5 tipp, amivel feldobhatod a zabkását!
Vége a nyárnak, beköszöntött az ősz. Nem tudom Te, hogy vagy vele, de én nyáron inkább a hideg reggeliket szeretem, de ahogy a levegő egyre hűvösebb, a meleg reggelik veszik át a főszerepet a reggeliző asztalomon. Az egyik kedvenc meleg reggelim a zabkása.
Az olvasóimtól és a tanulóktól gyakran kapom meg a kérdés: oké, zabkása, értem, egészséges, de dögunalmas egy idő után minden nap.
Hogyan lehet feldobni a zabkását, hogy változatos legyen heteken át?
1. Változatos alapanyagokból készítsd!
Ne ragadj le csak a zabnál vagy annak egy formájánál. A zabnak is van több megjelenési állapota - van egész pehely illetve van töret vagy tört pehely. A pehely nagyobb, keményebb, leginkább a tejberizshez hasonlítanám az állagát, míg a töret pépesebbre fő és inkább puha kása, tejbegríz jellegű. Mivel a textúra befolyásolja a végső ízt, ezért a két különböző formája a zabnak más-más végeredményt ad. A zabon kívül használhatsz más gabonákból készülő pelyheket is (árpa, rozs, rizs, hajdina, köles).
2. Használj különböző tejeket!
A zabkása készülhet tehéntejből és növényi tejekből is. Én alapvetően a növényi tejeket preferálom és szeretem váltogatni is őket. Egyik nap rizstejjel készül, máskor pedig kókusztejjel főzőm a reggelimet. Használhatsz mandulatejet, mogyorótejet is.
3. Fűszerezd!
A fűszer az étel lelke! Gyakran előhívja a bennünk élő emlékeket! Gondold végig milyen fűszereket szeretsz, mivel kapcsolatban vannak kellemes emlékeid akár utazásból, akár családi emlékekből. Mi az, amit el tudsz képzelni a zabkásán is. Merj merészet gondolni 🙂
4. Használj különböző feltéteket!
Mindenféle jóval meg lehet pakolni a már megfőtt zabkását. Mehet rá olajos mag, lekvár, gyümölcs nyersen, sütve, főzve. A textúrák változatossága kiemeli az ételt a többi közül. A puha zabkásán éppen ezért legyen mindig valami ropogós is.
5. Tálald szépen!
Tudom ez elcsépelt lehet, de mégis igaz: nem mindegy miből és hogyan fogyasztjuk az ételeinket. Így van ez a reggeli esetében is. Sőt, az sem mindegy hogyan néz ki. A tálalás gyakran meghozza az étvágyat. Próbáld meg minden nap máshogy tálalni, szórj mást a tetejére, váltogasd a tálat, amiben szervírozod. Figyeld meg a természet színeit és inspirálódj belőle. Ősszel, télen a fölszínű alkotóelemeket kívánjuk leginkább (kakaó, kókusz, sütőtök, alma, körte, dió, mogyoró). ennek ellenére azt javaslom a szürke, esős napokon használj élénk színű alapanyagokat is (bogyós gyümölcsöt például, akár fagyasztva is) és máris jobban indul majd a reggel.
A következő posztban mutatok 5 féle feltétet, aminek segítségével minden hétköznap más zabkását reggelizhetsz.