Berlin – ezt a 10 látnivalót ne hagyd ki + VIDEÓ

Berlinbe utaznál, de nem tudod milyen a város és mit érdemes megnézni? Sokáig én sem ismertem, de ez nagy hiba volt! Berlin egy zseniális, élő és nyüzsgő város.  Most mutatok Neked 10 látnivalót, amivel, mind a felnőttek, mind a gyerekek boldogok lesznek, legyen az egyéni út vagy családos kiruccanás. De kezdjük az elején…


Pár évvel ezelőtt egy nyári napon, amikor street food hashatg-re rákeresve rengeteg íncsiklandztó ételfotóra bukkantam a neten, elkezdtem követni egy Berlin Food Stories nevű Instagram oldalt. Nem tudtam betelni a posztolt ételek látványával. Berlin számomra addig a percig a kevésbé érdekes európai városok kategóriájába tartozott. Nem tudtam róla sokat, nem nézegettem róla képeket, nem olvastam utána a látnivalóinak, nem voltam motivált, hogy meglátogassam. A berlini falnál többet nem tudtam róla. Azon a meleg nyári napon azonban felkerült a meglátogatni kívánt bakancslistás városok közé. Egy város, ami ennyi gasztronómiai csodát rejteget? Hogy lehet, hogy eddig nem tudtam róla?

Enjoy Berlin from E-motion Pictures on Vimeo.

 

Hiába könnyen elérhető célpont, a látogatás maga több évet váratott magára. Idén nyáron sikerült kiruccanunk, mivel a Német Turisztikai Hivatal megbízott bennünket, hogy készítsünk egy filmet a berlini gasztronómiáról. Mi másról? Minden álmom így váljon valóra 😊

Mielőtt azonban belemélyednék a kulináris kalandozásba, vegyük sorra a kötelezőket: hogyan jussunk el és mit nézzünk meg, ha eldöntöttük, hogy a következő utunk Berlinbe vezet?


KIUTAZÁS


Több fapados társaság  ( Wizzair, Easyjet, Ryanair)  is indít járatokat a német városba. Érdemes kitartóan böngészni az oldalaikat a legjobb ajánlatért (már akár 10.000 forint körüli összegért lehet már találni retúr jegyeket, ha szerencsénk van).

Berlinnek két repülőtere van (Tegel és a Schönefeld) és nekünk volt szerencsénk mindkettőt kipróbálni.  Egyik sincs extrémen távol, de a Tegel közelebb van a városhoz, mint a másik. Mindkét helyről tömegközlekedéssel lehet bejutni a városba. A reptéren könnyű megtalálni a táblák segítségével a megfelelő járatot.


TÖMEGKÖZLEKEDÉS


A berlini tömegközlekedés nagyon jó, szinte mindenhova el lehet jutni rövid időn belül valamilyen eszközzel. Mi 4 napos ABC Berlin Welcome Card-ot használtunk, amivel korlátlanul lehet tömegközlekedni és számos múzeumba kedvezményes bejutást biztosít.

A kártyának két típusa van: az egyik az AB jelzésű kártya a másik pedig az ABC jelzésű.  A kettő között az egyik különbség, hogy az AB csak a Tegel reptérre való közlekedést tartalmazza, a másik viszont a Schönefeld-re is eljuttatja felhasználóját. A kártya weboldalán rengeteg információt lehet találni, érdemes részletesen elolvasni. Itt lehet tájékozódni a múzeumi kedvezményekről is. Tömegközlekedési vonaljegyeket lehet külön is vásárolni, ráadásul sok helyre gyalogosan is el lehet jutni, amennyiben a belvárosban lakunk, így a Welcome Card megvásárlása nem minden esetben térül meg, ha nem szeretnénk a fontosabb múzeumokat végigjárni. Fontos számolgatni, hogy megtudjuk nekünk megtérül-e a beruházás.


SZÁLLÁS


A városban rengeteg hotel és hostel található, minden árkategóriában sorakoznak a szálláshelyeket. Én a Booking.com-on szoktam keresgetni, de jó kiindulás az Airbnb is.

