,35 óra alatt mutatják meg tudásukat a zsűrinek és a világnak. A két versenynapon 12-12 versenyző száll ringbe, azzal a céllal, hogy a második versenynap délutánján a dobogó valamelyik fokáról nézzen a szurkoló közönségre.
Az idei résztvevő országok listája a következő:
- Magyarország – Széll Tamás
- Németország – Marvin Böhm
- Ausztrália – Daniel Arnold
- Belgium – Peter Aesert
- Brazília – Giovanna Grossi
- Kanada – James Olberg
- Chile – Homero Burgos
- Kína – Peter Lin
- Dél-Korea – Joonjae Ham
- Denmark – Morten Falk
- Estonia – Dmitri Rooz
- USA – Mathew Peters
- Finnország – Eero Vottonen
- Franciország – Laurent Lemal
- Guatemala – Marcos Jose Saenz Gonzáles
- Izland – Viktor Andrésson
- Japán – Kotaro Hasegawa
- Marokkó – Issam Jaafari
- Norvégia – Christopher William Davidsen
- Hollandia – Jan Smink
- Szingapur – Eng Tong Yew
- Svédország – Alexander Sjögren
- Svájc – Filipe Fonseca Pinheiro
- Uruguay – Jessika Toni
Az alábbi sorrendben és napokon fognak főzni a versenyzők:
Tamás az első napon lesz, és utolsóként fog kezdeni és tálalni, a 12-es konyhapultban főz majd. Olyan országokkal lesz egy napon, mint Norvégia, Dánia, Franciaország, Japán, Svédország, Hollandia… a nagy nevek az USA kivételével, mind az első napon főznek.
A verseny
A séfeknek a versenyen 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy a megadott alapanyagokból a két ételt a zsűri számára elkészítsék. Egy másodperccel sem több. A versenynek nagyon szigorú szabályzata van, amivel a résztvevőknek teljesen tisztába kell lennie. Nem elég az elkészített ételnek kiválónak, tökéletesnek lennie, számos egyéb szempontnak is meg kell felelni a szabályzat alapján. A két tálat mindig egy-egy adott alapanyagra felépítve kell elkészíteni, de alapvetően a versenyzőknek szabad keze van a kreativitást illetően.
Az elmúlt években egy hústálat és egy haltálat kellett prezentálnia a séfeknek. A hústálhoz az információkat kapják meg elsőként, míg a haltál fő alapanyagát csak Novemberben. Idén, a 30. évfordulón, a hústál alapanyaga a Bresse-i csirke és a folyami rák lesz, mivel 1987-ben az első versenyen a győztes tálon a séf (Jacky Fréon) is ezeket az alapanyagokat használta.
A második tál alapanyagát novemberben hoztál nyilvánosságra, ami mindenki legnagyobb meglepetésére nem hal. Idén, a verseny történetében először második tálként egy vegetáriánus ételt kell elkészítenie a séfeknek. Azt gondolom ez hatalmas változás, hisz ezáltal a kizárólag zöldség alapú vegetáriánus ételek előkelő helyre kerültek a gasztronómiában.
A zsűri
A 24 tagból álló kóstoló zsűrit a résztvevő országok delegálják. A pontozásukban nagy hangsúlyt fektetnek az ízre (40 pont/tál), a prezentációra, tálalásra (20 pont/tál), és a helyi, a versenyző saját országára vonatkozó sajátosságokra (20 pont / tál). A kóstoló zsűri pontszámát egészíti ki a konyhai zsűri értékelése, ami két fő szempontot néz: a fenntarthatóságot/ hulladék minimalizálást (10 pont) és a higiéniát, együttműködést (10 pont/ tál).
Érdekességek
Léa Linster (Luxemburg) – ” Léa, you are the queen of taste” – mondta róla Paul Bocuse, amikor a hölgy megnyerte az 1989-es versenyt, beírva magát ezzel a Bocuse d’Or történelembe, mint az első és eddig egyetlen női győztes séf.
Rasmus Kofoed (Dánia)– három alkalommal is a dobogón állt: 2005-ben bronz, 2007-ben ezüst, 2011-ben pedig arany szobor volt a jutalma. Jelenleg Koppenhágában vezeti világhírű éttermét, a Geranium-ot. Jelenleg Tamás mentora is a versenyre való felkészülésben. 🙂
Odd Ivar Solvold (Norvégia) – 1997-ben bronz szoborral térhetett haza, azóta pedig több győztes séf mentora és felkészítője volt. Norvégia így az elnyert 5db Bocuse trófeával erősen Franciaország nyomában jár.
