Mit szoktatok reggelizni? Nálunk sokszor valamilyen müzli kerül terítékre. Ennek legfőbb oka a gyorsaság, másrészt szeretjük is, főleg a ropogós granolákat. Sajnos a bolti változatok többsége túl sok cukrot tartalmaz, édesebb, mint amit szeretünk, így viszonylag sűrűn kell készítenem házi változatokat.

Nyáron rendeltem néhány angol nyelvű szakácskönyvet és volt köztük egy igazán egészséges könyv is. Ez a recept egy abban szereplő granola alapján készült. Más alkotóelemeket használtam, de a banán, mint fő alkotóelem maradt, hisz ez fogja össze a magokat. Nagy előnye, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak a datolyában és a banánban megtalálható cukrok édesítik a zabpelyhet.

Zabpehely: 
A zabpehely glikémiás indexe alapján közepes felszívódású gabonaféle, tökéletes reggeli étel. Hosszabb ideig biztosítja a reggel szükséges energia szintet. Magas a fehérjetartalma és sok vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium van benne. Természetes lúgosító hatása van. De miért jó mindez? A foszfor elősegíti a szíranyagcserét, szerepe van az idegrendszer működésében, a csontok, fogak épségének megőrzésében, gyerekeknél pedig a kialakulásukban. A kalcium felszívódását erőteljesen növeli. Mivel a zabpehely kalciumot is tartalmaz így a kettő együtt nagyon hatásos. A magnézium szintén nagyon értékes nyomelem, közel 300 enzim működéséhez szükséges.
A lúgosít hatás is fontos, főleg ha sok savas ételt fogyasztunk (tejtermék, húsok, édességek).

Arról, hogy a zab fogyasztható-e gluténérzékenység esetén megoszlanak a vélemények, mivel ugyan a zab gluténmentes, de átszennyeződések lehetnek. Kapható kifejezetten gluténmentes zab.

A paleo diétában szintén megoszlanak a vélemények arról, hogy fogyasztható-e a zab. Több szakirodalom is azt írja, hogy a zab fogyasztható, amennyiben más gluténtartalmú étellel nem kombináljuk.

Banános reggeli granola

Hozzávalók: 

  • 400 g zabpehely
  • 100 g aszalt datolya meleg vízben áztatva 30 percig
  • 3 banán
  • 1/4 teáskanál himalájai só
  • 2 evőkanál kókuszzsír

Elkészítése: 
1. A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
2.  A banánt és a beáztatott datolyát turmixoljuk össze, majd keverjük bele a kókuszzsírt és a sót.
3. A banános krémet keverjük össze a zabpehellyel, jól forgassuk át, hogy minden zabszemre jusson kötőanyag. Ezt követően egy sütőpapírral kibélelt tepsire terítsük ki a masszát.
4. A tepsit helyezzük az előmelegített sütőbe és süssük 30 percig. Ekkor óvatosan fordítsuk meg a masszát, nem baj, ha törik, de törekedjünk arra hogy minél nagyobb darabokban maradjon. Süssük további 20-30 percig. figyeljük a gabona színét, illatát. Ha szép enyhén barna, ha látszik hogy megszáradt vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
5. Miután kihűlt törjük tetszőleges szerinti darabokra és légmentesen tároljuk.
Hetekig eláll.

(forrás: Julie Morris: Superfood Kitchen) 

 

1 hozzászólás

  1. Zita dátum szeptember 27, 2013 7:51 du.

    Nagyon szeretem a házilag készült granolát! Én is csináltam egy banánosat, de még nem tettem ki a receptet! 😉

Szóljon hozzá!





Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..