Mi egy A&O Berlin Mitte nevű hostelben szálltunk meg, ami ár/érték arányban kiváló választásnak bizonyult, a mi igényeinknek megfelelően: belvárosban volt, nem töltöttünk ott sok időt és nem zavart a zaj. Ez egy hostel, így az átlagéletkor 20 év alatt van, vagy legalábbis nem sokkal haladja meg ezt az életkort, ami azt is jelenti, hogy este beszélgetnek, zenét hallgatnak, sőt bulizhatnak is az ott lakók. Hatalmas komplexum, így a bejelentkezés, a reggeli mind nagyüzemben történt. Mivel a fiatalokat célozza meg, így a wifi szuper gyors volt és az egész hostelben egyformán rendelkezésre állt. Mi egy új szárnyban szálltunk meg, kétágyas szobában, saját fürdőszobával, így a szobánk teljesen rendben volt.  Kicsit aggódtam a Booking.com-on lévő értékelés miatt, de mi kellemesen csalódtunk, elégedettek voltunk.


TOP 10 LÁTNIVALÓ – SZERINTEM 


Ha már eljutottunk Berlinbe, akkor ne csak a gasztronómiát térképezzük fel, hanem szánjuk pár napot a nevezetességek felfedezésére is. A teljesség igénye nélkül összeszedtem a szerintem legfontosabb 10 látnivalót.

1 / Reichstag –  a német parlament épülete – az építészete nagyon különleges. A belépés ingyenes, de regisztrálni kell.

2/ Brandeburgi kapu – a belvárosban található, Berlin egyik jellegzetessége. Naplementében és kora reggeli órákban is nagyon hangulatos látványt nyújt.

3/ Berlini fal emlékmű – nem lehet szavakkal leírni…állsz ott a csendben, kukucskálsz a réseken…látod a szemben álló házakat és tudod, hogy ami számodra elképzelhetetlen, az nem is olyan régen a berlini valóság volt…hátborzongató élmény. Itt találjátok a címét. 

4/ Potsdamer Platz – Panorámapunkt – ez a tér a berlini fal lerombolása után kelt életre és elképesztő fejlődésen ment keresztül. Ma az egyik legfontosabb üzleti negyed Berlinben, számos irodaház és üzletotthona. A téren található toronyba fel lehet menni, ahol elképesztő panoráma tárul elénk. A kilátónál egy fotós kiállítás is van angol nyelvű leírásokkal, ahol jobban megismerhetjük a berlini fal történetét.

5/ East Side Gallery – egy hosszabb falszakaszt meghagytak és graffitikkel, képekkel dekorálták. Erőteljes élmény, nem szabad kihagyni. A látogatása ingyenes, az utca része.

6/ DDR múzeum – bemutatja a régi Németországot. Aki a 60-as 70-es években született sok általa ismert tárgyat fog látni. Retró utazás 😊 Készülni kell azonban a hosszú várakozási időre. amikor mi voltunk nagyon sokan álltak sorba, hogy bejussanak a múzeumba.

7/ Berlini állatkert – egy hatalmas parkban található. A gyerekek kedvence.

8/ Városi hajótúrák – különböző hosszúságú hajós kirándulásokon lehet részt venni a Spree folyón, amely átszeli Berlint. Érdeklődéstől, kedvtől függően lehet válogatni a túrákban. Ajánlott rajta részt venni, mert egy teljesen más irányból látható a város általa. Mi egy 1 órás úton vettünk részt, a legnagyobb melegben aszalódtunk, de imádtuk. Több pontról is indulnak utak. amit mi találtunk az a DDR Múzeum előtt található hajókikötőből indult és oda is érkezett vissza.

9/ Madame Tussaud Berlin – londoni mintára készül viaszbábú múzeum, ahol számos hírességgel lehet „pacsizni” egy fotó erejéig… na jó, nem, csak nézni lehet őket, de élethűek 😊

10/ Berlin Dungeon – rémisztő történelmi program a London Dungeon mintájára erős idegzetűeknek. Van angol nyelvű előadás is.

+ 1 ráadás, ami 2018. december végéig van csak nyitva – ez pedig a Currywurst Múzeum, ahol bemutatják ennek a német ételnek a történetét és kóstolót is kaphatunk belőle.

Ha még több látnivalóra vágytok, akkor olvassátok el Travellina írását is, aki szintén összegyűjtötte a szerinte érdekes berlini múzeumokat.


Hamarosan folytatás következik, a következő cikkemben belemélyedünk a berlini gasztronómia világába.