3 x 5 tipp arra, hogy használd fel a sárgabarackot


Emlékszem, nagymamám mindig készített sárgabaracklekvárt, majd az évek során anyukám vette át ezt a nemes feladatot és mostanában ő lát el bennünket vele. Ha igazi békebeli családi hangulatot szeretnék, akkor az egyik kedvencem, amit készítek, a sárgabaracklekváros palacsinta. Erről mindig a gyerekkorom jut eszembe, és a nagymamánál töltöttem idő.
Egy időben készítettem saját lekvárt, mindenféle ízesítést kipróbáltam. Isteniek voltak, nagyon ütős rozmaringgal, levendulával vagy akár gyömbérrel, de számomra mégis az alap hagyományos baracklekvár az igazi.
A sárgabarack azonban nem csak lekvárnak kiváló, hanem pitékbe, rétesbe, piskótákba is finom, sőt akár húsok mellé mártást is készíthetünk belőle.

A sárgabarack 5 felhasználási módja:
1/ Lekvárnak
A lekvárt két féle módon is elkészíthetjük. Az egyik amikor darabosan hagyjuk, a másik, amikor turmixoljuk. Utóbbi esetben nagyon fontos megpucolni a gyümölcsöt.
A lekvárfőzésnél elengedhetetlen, hogy az üvegek megfelelően ki legyenek fertőtlenítve és a fedők hibátlanok legyenek. Ezt megtehetjük sütőben 120 fokon szárazon vagy forró vízben a tűzhelyen egy nagy lábasban. Ha a vizes megoldást választjuk, akkor tiszta ronggyal töröljük szárazra az üvegeket, majd mindkét esetnél felhasználásig tiszta ruhával lefedve tartsuk őket.
A lekvárt a tiszta üvegek, a dunsztolás és a cukor tartósítja. Főleg az első két tényező a fontos, a cukor inkább a megfelelő sűrűség miatt fontos. Persze használhatunk tartósítószert is, de ha pontosan betartjuk a szabályokat, akkor kicsi az esélye annak, hogy megromlik a lekvár.
Mindig egészséges gyümölcsöket használjunk. Téves elképzelés, hogy lekvárt az ütődött, nyomott darabokból főzünk. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megromlik a lekvár, ha nem friss és már sérült barackokat dolgozunk fel.
Ügyeljünk a megfelelő cukormennyiségre is. Régen 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot használtak, de ez rengeteg. 30 dkg / kg bőven elegendő. Elvileg el is hagyható teljesen, de én azt még nem próbáltam.
A lekvár tartósságát inkább a tiszta üveg és a dunsztolás adja. A lekvárt miután a cukorral összefőzzük beletöltjük az üvegekbe és száraz vagy nedves dunsztba tesszük és hagyjuk fokozatosan 24 óra alatt kihűlni. A dunszt hatására az üvegben vákuum képződik, ami megakadályozza, hogy a lekvár oxigénnel érintkezzen, ez pedig fontos a baktériumok szaporodásához.
Száraz dunszt – a megtöltött forró üvegeket újságpapírba és paplanba, plédbe bugyoláljuk és 24-48 óra alatt hagyjuk kihűlni. Ez a dunsztolási mód ideális a forró lekvárok tartósítására.
A nedves dunszt esetében a megtöltött s lezárt üvegeket beletesszük egy nagy lábasba, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (ez fontos) és forraljuk alacsony hőfokon 30 percig, majd utána abban hagyjuk kihűlni. Ez elsősorban kompótok tartósítására jó, amikor a gyümölcs még nyersen kerül az üvegbe és páclével öntjük fel.
2/ Kompótnak
A lekvár mellett a sárgabarackból kompót is készíthető önmagában vagy akár más gyümölcsökkel kombinálva. Az eljárás hasonló mint a lekvár esetében: az üvegeket fertőtlenítjük és a beletöltött gyümölcsöt dunsztoljuk.
Annyi a különbség, hogy az üvegbe nyersen kerülnek bele a gyümölcsök, amire egy cukorszirup kerül. 1 liter vízhez én 5 dkg cukrot javaslok, de növelhető és csökkenthető is a mennyiség. Akár el is hagyható.
A hibátlan fedővel lezárt üvegeket nedves dunsztban (erről a lekvárnál írtam) 30 percig „főzzük”, majd hagyjuk kihűlni.
3/ Sütve
A gyümölcsök csodálatosak sütve. A hő hatására a bennük lévő cukor átalakul, az ízük megváltozik, ráadásul a gyümölcs energetikai hatása is más lesz.
A sült gyümölcsöt fogyaszthatjuk önmagában vagy feltétként palacsintához, gofrihoz, joghurttal, túróval, zabkásával.
Az elkészítéséhez a sárgabarackot kimagozzuk, kettévágjuk és kevés kókuszzsíron egy serpenyőben átsütjük magas hőfokon. Sokszor extra szűz kókuszolajat használok (kókuszzsír vagy kókuszolaj, mindegy, mert a kettő ugyanaz) ugyanis az enyhe kókuszaromája még finomabbá teszi a megpirult barackokat.
A sült gyümölcsöket fűszerekkel ízesíthetjük, illetve különböző aprított olajos magokkal is tálalhatjuk.


