A legjobb, ami a májjal és a zöldbabbal történhet

Ismerős a helyzet? Éppen végeztél a munkában, nem tudod mit főzz. Rohansz, nagyon éhes vagy és legszívesebben negyed óra múlva már ennél is. De mi az, ami elkészül ennyi idő alatt, nem macerás és finom is? Ráadásul nem szendvics, vagy nem tészta…mert szénhidrátot mégsem kellene este vacsorázni.  Jó hírem van! Ez a sült máj szójaszószos zöldbabbal tökéletes választás az ilyen rohanós estékre. 

Amennyiben fagyasztott zöldbabból készíted és két serpenyőt használsz, akkor tényleg 15 perces étel. Ha csak egy serpenyőd van, akkor sincs baj, csak 5-8 perccel több lesz az elkészítési idő. Ez az étel azért is jó, mert nem is drága így hó végén sem terheli meg a pénztárcád. Ha pedig előrelátó vagy és extra adagot is készítesz belőle, másnap ebédre is elviheted. Ja, hogy nem szeretnéd ugyanazt enni? Nos, akkor olvasd végig a posztot és a végén azt is megmutatom, hogy lesz egy ételből kettő.

Az eredeti recept az augusztusi Nők Lapja Konyhában jelent meg további receptjeimmel együtt.


SÜLT MÁJ, SZÓJASZÓSZOS, SZEZÁMMAGOS ZÖLDBABBAL 


Hozzávalók 4 személy részére:

  • 80 dkg csirke vagy kacsamáj
  • frissen őrölt fekete bors
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 0,8-1 kg zöld hüvelyű zöldbab
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál szezámmag

Elkészítése:

  1. A zöldbab végeit levágjuk és a hüvelyt ketté vágjuk. Enyhén sós forró vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük.  Fagyasztott zöldbab esetén ez a lépés elhagyható.
  2. A májat megtisztítjuk, ha szükséges (kivágjuk az ereket), majd serpenyőben kevés olajon megsütjük. Megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd fogyasztásig félretesszük.
  3. Ugyanabban a serpenyőben a (fagyasztott) zöldbabot egy kevés olajjal és a szójaszósszal együtt magas hőfokon átsütjük. Megszórjuk szezámmaggal. Ha két serpenyőnk van, akkor amíg a máj sül a babot is elkészíthetjük. Időt spórolunk vele.
  4. A sült májat a szezámmagos zöldbabbal tálaljuk. Ízlés szerint csili szószt is adhatunk hozzá.

VIDD EL EBÉDRE! 


Készíts nagyobb adagot és vidd el az ételt ebédre.

Ha nem szeretnéd ugyanazt enni másnap, arra az esetre mutatok két tippet:

  • főzz egy kis rizst és azt keverd össze egy kevés sült zöldbabbal.  Akár még az egészet is átsütheted és egy teljesen más ételt kapsz.
  • készíts sült zöldborsót. Ehhez kevés olajon pirítsd meg a fagyasztott borsót, sózd meg, ízesítsd aprított petrezselyemmel és újhagymával. Ez lehet a máj körete.

Ha szeretnél további tippeket kapni, akkor iratkozz fel az Ingyenes Mini tanfolyamomra, ami egy 5 emailből álló sorozat.