Báránygombóc indiai paradicsomos mártásban

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

Amikor Marokkóban jártunk ettünk egy nagyon finom, paradicsomos húsgolyós tagine-t. Az egyik szállásunkon Fez-ben, a tulajdonos meginvitált egy közös főzésre a többi vendéggel együtt és az egyik étel, amit elkészítettünk az előbb említett paradicsomos tagine volt. Akkor teljesen beleszerettem ebbe a nagyon egyszerű, de isteni finom receptbe.  Emlékszem együtt szereztük be az alapanyagokat a riad* közelében fekvő piacon. Igaz, Marokkóban minden utca piac 🙂 *A riad olyan szállás Marokkóban, amit igazi marokkói otthonokból, lakásokból alakítottak ki, autentikus belsőépítészettel, bútorokkal, így egészen átadják az ország hangulatát.

Maga az arab étel nem volt más, mint paradicsommal összefőzött húsgolyó, amibe bele volt ütve néhány tojás, amelyek finoman lágyra sültek a főzési idő utolsó perceiben.

Ez az élmény inspirálta a mostani ételnek az elkészülését, amikor tavaly A Mi Otthonunk márciusi számába húsvéti finomságokat kellett készítenem. A koncepció az volt, hogy a hagyományos húsvéti alapanyagokat dolgozzam fel, de rendhagyó módon, kicsit más formában, nem a klasszikus magyar vonalat követve. Ebben a receptben az arabos fűszereket kicseréltem indiaira és mivel szeretem a friss zöldségeket, salátákat, így a tálalásnál azzal is játszottam egy kicsit. Enélkül is finom az étel, de a friss zöldek is jót tesznek neki.


Báránygombócok indiai paradicsomos mártásban, lágy tojással


Hozzávalók 4 személy részére:

  • 500g darált bárányhús
  • 3 kaliforniai paprika, lehetőleg különböző színűek
  • 300g koktélparadicsom
  • 1 paradicsomkonzerv (kockázott)
  • 1 chili paprika
  • 2 teáskanál őrölt garam masala fűszerkeverék
  • 4 tojás
  • só, bors
  • friss újhagyma
  • borsó, rukkola vagy más saláta

Elkészítése:

  1. A húst egy-két teáskanál sóval elkeverjük és gombócokat formálunk, melyeket egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a kicsumázott, felszeletelt paprikát, a koktélparadicsomokat és hagyjuk 5 percig fedő alatt párolódni.
  3. Ekkor felöntjük a paradicsomkonzervvel, 1 dl vízzel.
  4. Belekeverjük a fűszereket, beletesszük a chilit és fedő alatt 30 percig főzzük.
  5. Ezután levesszük a fedőt és további 10 percig főzzük.
  6. Ekkor beleütjük a tojásokat és fedő alatt további 5-8 percig főzzük.
  7. Figyelni kell, hogy a tojás lágy maradjon, de a fehérje megszilárduljon.
  8. Tálalás előtt kettévágott újhagymával, főtt borsóval, frissen őrölt borssal tálaljuk.
  9. Köretnek friss kenyeret tálalunk hozzá.

 

Ha tetszett a recept, akkor lájkold a Facebook oldalamat és kövess az Instagramon. Nem fogod megbánni, ott naponta osztok meg ötleteket, tippeket. Jó buli! 🙂

Ha pedig csatlakoznál azokhoz a jófej Olvasókhoz, akik havonta 2-3 alkalommal megkapják a Hírlevelemet, megteheted az oldal alján vagy az oldalsávban. Ne maradj le az értékes tartalomról! 

Értesülj a legfrissebb hírekről, letölthető anyagokról, és kapd meg az információt, amit csak a hírlevél olvasókkal osztok meg!


Én sem szeretem a spam leveleket! Adataidat senkinek nem adjuk ki! Powered by ConvertKit
Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+