Philip Tessier (USA) – 2015-ben ezüst trófeával térhetett vissza Amerikába Thomas Keller-rel. Hatalmas volt a boldogság, ugyanis elképesztően régóta versenyeznek és 2015-ig a 6. hely volt a legjobb, amit elértek. Emlékszem Thomas Keller arcára, amikor megtudta a helyezést 🙂
Noriyuki Hamada (Japán) – az ázsiai országok már a verseny kezdetétől jelen vannak, de William Wai (Szingapur)1989-es bronz eredménye után egészen 2013-ig nem sikerült újra a dobogóra kerülniük. Noriyuki Hamada azonban 2013-ban egy újabb bronz trófeát szerzett Ázsiának. Ezen a versenyen már mi is ott voltunk. Annyira boldog volt, a comis-ja pedig zokogott!
Franciaország és a Skandináv országok – fej-fej mellett haladnak, már ami a Bocuse trófeák számát illeti. Eddig nekik van a legtöbb , 7-7 trófeával büszkélkedhetnek. Ki tudja meddig, hisz az utóbbi években olyan országok is felkerültek a dobogóra, mint Japán (bronz, 2013-ban) és USA ( ezüst, 2015).
Bocuse d’Or és Magyarország
A sikerek 2012-ben kezdődtek, amikor Magyarország sikeresen helytállt az európai döntőn és Széll Tamás bekerült a 2013-as világversenyre. A versenyre való felkészülésben ekkor két, a Bocuse d’Or-on már sikereket elért séf mentorálta Tamást, így Lyonban a 10. helyre tornázta fel magát a 24 versenyző közül.
A felkészüléséről annó készítettünk is egy 50 perces, izgalmas dokumentum filmet, aki még nem látta, itt megnézheti. Ugyan már nem teljesen aktuális, a mostani csapat más szereplőket fog közre, de a lényeg és hangulat benne van).
Tamás a versenyt 2014-2015-ben kihagyta. A 2014-es európai döntőt Stockholmban rendezték, ahol Molnár Gábor megszerezte a lehetőséget a 2015-ös világversenyen való részvételre, illetve itt jelentették be, hogy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által beadott pályázattal Magyarország megnyerte a 2016-os európai döntő rendezésének jogát, ezzel feltéve az országot az európai és a világ gasztronómiai térképére. Molnár Gábor 2015-ben Lyonban a 13. helyet szerezte meg.
Tamás a februári hazai kvalifikációt megnyerve indult a 2016-os európai döntőn és mindenki legnagyobb örömére és meglepetésére egy arany „szobrocska” lett a jutalma. Emlékszem a pillanatra, amikor bejelentették a harmadik, második helyezettet… már pakoltam a telefonom, mire meghallottam, hogy Tamás nyert. Egyszerűen felrobbant a helyszín! Óriási meglepetés volt! Még ma is elérzékenyülök, ha erre a pillanatra gondolok.
Íme egy kis összefoglalás (ezt már nem mi készítettük), nagyon jól átadja a hangulatot annak is, aki nem volt kint a versenyen:
Tamás ezt követően 2016. nyarán kilépett Szabinával az Onyx-ból és jelenleg csak a verseny felkészülésre koncentrál. Az újabb szereplést megelőző image filmet nemrég készítettük el az Akadémia megbízásából.
Széll Tamás – Bocuse d’Or 2017 versenyző from E-motion Pictures on Vimeo.
Nemrég megjelent egy könyv az eddigi munkásságáról, itt olvashattok erről és nézhettek bele. Én a biztonság kedvéért aláírattam vele, ki tudja évek múlva milyen értékes lesz ez a szignó 🙂
Magyar műsorvezető
Széll Tamás mellett a 2017-es januári döntőn lesz még egy magyar „produkció”, ami szintén egy meglepő fordulat a Bocuse d’Or történelmében. Most elsőként nem francia, hanem ráadásul magyar műsorvezetője lesz a versenynek, mégpedig Világevő Jókuti András. Annyira megtetszett a szervezőknek ahogy Budapesten vezette Mautner Zsófival a versenyt, hogy felkérték a 2017-es versenyre. Én azt sejtem mögötte, hogy mivel ez egy jubileumi verseny, így több meglepő fordulttal is készülnek majd a szervezők, és ez is egy ezek közül. Kiderül. Én mindenesetre örülök, mert ez hatalmas dolog egy olyan országban, ahol még angol nyelvű weboldalak sincsenek az éttermekhez és a francia nyelv ismerete nélkül nehézkes a boldogulás 🙂
Hajrá Magyarország!
HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- csatlakozz Instagram oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz