Babos töltött káposzta – rizs nélkül

töltött káposzta

Szeretem a hagyományos ételeket a hagyományos formájukban elkészíteni, mégis alkalomadtán kísérletezek velük egy picit. Megnézem mi passzol hozzájuk, kipróbálom, hogyan lehet még jobban megalkotni őket.

Ennek köszönhető például az a TIPP is , hogy pörköltkészítéskor a már megpuhult, hagymás szaftot  összeturmixolom mielőtt beleteszem a húst, ezáltal isteni krémes lesz a főzés végén a szaft, úszkáló hagymadarabok nélkül. Bár az is igaz, ez utóbbi főleg azért fordul elő, mert túlsül a hagyma és nem párolódik…na de ez egy másik történet…nem a töltött káposztához passzol, csak eszembe jutott, mint egy példa arra, hogy néha érdemes alakítani a hagyományos ételeken.

A töltött káposzta esetében szerettem volna egy olyan változatot készíteni, amiben nincs rizs, innen jött az ötlet. No meg onnan is, hogy a Nők Lapja Konyha januári, egytálételekre tematizált számába éppen töltött káposztákat kellett készítenem.


töltött káposzta

BABOS TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Gluténmentes, tejmentes, szénhidrát csökkentett – középhaladó
Előkészítés: 30 minutes
Sütés / Főzés: 2 hours
Teljes elkészítési idő: 2 hours 30 minutes
Ételtípus: Főétel
Diéta / Ország: Gluténmentes, Húsos, Szénhidrátcsökkentett, Tejmentes
Kulcsszavak: bab, babos étel, káposztás étel, káposztás recept, magyar konyha, töltött káposzta
Mennyiség: 4

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált sertéshús (vega változatra tippet mutatok a poszt alján)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál őrölt piros paprika
  • 1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
  • 25 dkg konzerv bab
  • só ízlés szerint

Az összeállításhoz:

  • 100 dkg savanyú káposzta (kb 10-15 db levél és a többi aprókáposzta)
  • 30 dkg füstölt hús (vega változat esetén kiváltandó 2 tk füstölt őrölt paprikával)
  • 1 teáskanál őrölt piros paprika
  • 1 evőkanál liszt (gluténmentes verzióhoz: kukorica keményítő, de el is hagyható)
  • 1 db bordó konzerv bab
  • 5 dl víz
  • 4 evőkanál tejföl (tejmentes tálaláshoz szójajoghurt vagy el is hagyható)

Elkészítés:

  • A fokhagymát megpucoljuk és a darált húshoz adjuk. Belekeverjük a paprikát és a köményt is, megsózzuk és jól összedolgozzuk a húst.
  • A babot lecsöpögtetjük és a húshoz keverjük.
  • A savanyú káposzta leveleket megtöltjük a hússal. Ehhez a káposztalevél torzsához egy-két evőkanálnyi tölteléket teszünk, a levél oldalát felhajtjuk és feltekerjük. Így járunk el minden levéllel.
  • A füstölt húst 2×2 centis kockákra vágjuk.
  • Az apró káposztát a feldarabolt füstölt hússal együtt egy nagy lábas (lehetőleg öntött vas) aljára tesszük.
  • Erre sorban ráhelyezzük egymás mellé szorosan a töltelékeket.
  • Megszórjuk az egy evőkanál őrölt piros paprikával, majd a liszttel, enyhén megsózzuk és felöntjük a vízzel. A vízmennyiség akkor jó, ha a káposztamennyiség feléig ér.
  • Lefedjük és közepes lángon 1,5 órán át főzzük.
  • A főzési idő utolsó fél órájában hozzáadjuk a konzerv babot is.
  • Miután elkészült az étel, tejföllel tálaljuk.

HOGYAN VARIÁLJAM? – FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

 

  • bab lehet vegyesen: fehér bab, vörös bab, ahogy szeretnéd.
  • Használhatsz más hüvelyeseket is: lencsét, csicseriborsót, sőt akár dióval is dúsíthatod a tölteléket.
  • Ha vega töltött káposztát készítenél, akkor a húst váltsd ki főtt lencse, dió, főtt bab egyenlő arányú keverékével, azt fűszerezd és azzal töltsd meg a leveleket.
  • Még finomabb lesz a káposzta, ha nem a tűzhelyen, hanem a sütőben készíted el, vasedényben, alacsony hőfokon sok órán keresztül. 100 fokon akár 6-8 órán át. Az ízek fantasztikusan összeérnek és nem tud túlkészülni az alacsony hőfok miatt.  Beteszed este és reggelre elkészül az étel 🙂