4/ Levesnek
A sárgabarack az egyik legfinomabb gyümölcs krémleves alapanyag. Ráadásul 15 perc alatt elkészül, utána már csak hűteni kell ha hidegen szeretnénk fogyasztani.
Az elkészítésnél semmi mást nem szoktam tenni, mint vízzel összefőzöm, ízesítem cukorral, fűszerekkel, majd önmagában összeturmixolom az egészet vagy egy részét. Néha teszek bele kókuszjoghurtot vagy kókusztejet is. A fűszerezésre a cikk végén adok tippeket.
Arányok tekintetében számolhatunk azzal, hogy 1 kg gyümölcshöz maximum 1 liter folyadék kerüljön, tehát, ha adunk hozzá kókusztejet, joghurtot akkor azt is bele kell kalkulálni.
A levest feldobhatjuk pirított mandulával, habcsókkal vagy pirított kalácskockákkal.
5/ Pitének
Talán az egyik legegyszerűbb pite, amihez a sárgabarackot felhasználhatjuk a morzsapite. 10 perc munkánál nem igényel többet, a többit a sütő megoldja. A munka nagy része a gyümölcs megmosása, kimagozása és kettévágása, illetve a morzsa elkészítése. a két fázis tényleg nem több 10 percnél. Utána már csak 30 perc sütés következik és falatozhatjuk is az isteni desszertet melegen, vanília fagyival, például. Ha rágondolok is megéhezek.
Egy kisebb tepsire vagy egy hőálló üvegtálra van szükségünk a sütihez, illetve annyi barackra, amivel be tudjuk fedni a tepsi vagy a tál alját.
Ezt követően a gyümölcsöt megcukrozhatjuk (én nem szoktam), megfűszerezhetjük (szoktam, leginkább fahéjjal vagy levendulával), önthetünk rá egy kis barna rumot (szoktam, isteni lesz tőle).
Amikor elkezdjük a munkát a sütőt elő kell melegítenünk 180 fokra. Nagyjából pont arra a 10 perce lesz szüksége, hogy felmelegedjen, ami alatt mi előkészítjük a sütőbe valót.
Miután a barackunk kimagozva, kettévágva ott várakozik a tálban a morzsát is összeállítjuk. Ehhez zablisztet, fehérlisztet, teljeskiőrlésű lisztet (ki mit szeretne) elmorzsolunk némi vajjal. a liszt egy részét (max 50%-át) helyettesíthetjük apróra darált olajos maggal vagy zabpehellyel.
És hogy mi az arány? 20 dkg lisztes keverékhez 10 dkg vajat adok. Én nem szoktam cukrot hozzáadni, maximum 1 csomag Bourbon vaníliás cukrot, de aki nem szereti natúr ízeket az tegyen bele 1 evőkanálnyit. Ez a tészta mennyiség egy 20 cm-es kerek formához elegendő.
Amikor összemorzsoltuk az alapanyagokat akkor rászórjuk a gyümölcsre. A tésztánál figyelni kell arra, hogy jéghideg vajat használjunk és, hogy ne dolgozzuk túl, mert akkor inkább egy összeállt tésztát kapunk, amit nehéz lesz morzsolni. Ha így jártunk, akkor tegyük fagyasztóba a tésztát 15-20 percre és nagy lyukú reszelővel reszeljük a gyümölcsre. Esetleg még egy kis liszt vagy zabpehely is tud segíteni a problémán.
Ez a desszert bombabiztos, elronthatatlan szerintem. Az arányok fontosak, de nem életbevágóak, tehát minimálisan lehet szabadon garázdálkodni (picit több liszt, vagy kevesebb vaj, több cukor stb…).
Az előkészített süti megy a sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük. Melegen a legfinomabb. Vanília fagyit is adhatunk hozzá, mennyei lesz ahogy ráolvad a forró sütire, de akár olvasztott csokival is megfűszerezhetjük.
5 fűszer, amivel tökéletesen harmonizál a sárgabarack:
- levendula
- rozmaring
- fahéj
- vanília
- gyömbér
5 alapanyag, amivel kombináld a sárbarackot
- mandula
- méz
- joghurt
- pisztácia
- kecskesajt

Végezetül pedig íme négy recept, amihez sárgabarackot használtam vagy használhatsz azt is:
Remélem tudtam Neked ötleteket adni. Ha biztosra akarsz menni, akkor süsd meg a morzsapitét, ha pedig mersz kísérletezni, akkor hajrá!!! Majd számolj be a FACEBOOK Csoportomban , nagyon kíváncsi vagyok!
Mit főzzek? – Ez nálad is örök kérdés?
Akkor az Ételérzés Klub neked való! Hetente küldök ingyenesen olyan tartalmakat, amelyek segítenek Neked a heti menüben, a főzésben.