Az alma új élete – Fahéjas almás morzsapite

almás morzsasüti

Gyors desszertre vágysz? Valami melengető finomságra, amivel nem kell sokat bajlódnod? Ez a fűszeres fehérboros  almás morzsapite a Te desszerted lesz, imádni fogod garantálom.  Ráadásul ezentúl szinte bármilyen gyümölccsel el tudod majd készíteni!

Csináld meg most! Utána pedig próbálkozhatsz szilvával, sárgabarackkal, bogyós gyümölcsökkel. Ha nem szeretnéd, hogy fehérboros legyen az almás töltelék, akkor az almát nem is kell hőkezelni a sütés előtt, így még gyorsabban elkészül a pite. A többi gyümölcsöt sem kell főzni, nyersen beleteheted a tálba, rászórod a morzsát, megy a sütőbe és már kész is. Ez az egyik kedvencem.

TIPP 1- Ha pedig kis tálkákba teszed a gyümölcsöt és úgy rá a morzsát, akkor egyszemélyes adagokban tudod elkészíteni, így tálaláskor is szép lesz, a nagy tálból kiszedve ugyanis nem annyira dekoratív. 🙂

TIPP 2 - Turbózhatod vanília fagyival. A meleg-hideg kombinációja izgalmat visz a desszertbe, még finomabb lesz ezáltal.

 


FEHÉRBOROS ALMÁS MORZSASÜTI (CRUMBLE)


Hozzávalók egy kb 20cm-es formához, de üvegtálban is elkészíthető:

  • 60 dkg alma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 dl száraz fehérbor (elhagyható)

A morzsához:

  • 5 dkg liszt
  • 8 dkg apró zabpehely
  • 8 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • vágott mandula

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tálat enyhén kivajazzuk.
  3. Az almát felkockázzuk és egy serpenyőben a borral, a cukorral és a fahéjjal magas hőfokon addig forraljuk, amíg a bor elpárolog. Ha bor nélkül készítjük, akkor csak felkockázzuk, befűszerezzük és a hőálló tálba halmozzuk.
  4. A morzsához a cukrot, a jéghideg vajat, a zabpelyhet és a lisztet elmorzsoljuk.
  5. Az almát a tálba öntjük (vagy ha nem főztük, akkor már benne van), megszórjuk a morzsával, meghintjük vágott mandulával és a sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.

Melegen és hidegen is nagyon finom.