3+1 dolog, amiért jó vákuumozás a konyhában!

A vákuumozás mindenki számára ismerős dolog lehet. Találkozunk vele a boltokban, a felvágottak, húsok, pucolt zöldségek sokszor levákuumozva kerülnek a boltok hűtőpolcaira. De vajon miért alkalmazzák ezt a csomagolástechnikát és van-e létjogosultsága az otthonunkban egy ilyen eljárásnak? A válaszom az, hogy van és mutatok is 3+1 okot, hogy miért. Előtte azonban tegyük tisztába mi is az a vákuumocsomagolás. 


Mi is az a vákuumozás vagy vákuumcsomagolás?

A vákuumcsomagolás során a tárolási eszközöket (zacskó vagy doboz) légmentessé tesszük, majd ezeket úgy lezárjuk, hogy véletlenül se legyen rés a csomagoláson, tehát ne jusson levegő a csomagolásba. Ennek a célja, hogy oxigénmentesen tudjuk tárolni a belehelyezett árut.  Az oxigénmentes vagy légmentes tárolásnak az előnye pedig, hogy az élelmiszer, akár 5x tovább eltartható, hiszen a baktériumok nem tudnak olyan gyorsan szaporodni ebben az oxigénmentes közegben.

A nagyüzemekben és az éttermi konyhákon általában nagyobb gépeket használnak vákuumozásra. Mára azonban vannak háztartási készülékek, melyek kicsik és pont a háziasszonyok igényeire vannak kialakítva.

Évekkel ezelőtt vettem egy olcsó vákuumozót az egyik üzletláncban. Alig vártam, hogy használjam és gyorsan fel is ismertem az előnyeit. Néhány alkalom után azonban elromlott, igaz addig sem voltam teljesen elégedett vele. Utána jött egy hosszabb időszak, amikor nem használtam ezt a technológiát. Idén viszont megkerestem a Sous Vide Hungary-t pont a tanfolyamom kapcsán. A tanfolyamban van egy rész a hasznos gépekről és ide szerettem volna berakni olyan vákuumozót, ami tényleg jó. Nyitottak voltak, szívesen megtámogattak, így került hozzám egy minőségi, profi darab, amit hétköznapi használatra fejlesztettek ki. Nyilván nem ugyanolyan, mint az éttermi változat, tehát folyékony (víz) dolgokat nem vákuumoz, de erre nem is igazán van szükségünk. Egy lehűlt pörkölt, egy hús, hal, enyhén nedves alapanyag nyugodtan vákuumozható vele. Már nálam van a gép egy ideje és igazán megkedveltem. Működik rendesen és teszi a dolgát, ahogy kell. Nagyon elégedett vagyok! Végre egy jó vákuumozó a konyhámban! 


Ígértem, hogy mutatok 3+1 okot, miért jó és hasznos az otthoni vákuumozás és én mikor is használom a gépet:

1/ Hosszabb ideig eltarthatóak a zöldségek, húsok 

Bizonyos zöldségek hamar fonnyadásnak indulnak, ha nem megfelelő közegben vannak tárolva. Ilyen például a répa. Bizonyára tapasztaltad, hogy a hűtődben néhány nap után enyhén megfonnyad, veszít a nedvességtartalmából. Igazából a répát nem is kellene hűtőben tartani, csak hűvös (10-12 fokos) helyen.  Ha nincs egy fűtés nélküli kamrád vagy egy szigetelt garázsod, ahol nem esik nagyon le a hőmérséklet, akkor mégis marad a hűtő. Régen emlékszem nagymamám elvermelte a nyáron megtermesztett répát. A garázsban volt egy pincerész, ahol homokba rejtve tárolták a gyökérzöldségeket. Légmentesen.

Mivel ezzel nem rendelkezem és fűtés nélküli kamrával sem, így én a hűtő zöldségrekeszében tartom a répát, ami néhány nap után veszít a minőségéből. Ennek elkerülésére vagy gyakrabban kellene vásárolnom vagy másképp kellene tárolnom. A gyakrabb vásárlást nem tudom megoldani, sajnos nem tudok naponta, kétnaponta boltba menni, erre tényleg nincs időm és energiám, ráadásul a mindennapos autóhasználat sem a legjobb. Éppen ezért amikor a piacon bevásárolok levákuumozom ezeket a zöldségeket. Kiporciózom és vákuumzacskóban tárolom a felhasználásig. Hasznos ez a tárolási mód a répa, a gyökerek, a cékla, az uborka esetében.


2/ Könnyebb szervezhetőség a konyhában, akár egy héttel előre

Biztos többször előfordult már Veled is, hogy már szombaton láttad, hogy a következő heted mennyire kaotikus lesz. Egyik nap sokáig dolgozol, a másik nap a gyerekeket kell vinni edzésre, vagy esetleg munka után még vannak elintézendő dolgaid. A végeredmény, hogy későn érsz haza, a család éhes és alig van 10-15 perced arra, hogy valami ételt varázsolj az asztalra. Nekem is vannak extrémen sűrű időszakaim, amikor ilyen esetekkel szembesülök. Ilyenkor egy pici előretekintéssel nagyon könnyen előkészíthetjük, akár egy hétre is, az alapanyagokat.

Szombaton reggel kigondolod mit főznél a következő héten vagy azt, hogy milyen alapanyagokra lehet szükséged. Hogy ezt honnan tudhatod, anélkül, hogy megterveznéd a recepteket egy egész hétre? Erről van egy lecke a Főzz Érzésből Online Alap Főzőtanfolyamon, úgyhogy most erre nem térnék ki, de vannak erre módszerek. Tehát, ha meg van, hogy mire van szükséged a szombati piacon megveszed, előkészíted és levákuumozod kiporciózva. A répát megpucolva, felkarikázva rakod el. Amikor főzöl akkor már csak össze kell állítanod az ételt.


3/ Tartósabb készétel tárolás

Ha az előző pontban említett megoldásnál még gyorsabbat szeretnél, akkor tovább megyek…akár meg is főzheted az ételt a hétvégén egy hétre előre. A vákuumozás során el tudod úgy tenni a legtöbb készételt, hogy azok az elkövetkező 5-6 napban biztosan frissek és fogyaszthatóak lesznek.


+1 . Minőségromlás nélkül fagyasztható és kiolvasztható ételek

Ha pedig pont nem az a cél, hogy a hűtődben pihentesd a megmaradt készételt, hanem le szeretnéd fagyasztani, akkor is sokkal jobb. ha levákuumozod előtte. Ilyenkor a fagyasztás során nem roncsolódik az étel szerkezete, nem szárad ki a sült hús például. Biztos észrevetted már, hogy amikor a fagyasztóba berakod az ételt, akkor egy vékony jégréteg képződik rajta. Ez elkerülhető a vákuumozás során. Sőt a felmelegítés is sokkal egyszerűbb. Ha olyan zacskót használunk, amit lehet biztonságosan melegíteni, akkor az ételt fagyottan forró vízbe tesszük és a zacskóban olvasztjuk ki és melegítjük fel. Nem kell küzdeni a lábasban, hogy ne égjen le. Ilyenkor vizet öntünk alá, ami kicsit hígítja az ízeket, vagy sok lesz,  kavargatni kell stb. Küzdés. Ismerem, mert sokáig így volt nálam is. Ma már a legtöbb ételt levákuumozom és egy lábasban forró vízben melegítem fel.