Banános granola – műzli
Nyáron rendeltem néhány angol nyelvű szakácskönyvet és volt köztük egy igazán egészséges könyv is. Ez a recept egy abban szereplő granola alapján készült. Más alkotóelemeket használtam, de a banán, mint fő alkotóelem maradt, hisz ez fogja össze a magokat. Nagy előnye, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak a datolyában és a banánban megtalálható cukrok édesítik a zabpelyhet.
Zabpehely:
A zabpehely glikémiás indexe alapján közepes felszívódású gabonaféle, tökéletes reggeli étel. Hosszabb ideig biztosítja a reggel szükséges energia szintet. Magas a fehérjetartalma és sok vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium van benne. Természetes lúgosító hatása van. De miért jó mindez? A foszfor elősegíti a szíranyagcserét, szerepe van az idegrendszer működésében, a csontok, fogak épségének megőrzésében, gyerekeknél pedig a kialakulásukban. A kalcium felszívódását erőteljesen növeli. Mivel a zabpehely kalciumot is tartalmaz így a kettő együtt nagyon hatásos. A magnézium szintén nagyon értékes nyomelem, közel 300 enzim működéséhez szükséges.
A lúgosít hatás is fontos, főleg ha sok savas ételt fogyasztunk (tejtermék, húsok, édességek).
Arról, hogy a zab fogyasztható-e gluténérzékenység esetén megoszlanak a vélemények, mivel ugyan a zab gluténmentes, de átszennyeződések lehetnek. Kapható kifejezetten gluténmentes zab.
A paleo diétában szintén megoszlanak a vélemények arról, hogy fogyasztható-e a zab. Több szakirodalom is azt írja, hogy a zab fogyasztható, amennyiben más gluténtartalmú étellel nem kombináljuk.
Banános reggeli granola
Hozzávalók:
- 400 g zabpehely
- 100 g aszalt datolya meleg vízben áztatva 30 percig
- 3 banán
- 1/4 teáskanál himalájai só
- 2 evőkanál kókuszzsír
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
2. A banánt és a beáztatott datolyát turmixoljuk össze, majd keverjük bele a kókuszzsírt és a sót.
3. A banános krémet keverjük össze a zabpehellyel, jól forgassuk át, hogy minden zabszemre jusson kötőanyag. Ezt követően egy sütőpapírral kibélelt tepsire terítsük ki a masszát.
4. A tepsit helyezzük az előmelegített sütőbe és süssük 30 percig. Ekkor óvatosan fordítsuk meg a masszát, nem baj, ha törik, de törekedjünk arra hogy minél nagyobb darabokban maradjon. Süssük további 20-30 percig. figyeljük a gabona színét, illatát. Ha szép enyhén barna, ha látszik hogy megszáradt vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
5. Miután kihűlt törjük tetszőleges szerinti darabokra és légmentesen tároljuk.
Hetekig eláll.
(forrás: Julie Morris: Superfood Kitchen)
Nagyon szeretem a házilag készült granolát! Én is csináltam egy banánosat, de még nem tettem ki a receptet! 😉